« Späť

Oznámili termín konania SDM

Oznámili termín konania SDM

Krakovský kardinál Stanisław Dziwisz oznámil poľskej tlači dátum konania Svetových Dní mládeže 2016. „Svetové Dni mládeže sa uskutočnia v posledný júlový týždeň. Mladí sa Svätým Otcom Františko stretnú v krakovskom parku Błonia,“ povedal krakovský metropolita kardinál Stanisław Dziwisz. Dodal, že stretnutie sa uskutoční v parku Jordana, dvoch štadiónoch a na univerzitnej pôde. Krížovú cestu sa bude Svätý Otec spolu s mladými modliť pri rieke Visla. Pápež sa bude plaviť na lodi a mladí ho budú nasledovať na brehu. 

„Bude to nádherný zážitok a tiež umelecké predstavenie,“ hodnotí kardinál Dziwisz. „Tiež využijem sanktuárium v Łagiewniki a centrum Jána Pavla II,“ dodal.  Krakovský metropolitný biskup, že záujem o SDM je už teraz vysoký, 175 skupín z USA si už v Krakove rezervovali ubytovanie.

Jacek Majchrowski, primátor Krakova, dostáva informácie o všetkých krokoch organizácie a samozrejme o miestach SDM. Vôbec ho však neprekvapili: „Práve mesto navrhlo tento park ako najlepšie miesto aj vzhľadom na bezpečnosť. Na takýto typ akcie musíte vybrať miesto, ktoré je ľahko prístupné,“ hovorí Monika Chlaszek, hovorkyňa primátora. Chylaszek tvrdí, že na miesto sa ľahko dostať aj mestskou dopravou a preto nebude problematické sa na miesto dostať. Po svätej omši sa ľudia budú môcť ľahko odísť, nakoľko existuje niekoľko východov. Využitie štadiónov tiež navrhlo mesto. „Pravdepodobne park nebude dostačujúci pre všetkých pútnikov a tak mesto navrhlo alternatívu v podobe dvoch štadiónov (Visla a Krakov), kde si budú môcť udalosti pozrieť na obrazovke,“ hovorí Chylaszek.

Na tohtoročných Svetových Dňoch Mládeže v brazílskom Riu de Janeiro oznámil pápež František, že nasledujúce stretnutie sa bude v roku 2016 v Krakove. Výberový proces trval dva roky. Kardinál Dziwisz intenzívne pracoval na príprave Krakova, ako hostiteľského mesta, už od stretnutia v Madride v roku 2011. Pôvodný zámer bol hostiť SDM v roku 2015 – 10 rokov po smrti Jána Pavla II. Krátko po zvolení Pápeže Františka pozvali kardinál Stanisław Dziwisz a metropolitný biskup Varšavy Kazimierz Nycz pozvali pápeža do Poľska a navrhli tak SDM 2015 alebo o rok neskôr, ako oslava 1050 výročia pokresťančenia Poľska. Po schválení prezidentom Bronislavom Komorowskim, pozval pápeža už v deň jeho pontifikátu 19. marca.  

Poľsko už raz hostilo SDM v roku 1991 v Čenstochovej. Vtedy sa zúčastnilo stretnutia 1,5 milióna mladých. Celá iniciatíva SDM vyšla od Pápeža Jána Pavla II, ktorý mladým odovzdal  v 1984 v Ríme mladým kríž – symbol SDM. 

Komunikačný tím SDM / wyd.catholicpilgrimoffice.com m.onet.pl.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým