Blogy

« Späť

Jozef Krišanda - DEMENTNÉ VESLOVANIE DO TARŠIŠU

Ak v našom štáte nebudú zákony postavené na Desatore, potom môžeme lepiť jednu novelizáciu na druhú, jeden zákon na druhý a výsledkom bude iba právne podložený neporiadok v štáte

 

Dementné veslovanie do Taršišu

Väčšine kresťanov je dobré známy prorok Jonáš a mnohí si ho spájajú len s bruchom veľkej ryby, ktorá ho zhltla. Tento lenivý a egocentrický prorok bol Bohom poslaný do veľkého mesta Ninive, kde sa išlo po súši. On namiesto toho nasadol na loď smerujúcu do Taršišu, kde sa dalo dostať najskôr plavbou cez Stredozemné more, čo bolo na vtedajších malých lodiach nebezpečné. Jonáš si vybral túto dlhú, nebezpečnú a komplikovanú cestu, len aby nemusel plniť Božiu vôľu. Predpokladá sa, že Taršiš bolo mesto na území dnešného Španielska, kde sa ťažilo striebro a kde sa predovšetkým nespomínal Boh – Jahve, pred ktorým utekal Jonáš. Vieme, že Jonášova dobrodružná plavba skončila nútenou zmenou cestovnej kancelárie, a že Pán Boh svoje volanie neodvolal. Nakoniec predsa Jonáš išiel do Ninive, kde dosiahol veľký úspech napriek svojmu minimálnemu úsiliu. Takto ľudstvo mnohokrát cestovalo do „Taršišu“, len aby nemuselo plniť Božiu vôľu. Dnešná doba v pomaly odkresťančovanej Európe nie je výnimkou. Týka sa to samozrejme aj Slovenska. Aby mohol dom pevne a stabilne stáť, potrebuje byť postavený na pevných základoch, ktoré sú tvorené buď zo skaly, alebo z masívneho betónu. Ak chýba dobrý základ, dom nie je stabilný, múry praskajú, strecha sa deformuje a je nebezpečné v takomto dome bývať. Nepomôže drôtovanie, injektáž, lepenie, vonkajšie úpravy, dom sa bude rozpadávať, pretože chýba pevný základ. Zákony Desatora boli napísané na kamenných tabuliach, čo symbolizuje aj pevnosť a nemeniteľnosť. Ak v našom štáte nebudú zákony postavené na Desatore, potom môžeme lepiť jednu novelizáciu na druhú, jeden zákon na druhý a výsledkom bude iba právne podložený neporiadok v štáte. Tento neporiadok sa bude prejavovať aj tak, že veľkí zlodeji budú zasadať a radiť sa, ako trestať malých zlodejov. Ak niekto kúpi fľašu drahého nápoja, ten vyleje a následne uteká do obchodu, aby dostal za zálohovanú fľašu zopár korún;to je slušne napísané hlupák. Bolo by strašné, keby sa takýto človek chválil svojim ekonomickým myslením. Je to akoby vo vzduchu rybárčiť a v mori poľovať – In aere piscari, in mari venari. Jednoducho napísané, zbytočná aktivita a námaha. Niet sa čomu čudovať. Do zlovoľnej duše múdrosť totiž nevkročí, ani v tele podrobenom hriechu, bývať nebude (Múdr 1,4).

Ako cestujeme do Taršišu? Napríklad aj takto. V našom štáte sa uvažovalo a boli snahy o celoplošné zavedenie vyučovania jogy na školách z dôvodu, že deti sú preťažené, a tak potrebujú relaxovať. Vôbec sa neuvažovalo nad znížením množstva učebnej látky, aby deti boli viac odbremenené, a aby im potom vďaka veľkej záťaži neunikali podstatné veci, napr. z nášho pravopisu. To už nehovorím, že v niektorých predmetoch chýbajú niektoré zaujímavé časti, napr. v fyzike triviálne základy aerodynamiky a jej využitie v letectve.

Prezervatívmi chceme chrániť ľudstvo proti pandémii AIDS. Vo svete sa organizujú konferencie, finančne náročné projekty, len aby sa nemuselo dodržiavať prikázanie nezosmilníš a nescudzoložíš! Najlepšou a najlacnejšou prevenciou je pohlavná zdržanlivosť a vernosť manželskému partnerovi.

V niektorých štátoch EÚ sa zavádza do praxe inštitút tzv. oňuchávačov – ľudí, ktorí budú registrovať svojimi nosmi kvalitu dymových splodín a v prípade spaľovania nedovolených materiálov majú byť znečisťovatelia zažalovaní. Ak sa však o tisícky kilometrov ďalej robia pokusy s jadrovými výbuchmi, to určite našej modrej planéte neuškodí.

Hystéria zo šialených kráv pripravila mnohé kusy stáda o život a mnohých farmárov o zdroj obživy. My obyčajní ľudia žijúci na Slovensku sa šialených kráv nebojíme. My budeme spokojní, ak v lekárni dostaneme účinné lieky, a keď nám lekárnik nehodí späť kartičku poistenca so slovami, že je s danou poisťovňou v súdnom spore, čiže lieky nedostaneme.

Budeme diskutovať nad problematikou klonovania, registrovaných partnerstiev homosexuálov a eutanázie, ale menej nás bude zaujímať, či si pacient zoberie na pobyt do nemocnice adekvátne množstvo toaletného papiera, ktorý mu vystačí na jeho celý pobyt v tomto zdravotníckom zariadení. Nezaujíma nás, či bude mať zdravotnícky personál triviálny zdravotnícky materiál ako sú napr. obväzy. Nebude nás zaujímať, či mladí ľudia budú mať podmienky na uzatvorenie manželstva, pracovné príležitosti a slušné bývanie.

Neplodnosť manželov chceme riešiť centrami pre umelé oplodnenie. Zredukovať potraty a uľahčiť adopciu nás ani nenapadne. Čo tak ešte skvalitniť gynekologicko-pôrodnícke služby a vytvárať menej stresujúce životné prostredie pre naše ženy, ktoré nie vždy vystihuje dôstojnosť materstva a ženy.

Preventívne programy v boji proti drogám sa stávajú školením, ako brať drogy. Stojí to peniaze, ale budeme stavať krčmy a herne viac ako ihriská a centrá voľného času! Mladým budeme organizovať diskotéky pochybného charakteru. Predsa potrebujeme mať aj závislú mládež. Kto nám bude piť, hrať na automatoch a iným spôsobom míňať peniaze?

Tak teda veslujeme. Však naokolo je vždy bližšie – aspoň do problémov. Alebo povieme, že tabule desatora sú pre nás ťažké, a tak si povymýšľame zákony  podľa svojich chúťok? To nič, že nám zabránia radostne žiť, ale budú naše!

                                                                                                                                                                                Jozef Krišanda, katolícky kňaz

Ilustračný obrázok - archív autora

 

Slovo zo srdca, roč.: IX, číslo 7, september 2002, str.: 12

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Výborné, ako celá krásna a inšpirujúca osobnosť otca Jožka. Ďakujem.
Odoslané 15.5.2013 21:58.
Konečne prišlo "Veslovanie" emoticon už dlho som sa naň tešil... vďaka.
Odoslané 18.5.2013 7:22.
a ako si vedel o veslovaní?????
Odoslané 18.5.2013 10:06 ako reakcia na tomáš kuník.
emoticon z knihy Amos Tatranský emoticon už sa mi skoro rozpadla...
Odoslané 18.5.2013 12:14 ako reakcia na Štefan Hrbček.
pridal som aj originál obrázok ktorý bol v časopise
Odoslané 21.5.2013 5:58.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu