« Späť

Náš program v Roku sv Cyrila a Metoda.

V roku sv Cyrila a Metoda vystupuje do popredia otázka našej spolupráce pri zachovaný a upevnení ich dedičstva kresťanskej viery.čo urobíme preto aby sv Cyril a Metod so svojím duchovným dedičstvom ešte plnšie žili v našíh osobných národných a spoločenských dejinách ? Východiskom a pomôckou pre praktickú odpoved môže byť tento program ktorý ma odporúčajúci charakter.

A. Náš život viery v Krista.

Sv Cyril a Metod prišli pred 1150 rokmi prišli k nám ohlasovať kresťanskú vieru.Priniesli nám Krista vo svätom písme a liturgii v Eucharistii v cirkevnom spoločenstve.Náš život viery by sa mal stať odpovedou na tieto dary preto sa odporúča

1) Pravidelne čítat a Meditovať Sväté písmo lebo ono cez stáročia formovalo našu vieru kurlúru i národ.

2) Zúčasťnovat sa slávenia svätých omší ktoré budú mať cyrilo metodský charakter.

3)často sa osobne zjednocovať s Kristom v Eucharistii príležitostne i v rámci duchovných obnov cyrilo metodským charakterom.

4) V duchu vzájomnej lásky a jednoty usilovať sa vytvárat kresťanské rodinné prostredie doma na pracovisku a pri rozličných príležitostiach.

5) Prehlbovať duchovný život lebo každý z nás má byť nosiťelom a šíritelom cyrilo metodského odkazu predobšetkým svojím vlastným životom.

B. Mariánská úcta.Sv Cyril a Metod s kresťanskou vierou priniesli k nám úctu k Panne Márie Marianská úcta ako účast cyrilo metodského dedičstva mala byť obsvlášť preniknút náš život viery v tomto jubilejnom roku. Preto sa odporúča.

1) Oživiť marianské soboty účastou na bohoslužbách a príležitosnými modlitbami k Panne Márii.

2) Na prvé soboty v mesiaci ( kňazké soboty ) modliť sa za Svätého Otca biskupov kňazov rehoľníkov bohoslovco i na nové kňazké povolania.

3) Zúčastnovať sa podla možností na marianských májových a oktombrových pobožnostiach Denne sa modlievať ruženec ( aspoň jeden desiatok ) 

4) Putovať na posvätné marianské miesta tam v tichosti rozjímat o Panne Márii modliť sa za jednotu našej miestnej i všeobecnej Cikvi podla možností zúčastniť sa tam na svätej omši a pristúpiť k svätému príjimaniu.

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Milá Norika, ďakujem za krásny príspevok!
Naozaj, keby sme toto všetko robili s úctou a bázňou, náš život by bol popretkávaný premnohými milosťami. A tak sa pýtam: nájdeme si čas na obohatenie duchovného života aj v tomto nádhernom Roku sv. Cyrila a Metoda?
Sv. Cyril, sv. Metod, orodujte za nás,
sv. Mária, Božia Rodička, oroduj za nás.
Odoslané 11.7.2012 8:23.