Blog

« Späť

Kobylky a lesný med...

Kobylky a lesný med...

Zase jeden článoček pre "maminy". Tentoraz tip na trochu extravagantnú pochúťku pri príležitosti sviatku narodenia Jána Krstiteľa. Plus nejaké tie rybičky na sviatok Petra a Pavla.

V nedeľu bude sviatok narodenia sv. Jána Krstiteľa. Možno vás zaujme pár nápadov, ako by sme mohli túto skorostarozákonnú postavu priblížiť našim deťom.

Poznáme veľa zaujímavých príbehov o Jánovi Krstiteľovi. Je to postava, ktorá teda dokáže dieťa zaujať. Neviem ako vy, ale mňa asi najviac fascinovala vetička: "odieval sa do ťavej srsti a jedával kobylky a med lesných včiel." Ťavia srsť mohla byť dosť nepohodlná, predpokladám, že ťava má tvrdú srsť a sveter (alebo tunika, či čo vlastne Ján nosil) asi aj "hrýzol". Ale jesť kobylky? Bŕŕŕ... Vyberať med z dutín divých včiel? Jaj! ... Možno ani hrdinská smrť na Herodesovom dvore na mňa ako dieťa nezapôsobila tak, ako skromnosť, ktorá ho "nútila" jesť kobylky a nechať sa štípať včelami.

Ak chcete svojim deťom dopriať zážitok identifikovania sa s Jánom - aby aj ony mohli "jesť kobylky" - ponúkam vám niekoľko tipov zo zahraničných stránok. Myslím, že s angličtinou si poradí každý (ak ste nejazykové typy ako ja, pomôže google-prekladač a obrázky). Dnes vám predstavím stránku http://catholiccuisine.blogspot.com (Katolícka kuchyňa). Nájdete tu veľa rôznych nápadov a receptov najmä na oslavu najrôznejších liturgických príležitostí.

 

Z ich kuchyne dnes vyberám:

- Kobylky z avokáda, orieškového masla a praclíkov

- Kobylky z čokoládovej tyčinky, orechov a praclíkov a včelí úľ (torta)

Kobylky na zjedenie

... ... ...

Na sviatok Petra a Pavla sa zase hodia nejaké rybičky. Či už pečené / dusené / varené mäsko k obedu / večeri, alebo vo forme zákuska. Samozrejme môžeme upiecť jednoduché medovníčky, alebo vykrájať rybky trebárs z lineckého cesta. Ale možno budete chcieť vyskúšať niečo nové farebnejšie ;-)

- Koláčiky v tvare farebných rybiek

- Keksíková zmes pre zaneprázdnených

- Cupcakes sv. Petra a Pavla

- Hra na rybárov (lovíme keksíkové rybičky na slanú tyčinku potretú arašidovým maslom)

Cupcakes Petra a Pavla

... ... ...

V tomto článku nájdete rozcestník na množstvo nápadov a receptov pre liturgické sviatky mesiaca jún.

Jun - sladké Srdce

Ak použijete niektorý z týchto nápadov, alebo možno iný nápad, prosím, podeľte sa aj s ostatnými v komentároch.

... ... ...

A možno budete chcieť túto nedeľu poňať celkom inak. Zdá sa mi, že v dnešný sviatok si spomíname skôr na situácie z Jánovho príchodu na svet. Na Zachariáša, ktorý sa modlil vo svätyni za potomka, hoci ani sám už neveril, že by mohol byť vyslyšaný. Na Máriu, ktorá hneď ako sa dopočula vzácnu novinu, utekala k príbuznej Alžbete aby ju pozdravila  pomohla jej s prípravou na Jánovo narodenie. Na Máriin Magnifikat, aj na úprimnú radosť ešte nenarodeného dieťaťa Jána z Ježišovej prítomnosti... 

Asi tá radosť je pre mňa najdôležitejším momentom dnešného sviatku. V tom by som si chcela brať príklad od Jána Krstiteľa, aby som nezabúdala na obyčajnú čistú radosť z Ježišovej prítomnosti - v Eucharistii, v druhých ľuďoch, v mojom srdci...

 

___________________

Všetky obrázky sú prevzaté z http://catholiccuisine.blogspot.com/

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Krásne! už som niekedy bola na tej stránke, pekné nápady! Vďaka za odporúčanie aj za tipy s rybičkami! Krásne a isto chutné!
Odoslané 16.11.2012 17:29.