Blogy

« Späť

MEMORY

MEMORY

Pamätanie si. Hra? Viac, než hra. Život. Obrázky, slová, SLOVO - BOH. ŽIVOT zo SLOVA. Život Slova v nás. Projekt.

Pamätanie si ČOHO?

Obrázky, puzle, skladačky...

Predmet, obsah pre  Memory

 

Úvod k Memory

 

BOH a jeho sláva

 – pamätaj Izrael… pamätaj, človek, čo pre teba už urobil a stále robí Tvoj Boh… Ďakovanie je jednou z možností rozpamätávania sa, vnímania jeho darov každý deň. Ďakovanie je jednou z možností, ako mu odpovedať na jeho lásku a dobrotu, ktorou nás zahŕňa každý deň bez prestania, stále… Nemusíme sa „vŕtať“ v minulosti, môže to byť na osoh. ie le nto. Minulosť je súčasťou osobnej cesty s Ním. Preto môže a má sa stať „pomôckou“, oporou pri vnímaní jeho lásky a sprevádzania na osobnej ceste s Ním…

 

SLOVO ŽIVOTA

Pamätanie si Slova nie je novodobý „vynález“ zbožných ľudí. Nejedná sa o nábožnú tradíciu, kde je tradícia pojem nabitý negatvnym nábojom. Je to  tradícia v pravom slova zmysle – t.j. potrebná a dobrá, je darom od Boha. Tradície toho druhu máme nasledovať , zachovať, deliť sa o ne s inými, odovzdať ich generáciám po nás.

Memory Word of GOD - Pamätanie si Slova Božieho - Gedächtniss im  Wort Gottes

Najkrajšie znie ten úmysel vyjadrenia toho, čo ide, v anglickom jazyku. Niekedy je dobré pozrieť  si pojmy v iných jazykoch. Naše myslenie a ponímanie pojmov je akoby "rozmazané", nedokonalé, neúplné po páde človeka v rajskej záhrade, jeho význam je  rozmazaný alebo rozptýlenýaj vplyvom  ľudí (korupcia slov), ktorí sa ho snažia zdieľať. Podobne sú rozmazané aj rôzne preklady pôvodného Slova, ktoré nám dal Boh a aj tých slov, ktorými sa nám iní ľudia snažia sprostredkovať úžasné dary, ktoré im odhalil Boh.

Osobne si myslím, že Boh miluje anglický jazyk, lebo Boh je nekomplikovaný a priamy a anglický jazyk sa mi javí ako On. V jednoduchosti anglické slovo zjavuje plnosť svojho významu. Samozrejme Boh miluje aj slovenský jazyk (aj jeho ľud), lebo Boh miluje všetko, čo stvoril. 

Okrem toho, Boh vedie človeka k poznaniu. Poznávame Boha cez jeho Slovo. poznávame ho cez reč. Boh ma viedol k pozaniu jazykov (ako som už písala inde, Boh mi daroval reč nemeckého jazyka, ktorý sa stal mojou "druhou" rečou, hneď po slovenčine) Môj rodný jazyk slovenčinu milujem a ďakujem za tento krásny dar. Slovenčina má paralely s poľštinou, učili sme sa v škole ruštinu a cez Liturgiu som konfrontovaná s latinčinou, ktorá ma vedie k taliančine... a tá je veľmi podobná španielštine... Okrem toho sú to nádherné reči...Potrebujem angličtinu, lebo týmto jazykom hovoria mnohé osobnosti, ktorých slová chcem rozumieť. a okrem toho, naučilo ma to mnohotvárnosti Božieho diela, ktoré je pre všetkých a tak môžem aj ja zdieľať so všetkými ľuďmi, lebo každý človek (takmer každý) rozumie niektorú z tých rečí. Naučilo ma toto celé rečovanie aj pokorespolupatričnosti s ľudom Božím, ktorý je po celom svete...  Obohacuje ma a umožňuje kontakt s inými ľuďmi kdekoľvek. Umožňuje šírenie Slova... aj prijímanie toho Slova, ktoré je Boh. Gréčtina, hebrejčina, aramejčina sú ťažšie jazyky, ktoré sa azda učiť nemôžem (zatiaľ :o), ale mnohí bratia a sestry sa naučili aj tieto reči, ktorými hovoril Ježiš. Tie im pomôžu lepšie rozumieť Slovo Božie. Oni svoje poznanie odovzdávajú nám... Zatiaľ som sa s týmto zdieľaním stretla iba v angličtine a v nemčine. Toľko k rečiam a k jazykom. Milujem tú krásu v ich rozmanitosti...

Ako žena Slovenka, som hrdá na svoj pôvod aj na moju rodnú reč. Milujem a vážim si tieto moje dary. Nechcem však sama sebe určovať "hranice", lebo Boh nemá hranice... Boh  nám chce dať viac, chce nám dať plnosť všetkého. Láska k mojej rodnej krajine, k slovenskej reči nie je u mňa prekážkou, ale je darom. Nie je niečím, čo ma delí od iných ľudí, ktorí nehovoria mojou rečou. Napokon v Božom kráľovstve je prvoradou REČ / jazyk SRDCA a táto je medzinárodnásmiley  Tou rečou, týmto jazykom k nám hovorí Boh. Napokon aj túto reč srdca sa po celý život učíme.

 

Prečo som vám písala o jazykoch a rečiach?

Azda pre priblíženie daru, aby ste aj vy po ňom zatúžili, aby ste odkryli jeho krásu a hodnotu. Slová o jazkoch sú aj pre inšpiráciu a pre pošteklenie zvedavosti a zobudenie túžby... Túžby po pravom dare bohatstve múdrosti a vedy. Boh ho chce dať aj vám!

Áno, treba sa učiť slovíčka, ako sa treba učiť chodiť smiley Boh dá ostatné, ak skutočne chceme. Ja som toho dôkazom :o)

Z angličtiny som mala na gympli trojky ... Vôbec sa mi "nechcelo učiť"! Nie len angličtinu, ale už vôbec nie ruštinu a nemčinu ani zďaleka nie! Boh ma prekvapil svojim plánom... Ja som v mladíckej naivite nasledovala, nevedela som, netušila som, kadiaľ ma povedie. Vedela som, že to chcem, čomi ponúkol. Neľutujem to. A námahu? Necítila som žiadnu! V mojej "zvedavosti" som sa naučila stále viac... a Bolo mi to na osoh. Ponieslo to ovocie jeho darov. Boh je úžasný!!!!!!!!!!!!!! Možno vás tieto slová povzbudia, zaujmú. Možno aj vy siahnete po tom ktorom dare.... Možno vás povzbudí k láske k iným (rečiam a ľuďom, ktorí ich hovoria), alebo azda aj k rozšíreniu obzoru, územia... k poznaniu Slova, k poznaniu Boha, ktorý je Slovo.

Dnes máme ešte ďalšie "jazyky" - pc, elektronika, atď. Tí, čo sa zamilujú do svojho oboru, v ktorom študujú, pracujú, naučia sa veci "len tak" pomimo, akoby bez námahy, lebo ich potrebujú k práci. Tak sa naučia ten ktorý jazyk, zručnosť, vedomosť o niečom, čo potrebujú k práci vo svojom obore. Učením iba "rozohnia" a ani si nevšimnú, že sa učia stále viac. Boh nám dáva a chce dať veľké územie, ako sa píše v "biblickom jazyku" smiley Musíme si ho vziať, prijať ho, aj to sa píše v Písme. Slovensko je srdcom Európy. Nie zbytočne. Je to plán Boha. A my sme v ňom, v tom pláne s Ním.

+

Teraz späť k pôvodnej téme :o) Mala byť krátka... Prepáčte mi tie mnohé slová.

 

Memory znamená viac ako si pamätať, zapamätať. V anglickom slove je "ukrytý" význam, ktorý sa mi zatiaľ nepodarilo odhaliť ani vslovenčine, ani v nemčine, aby to "znelo" a vyjadrilo zmysel  tak jednoducho a trefne, ako v angličtine.

Naďabila som (už dávnejšieň na memorizovanie slova. Nezľaknite sa, že je to zasa o "učení sa". Memorizovanie Slova Božieho je úžasná vec. O tom mal byť pôvodne tento blog.

Memory - je pamäť, pamätanie si, zapamätávanie si, proces pamätania si, proste všetko okolo toho. Možno ste o tom už niečo počuli. Ja som sa s tým stretla, ale "vtedy" sa mi to nechcelo... Dnes je čas. Chcem nie len vedieť Slovo Božie naspamäť. Chcem ho žiť, chcem s Ním žiť. Chcem, aby bývalo v mojom srdci aby tam žilo a aby bol vo mne život. Chcem poznať Ježiša, Jeho osobnosť, Slovo. Chcem, aby Duch boží dal rast Slovu, ktoré sa má stať telom. Chcem, aby Boh Slovo prebýval vo mne... Chcem poznať Ježiša, žiť s Ním.

 

Projekt Ježiš - rok 2014 s Ježišom v Slove apoštola a evanjelistu Jána, ktorý ako prvý napísal o SLOVE a o Bohu, ktorý všetko stvoril so Slovom.

 

Projekt Ježiš je nádherná vec. Napíšem ďalší blog, lebo tu by sa to "stratilo". Je to môj osobný projekt, ktorý ma oslovil pri čítaní textov známej kanadskej autorky, ktorá nám darovala slová o kráse a hodnote ďakovania. je to Ann Voskamp, na Slovensku je nám zatiaľ dostupná "len" Kniha 1000 darov. V nemčine ani nie je. Asi nikoho neoslovila... Ann píše o memorizovaní a ponúka iným to, čo odhalila vo svojom živote so Slovom Božím. Je to veľmi hodnotný projekt. Inšpiroval ma. Uvidím, ako ho boh povedie ďalej. Je to projekt určený pre každého, kto má záujem lepšie poznať Božie Slovo, spoznávať  Boha Slovo. Poznať Osobnosť Ježiša. Je pre ľudí, ktorí chcú viac, viac Boha vo svojich životoch, viac Slova Božieho v srdci, viac života pre unavenú dušu. Je pre tých, ktorí chcú VŠETKO.

Možno projekt osloví aj vás, možno zatúžite viac spoznať osobnosť Slova, spoznať Ježiša, Boha, ktorý je SLOVO - ŽIVOT.

+

PS:

Nekopčím tu slová Ann! Myšlienka memory je od Ann, zdieľa ju na základe slov iných autorov, ktorých odporúča a z ktorých čerpala vo svojich textoch o meorizovaní - zapamätávaní si slova a krátkeho textu Okrem toho, metóda zapamätávania slov, krátkych textov, je už dávno známa. 

Text blogu je môj originál, je z pera Boha :o) Dal mi ho On, pre mňa a aj pre vás :o)


+

Memory - pokračovanie

1. Jánov list 4, 7; a 1. Jánov list 4, 12;

http://www.mojakomunita.sk/web/newfame/blog/-/blogs/memory_1Ján4.7_1Ján4.12

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Teším sa na tvoj projekt.
Asi by som niečo podobné potrebovala. Ale nikdy som nenašla silu pustiť sa do toho sama... Tak som zvedavá s čím prídeš a kam nás to (spolu?) povedie.
Odoslané 10.2.2014 13:34.
S radosťou ťa pozývam! Teším sa! Môže sa pripojiť každý, môžeme to robiť osobne, v rodine, sami, spolu, v škole, farnosti, kdekoľvek... Možností je veľa, cieľ je jeden emoticon Verím, že to bude niesť ovocie emoticon Viac nabudúce - skoro emoticon
Odoslané 10.2.2014 13:44 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Neviem sa "doťukať" k tomu poslednému linku. Neviem, či aj ja smiem mať na tom účasť....nevnucujem sa. Len to, že som začala do Slova pre život písať starozákonné komentáre, neznamená, že nemám vzťah k Novému. Inak, aj tam som napísala, že objavenie 1 Jánovho listu bolo pre mňa ako objavenie Ameriky.Je to perla v Biblii.
Odoslané 22.2.2014 11:12.
Samozrejme smieš, budem rada, prosím píš:o)
Odoslané 23.2.2014 1:13.
Mne ten odkaz prepína na ten blog, ak to tebe nejde, nájdeš aj na blogu, bez odkazu
Odoslané 23.2.2014 1:17 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.