Blog

« Späť

Vďačný utorok: Vďakyvzdanie predchádza zázrak.

"Ustavične sa radujte. A pri všetkom vzdávajte vďaky."
(1Sol 5, 16-18)


Učím sa. Inšpirovaná knihou Tisíc darov sa učím vzdávať vďaky - za všetky, aj malé pozornosti, ktorých denne dostávam za plné priehrštie... Všimnúť si. Pomenovať dar. Poďakovať. Aby neprešli pomimo. Aby mali možnosť formovať radostného ducha. Aby som neostala nevďačná. Aby som sa viac usmievala, a viac radosti rozdávala aj tým, ktorých budem stretávať...

Preto počítam. Hľadám dary od Nebeského Ocka a každému priradím číslo. Viem, že dostávam tisíc darov každý deň, ale nie každý si všimnem, nie každý zapíšem. Už som si ich zapísala tisíc a chcem si ich všimnúť ešte viac.


 
(obrázok prevzatý z http://www.aholyexperience.com/)


Dnes sme si čítali v Skutkoch apoštolov. Zaujalo ma toto čítanie.

"Vo Filipách sa zhŕkol dav proti Pavlovi a Sílasovi a úradníci im postŕhali šaty a rozkázali ich zbičovať. Keď im vymerali veľa rán, vrhli ich do väzenia a strážcovi prikázali, aby ich dobre strážil. On ich podľa tohoto rozkazu vsadil do vnútorného žalára a nohy im privrel do klady.
O polnoci sa Pavol a Sílas modlili a spievali Bohu chválospevy a väzni ich počúvali. Zrazu nastalo veľké zemetrasenie, až sa pohli základy žalára. Hneď sa otvorili všetky dvere a všetkým sa uvoľnili putá..."
[Celý príbeh: Sk 16, 22-34]

 
Apoštolom sa stalo príkorie, najskôr ich zbičovali, a potom (keď im vymerali veľa rán) ich vrhli do väzenia.
Teraz sedia vo väzení. V tme. S rozboľaveným telom. Bez nejakej optimistickej vyhliadky... Situácia, v ktorej by sme asi nemali chuť ďakovať a spievať chválospevy.

A oni sa modlili.
A spievali chválospevy.
A spoluväzni ich počúvali.

A pohla sa zem.
Nastalo zemetrasenie, až sa pohli základy väzenia a všetky putá im popadali.
Boli voľní.

Nikdy predtým som si neuvedomila, ako často sa táto schéma vyskytuje vo Svätom písme Nového zákona. Apoštoli boli v zlej situácii. Ale nenariekajú. Nesťažujú sa. Dokonca ani neprosia. Neprosia Boha o vyslobodenie. Oni sa modlia a spievajú chválospevy. Ďakujú. Chvália.

A stane sa zázrak.

A dostanú to, čo potrebovali. Sú slobodní.

Ale nielen to. Keď to videl žalárnik - ten, ktorý mal na starosti stráženie väzňov. Ten, ktorý ich vsadil do pút v najtmavšom "vnútornom" väzení... - ten istý žalárnik, ktorý si bol po zemetrasení istý, že jeho väzni ušli a chcel si vziať život - tento žalárnik sa po spomínaných udalostiach obrátil k Bohu. Počúval apoštolov, uveril im a nechal sa pokrstiť.

Apoštoli vzdali vďaku a dostali požehnanie. A boli požehnaním. Pre žalárnika. A iste aj pre ďalších - nespomína sa, ako zareagovali ostatní väzni. Nevieme, ako tento príklad zapôsobil na ľudí, ktorí sa o udalostiach dopočuli. Môžeme si len domýšľať. Ale vieme, že dostali nielen to, čo im bolo vzaté (slobodu), ale omnoho viac. Získali to najcennejšie, čo na tomto svete môže byť - záchranu človeka pre večný život - žalárnika a pravdepodobne aj niektorých ďalších ľudí.

Vďakyvzdanie vždy predchádza zázrak.


 
"Vďakyvzdanie - vždy, vždy predchádza zázrak"
(obrázok prevzatý z http://www.aholyexperience.com/)


Myslíte si, že dnes sa takéto veci nedejú?

Neviem. Možno len málo ďakujeme.
V ťažkej situácii málokoho z ľudí ktorých poznám napadne ďakovať a chváliť, modliť sa a spievať chválospevy. Ak sa už modlíme, tak skôr prosby, sťažujeme sa na situáciu, a "snažíme sa presvedčiť Boha" aby sa dial náš plán, nie ten Jeho. A to sa týka aj mňa. Ako často si hovorím: "Ach prečo? Ja nechcem. Prosím, nech je to inak..." Ale po takýchto slovách sa zázraky nekonajú. Alebo...

Možno príde úľava. Možno sa veci zmenia. Prečo nie? Prosba s dôverou má zmysel a môže meniť veci k lepšiemu. Keď nič iné, zmení môj pohľad.

Ale dnes sa chcem poučiť z príkladu apoštolov Petra a Sílasa. Chcem v ťažkej, možno beznádejnej, alebo až zúfalej situácii v modlitbe Boha chváliť a ďakovať mu.

Možno spočiatku tak trochu zo zištných dôvodov, pretože budem očakávať zázrak? Ale chcem sa učiť. Chcem vždy, pri všetkom, za každých okolností vzdávať Bohu vďaky. Lebo to je Božia vôľa pre mňa. (por. 1 Sol 5, 16-18) Nie preto, aby sa stal zázrak. Aby sa stala "moja" vôľa. Ale preto, že verím v prozreteľnosť. Preto, aby sa naplnil plán - omnoho väčší a lepší od toho môjho plánu. Preto, aby som mohla prijať dar. A aby som sa ja mohla stať darom pre iných.

Vďakyvzdanie vždy, vždy predchádza zázrak.
 

"Vďakyvzdanie vždy, vždy predchádza zázrak"
(obrázok prevzatý z http://www.aholyexperience.com/)

 

1742. Som vďačná za drobné prekvapenia,
ako napr. malý ulitnatý slimáčik na balkóne.


Z mojich tisíc darov:

1738. Som vďačná za priateľstvo.
1739. Stretli sme sa s priateľkou. Pokecali. Priniesla mi chren, ktorý si zasadím na chalúpke.
1742. Som vďačná za drobné prekvapenia - ako napr. malý ulitnatý slimáčik na balkóne. Neviem, ako sa tam dostal, asi s nejakou kvetinou, len sa tam jedného dňa zjavil a lozil si po kvetináči. "Niekto" vie, že mám rada slimáčikov, tak mi jedného poslal až domov. :)
1743. Vďaka za vyslyšanú modlitbu. Vďaka, že som smela pomôcť.
1746. Vďaka za "podobenstvo" o puzlinke s odstrihnutým rožtekom. Niekedy vám ho opíšem podrobnejšie, zatiaľ len - je to myšlienka o tom, že všetky naše vlastnosti majú zmysel. Aj keď sa nám niekedy vidí, že by sme chceli byť iní, alebo že niektoré naše vlastnosti chceme zmeniť... Nie je to potrebné. Každý z nás je originál. Presne taký, aký je. A presne taký má svoje miesto na tomto svete. Je pre ostatných darom. Je darom pre svet. Má tu svoju úlohu - úlohu, ktorú nemôže zastúpiť niekto iný. 


 
1742. "Niekto" vie, že mám rada slimáčikov,
tak mi jedného poslal až domov. :)

1769. Dokončený obal na mobil pre kamarátku.
1752. Čas na chalupe. Vôňa. Vzduch. Čas. Pokoj. Práca. Príroda. Život...
1761. Som vďačná za spoločnú modlitbu. Spoločné jedlo. Spoločne prežitý večer. Spoločnú hru... 

1763. Ďakujem za krásu hlbokej nočnej oblohy plnej hviezd.
1764. Koncert žiab. Húkanie sovy. Svetielka z okien okolitých chalúp.
1766. Krásne ráno. Slnko. Úžasný vzduch. Spievajúce a poletujúce vtáky...

1767. Sieťka na oknách. 


Ak chcete, pridajte sa k nám a môžete tiež počítať dary, ktoré každý deň dostávate... Život je šťastnejší, keď poznáme veci, za ktoré môžeme byť vďační.
Budem rada, ak sa podelíte aj s nami. Či už tu v komentároch, alebo v komunite na www.mojakomunita.sk.

Želám vám veľa radostných dní. A vďačnosť v srdci. Pretože kto je vďačný, je šťastný. 
Letitia.
 

Rubrika bola inšpirovaná knihou Tisíc darov
a
stránkou jej autorky www.holyexperience.com.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem za blog vďaky, Evičkaemoticon Ďakujem že vznikol tento blok vďakyvzdania, tak potrebný a dôležitý. Nie je riešením nejakých vecí, nie je akoby výlevom nesplneného, po čom tak často s nesprávnou ľútosťou žialime. Nie. Je to blog plnený bohatsvom slov o kráse a štedrosti, o nežnosti Boha Stvoriteľa, je krásnou zmenou pohľadu človeka, ktorý ak hľadá, aj nachádza, ktorý klope na svoje srdce a ono mu ukazuje smer, ktorý načúva a zrazu zisťuje, že je obklopený bohatstvom nevídanej hodnoty. Človek pozvoľne zisťuje, že nie je sám, že je v rukách Božích a že je bez prestania obdarúvaný... Ďakujem za dary, chválim a ďakujem za ťažké eucharisteo, ktoré je len ďalším ohnivkom zmeny pohľadu človeka, ktorej ho láskavo učí náš Boh. Ďakujem Bohu bez prestania...Amen. Aleluja! Chvály a vďaky nech tebe, bože, znejú bez prestania!
Odoslané 8.5.2013 6:58.
Chcem sa učiť, inšpirovaná blogmi Ann Voskamp, aj tými nádhernými od Evky, chcem sa učiť plniť moje čaše a kalichy spásy chválospevmi vďaky a radosti zo spásy ľudí, chcem prinášať obetu chvály a vďaky vo všetkom, čo ma stretne v mojom živote! Chcem si pripomínať tento nádherný obraz apoštolov vo väzení, keď sa ja cítim ako "vo väzení" nejakých úloh a povinností a chcem myslieť v srdci na chválospev vďaky a radosti, lebo viem, že je so mnou Boh, vždy, stále. On to prisľúbil a Boh plní sľuby. Chvály a vďaky nech znejú nášmu Bohu bez prestania!Amen. Aleluja!
Odoslané 8.5.2013 7:03.
Ešte k Pavlovi a Sílasovi: chcem pozdvihnúť moju myseľ a srdce z "úderov" a od "bolesti" nejakých udalostí dňa v mojom živote k Bohu, ktorý má plán, ktorý vie... aby konal On, tak nezostane myseľ a srdce ležať v "ťažkom" a v "bolestnom" ale sa zdvihne k výšinám, kde je radosť a kde niet bolestí a sĺz, k modlitbe chvál a vďaky... bez prestania!Amen.
Odoslané 8.5.2013 7:23.
Slimáčik - Boží zázrak, obraz pokory a jednoduchosti, vytrvalosti a krásy! Pohybuje sa úctyhodnou vytrvalosťou, nesie si svoje imanie so sebou a stačí mu, čo má:o) malý tvor, ktorý preklenie poriadne diaľky:o) dokáže zdolať na "náš pohľad" neskutočné vzdialenosti a prekážky:o) Úžasné stvorenie! Vďaka za slimáčiky! Vďaka za to, čo nám ukazujú svojim tak jednoduchým, obyčajným a predsa plným životom! ´daka za tvoje stvorenia, Pane! Amen!
Odoslané 8.5.2013 7:30.
Dnes som dostala taký dar. Po dlhom čase- pre mňa- a krátkom- pre darkyňu sa podarilo utrieť mi slzy. Anjelom bola a verím, že je naša sestra Damiána. Nie je to
svätý obrázok, na aké sme zvyknutí v kresťanskej tlači. Ďakujem Pánovi že mi ju poslal do cesty. A vy sestričky moje milené ostatné, nežiarlite, že sa Vám to tak na prvý raz nepodarilo. Nadreli ste sa na mne a mám vás rovnako rada. Asi som potrebovala na tú moju vázu- (ksicht) - viac glazúr. Vďaka Pánovi za Vás všetkých, ktorí ste nado mnou nezlomili nielen palicu, ale ani poleno! emoticon
Odoslané 8.5.2013 16:28.
Teším sa tomuemoticon Potrebovala si extra božtek a dostala si! Chvála Pánovi!
Odoslané 8.5.2013 16:43 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Slimák je tvor, ktorý odjakživa fascinoval aj mňa . Neponáhľa sa a vie, že cieľ dosiahne, ak mu je určený a drží na ramenách celý dom, je mobilný a nerobí mu problém zmeniť miesto, ak treba.
Navláčila som sa ich z horárne môjho rodiska do školy veľa- samozrejme boli po prezretí vypustené do prírody.
A ako dospelá? Po rokoch som sa dostala učiť do mesta, ktoré "smrdelo". Chémiou.
Potom som si všimla: Jéj, ryby v potoku. Neskutočné! A my sme museli za nimi 50 km ďaleko, ak sme chceli chytiť. Druhé prekvapko boli bociany, ktoré mestu dve desaťročia vyhýbali. Ak som na kraji lesa na vychádzke so študentami objavila slimáky, zajasala som.....príroda po desaťročia zneužívaná človekom ožila.
Odoslané 8.5.2013 16:50 ako reakcia na Mária Künzl.
Aj ja sa teším. Chvála Pánovi! emoticon
Odoslané 8.5.2013 17:42 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.