Blogy

« Späť

Kto ukameňuje falošných prorokov?

Môj názor na predpovede konca sveta, posledné výzvy pred koncom sveta a výzvy ku globálnym modlitbám za záchranu neviem čoho všetkého...

 

Dnes som dostal mail. Poslal mi ho dokonca môj otec. A bola tam opäť nejaká výzva, aby sme sa všetci kresťania zjednotili na veľký piatok v určitom čase k modlitbe ruženca. Bola to jedna z tých „prijateľnejších“ výziev, akých v poslednom čase dostávam dosť veľa. Prečítam, zamyslím sa.. a vymažem. Keďže tých zamyslení sa pri podobných príležitostiach bolo už dosť veľa, rohodol som sa, že napíšem niekoľko svojich myšlienok, ktoré nie sú učením cirkvi ani nežiadam, aby sa mimi niekto riadil.

Prorok však, ktorý by sa opovážil hovoriť v mojom mene, čo som mu nekázal ohlasovať, alebo ktorý bude hovoriť v mene cudzích bohov nech zomrie!" Ak sa v duchu opýtaš: "Akože môžem poznať slovo, ktoré nepovedal Pán?" toto ti bude znamením: ak sa to, čo predpovie prorok v Pánovom mene, nesplní, to nehovoril Pán, lež prorok rozprával vo svojej pýche, preto pred ním nemaj strach! (Dt 18, 20 – 22)

 

Nepamätám si už všetky tie „proroctvá“, posledné výzvy a predpovede, ale vždy, keď sa dostane do mojej e-mailovej schránky niečo v tomto štýle, zvyknem sa pozrieť, kto je pod tým podpísaný. Väčšinou nikto. Vážení, čo robíte s anonymnými listami?? Ja ignorujem. Keď je tam podpísaná Matka Božia, nemám skoro žiadny problém rozlíšiť jej rukopis (štýl), lebo sa poznáme.

 

Ak sa zapojím, nič zlé neurobím.

Veď čo zlé je na tom, ak sa pomodlím ruženec. Na tom nie je nič zlé. Na prvý pohľad možno že nie. Ale čítaj ďalej odstavec „kto nás mobilizuje“. Cirkev nás pozýva na modlitbu krížovej cesty a niekto nám podsúva akúsi „rovnako dobrú“ alternatívu. Ja sa modlím ruženec ráno spolu s farárom a nenapadne ma to v tento deň zmeniť. Nebudem koketovať s takýmito nápadmi, pokiaľ nenadobudnem vnútornú istotu, že je to skutočné proroctvo alebo výzva, ktorá je pre budovanie Božieho kráľovstva.

Neťahajte jarmo s neveriacimi! Veď akú účasť má spravodlivosť na neprávosti?! Alebo čo má spoločné svetlo s tmou?! (2kor 6, 14)

 

Strach nie je od Boha

Niekde viac niekde menej – ale skoro z každej takejto výzvy cítiť studený dych strachu. A čo ak to je náhodou pravda – pripustia túto myšlienku mnohí, ktorí nie sú rezistentní voči takýmto posolstvám. Namiesto toho, aby sa postavili do pravdy Božieho slova (ktoré okrem iného vyučuje, napomína a vychováva) tratia čas so špekulovaním okolo toho, čo sa tam píše. Keď mám stratiť 15 minút pre nejaké divné posolstvo, to radšej zoberem Sväté Písmo, sadnem na bicykel a idem do kolónie kázať Božie slovo. Vidím v tom väčší osoh.

 

Ani fatalizmus nie je od Boha

Druhý negatívny symptóm, ktorý sa rozmáha ako rakovina v mysliach ľudí je fatalizmus. Je to presvedčenie, že všetko je podriadené nevyhnutnosti, všetko je predurčené a ja som NIKTO, som bezmocný, vydaný napospas osudu. Tieto e-maily posliňujú toto presvedčenie – hoci sa ešte nič nedeje – ľudia si volia rolu pasívneho čakateľa, čo sa vlastne stane, ak je to pravda. Ale pozor! Ježiš pre nás pripravil inú úlohu. Máme byť soľou zeme a svetlom sveta. A to aj v situácií, keby sme si predstavili svet ako potápajúcu ľoď – my nerezignujeme.

 

Kto nás mobilizuje?

Na výzvy Cirkvi sme niekedy hluchí, Božie Slovo, ktoré zaznieva do každého dňa prešumí okolo našich uší. To je bolesť. Ale strašiaci a atrapy proroctiev – tie si dokážu uzurpovať pozornosť tisícov. Ľudia debatujú o tom v zamestnaní, v autobusoch, stále je v pozadí otázka „čo ak je na tom niečo pravdy“..

Keby sme sa preniesli do vojenskej terminológie: Kto má právo vyhlásiť mobilizáciu? Nejaké anonymné blúznenie? Veď to by bolo na smiech! Mobilizáciu vyhlasujú najvyššie vojenské autority. Ach, my chudáci katolíci. Kde sme stratili rozum. Nepočúvame pápeža a biskupov, nerozlišujeme znamenia čias vo svetle Božieho slova a tak ľahko uveríme všeličomu.

 

V e-maile, čo mi poslal otec bolo napísané:

„Máme tu jeden príklad z októbra 1573, kedy bola Európa zachránená od veľkého tureckeho nájazdu, vďaka tomu, že sa všetci krestania  modlili ruženec.“

 

Ale opýtajme sa, kto ich vtedy k tomu vyzval? Vtedy to bola výzva autorít Cirkvi. Ale KTO sa nás snaží dnes mobilizovať? Kto sa skrýva za všetkými tými posolstvami a výzvami?

 

Som alergický na slovo energia!

Čím viac ľudí sa modlí, tým väčšia pozitívna energia sa uvoľňuje. Takáto myšlienka je veľakrát vyjadrená priamo alebo implicitne v mnohých výzvach k masovej modlitbe. Keď niečo podobné identifikujem, neprejde ani sekunda a takáto správa je definitívne zmazaná (otvorím ešte aj kôš a DEFINITÍVNE vymažem aj z koša!!!) Toto jednoznačne NIE JE autentické posolstvo.

 

Vážení priatelia,

Modlitba nie je o ENERGIÍ!!! Modlitba je o odovzdaní sa do Božích rúk. Modlitba je oslavou Boha a uznaním jeho zvrchovanosti. Buď vôľa tvoja! Veď Boh je náš milujúci OTEC, vie čo potrebujeme a rád vyplní naše potreby. Nemusíme sa domáhať Božej priazne „zvyšovaním modlitebnej energie“ ako falošní proroci na hore Karmel. (1Kr 18, 24 – 29)

 

Chráňte sa falošných prorokov: prichádzajú k vám v ovčom rúchu, ale vnútri sú draví vlci. (Mt 7, 15)

 

Vystúpi mnoho falošných prorokov a zvedú mnohých.  (Mt 24, 11)

 

Milovaní, neverte každému duchu, ale skúmajte duchov, či sú z Boha, lebo do sveta vyšlo mnoho falošných prorokov. (1 Jn, 4,1)

 

A čo predpovede konca sveta, katastrof a zemetrasení? Vážení, veď podľa Písma to všetko má prísť.

 

Maskovaná vypočítavosť – alebo filozofia záchrany moderného hriešnika

Chceme prísť do neba. Kto by nechcel? Problém je v tomto: chceme si aj užívať na tejto zemi, žiť v hriechu, vášňach, hýrení a nezriadenostiach, ale zároveň chceme uniknúť Božiemu trestu. Prirovnám to k BMG investu. Jeden môj známy vložil 500 000 Sk do BMG-investu. Asi mesiac predtým ako to krachlo si svoje peniaze vybral aj s peknými úrokmi. Mal šťastie. Bohužiaľ, väčšina klientov tejto spoločnosti to šťastie nemala.

 

Radi by sme mali podobné šťastie aj my v intenciách života a smrti. BMG – invest fungovalo s vysokým rizikom, Kto o tom nevedel, zistil neskôr. Avšak do neba sa nejde takýmto spôsobom. 

 

Ešte sa vrátim k posolstvám, výzvam a varovaniam.

Kladiem si otázku: Koho najviac tieto posolstvá strašia? Ľudí, ktorí majú živú a úprimnú vieru? Myslím, že nie. Skôr tých vlažných, sviatočných, nikde poriadne nepatriacich a „všetkému veriacich“.

 

Slovami: „Preto bdejte, lebo neviete ani dňa ani hodiny.“ (Mt 25, 13) Pán nás chce chrániť pred vypočítavosťou a duchovnou schizofréniou.

 

Záchrana je jedine v Ježišovi Kristovi. V osobnom vzťahu s ním. „Lebo či žijeme, žijeme Pánovi, či umierame, umierame Pánovi.“ (Rim 14, 8)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
ako dobre ze su ludia a k tomu este knaz ktori to co casto vnimam aj ja vedia sformulovat do zrozumitelnych viet kedze ja zdielam rovnaky nazor ako vy, neviem ho vsak podat tak dobre ako ini a tak vacsinou mlcim. A potom sa velmi tesim ked sa z casu na cas objavi takyto super clanok a dvojnasobna radost je to vtedy ked ide o vyjadrenie knaza.
Odoslané 2.4.2012 0:40.
Tento článok je z vnuknutia Ducha Svätého. Skutočne je doba, ktorá si vyžaduje upozorniť na takéto veľké nebezpečie, ktorého sa naozaj treba chrániť, ktoré už nielen pôsobí, ale aj prekvitá medzi nami.
V ľude však boli aj falošní proroci; tak budú medzi vami falošní učitelia, ktorí budú vnášať zhubné rozkoly; budú zapierať Pána, ktorý ich vykúpil, a tým privedú na seba náhlu záhubu. Mnohí budú nasledovať ich výstrednosti a pre nich budú potupovať cestu pravdy. Vo svojom lakomstve budú vás vykorisťovať falošnými rečami. Ich odsúdenie sa pripravuje už oddávna a ich záhuba nedrieme. (2Pt 2,1-3)
Odoslané 2.4.2012 7:07.
hm, dnes žijeme v dobe, kedy ľudia ľahšie uveria, že im niekto pozrie do očí a prečíta v nich všetky ich choroby, než tomu, že Ježiš zomrel a vstal z mŕtvych, kedy spochybnia históriu a zaoberajú sa farbami oblečenia, rozmiestnením nábytku, a všetko robia tak nejak "pre istotu". Veria tomu aj tomu, "pre istotu", aby nenahnevali jednu ani druhú stranu. Vydávajú sa cestou pohanou, ktorý stavali oltáre aj neznámym bohom... pre istotu.
Hovoria, že uverili Bohu, ktorý je láska a potom počúvajú a čítajú posolstvá plné Ježišových údajných vyhrážok, ktoré Panna Mária nadšene podporuje a ešte trochu prikorení ukážkami, ako to bude vyzerať v pekle, ak sedem krát napoludnie nevyriekneme to, či ono.

Nechcem sa vysmievať z naivity ľudí, ktorí si o sebe myslia, že sú moderní a tým modernejší, čím viac karmy a energií spomenú. Skôr sa desím úspešnosti klamára, ktorý je za tým všetkým, a že ani ľudia, ktorí sa usilujú žiť v Cirkvi nie sú schopní uvažovať samostatne a už vôbec nie rozlišovať s Pánom a s Bibliou v ruke.

Ale... je to vec Cirkvi. Mnohokrát aj v našom kostole babky-"evanjelzátorky" zasypú stolík na časopisy brožúrkami tohto typu a kňazi sa mlčky prizerajúa berú to ako istý druh "ľudovej zbožnosti."

Halot, hovorím, zobuďme sa, zničme tie veci, napomeňme ľudí, hovorme otvorene, že blu je blud. Nie opovržlivo, ale jasne. Neurážajme ľudí verejne, ale medzi štyrmi očami s nimi hovorme, prečo to, čo šíria, nie je vôbec o Bohu. Napomínajme sa v láske, toto sú nebezpečné veci. Máme byť svetlom a to temnotu vyháňa, nie sa jej len prizerá hrdé na to, že ono predsa svieti...
Odoslané 2.4.2012 8:25.
vďaka, Števo.
tiež ma podobné blúznenia vytáčajú niekedy až do nepríčetnosti. vždy som obdivoval vieru našej babky. taká jednoduchá ženička, do školy chodila 4 zimy (nie roky, lebo bolo treba husi pásť a dobytok obriadiť keď prišla jar), ale v kostole nechýbala nikdy. denne stála pred Božou Tvárou. vychovala 10 detí (11. zomrelo maličké), tie mladšie bez muža - Pán si ho zobral k sebe, keď najmladšia dcéra mala 2 roky. No a táto životom skúšaná žena, vždy keď počula o nejakom podobnom proroctve či o nejakom inom šialenstve tohto druhu, len mávla rukou a povedala: "Pustili sa Boha, chytili sa vŕby..."
Odoslané 2.4.2012 8:31.
poslal som par ludom link na skype na tento blog.. a jedna znama odpisala, ze tiez ju taketo maily privadzaju k zurivosti a hlavne ked vidi, ze este aj jej rodina to siri. Ci uz uveris tomu alebo dovolis hnevu ovladnut ta "tak posolstvo splnilo ucel" vyrusit ta, odvratit tvoj pohlad od Boha. Zachovajme si rozvahu a Bozi pokoj.
Odoslané 2.4.2012 9:28 ako reakcia na tomáš kuník.
mna taketo posolstva a maily privadzaju ani nie tak do zurivosti ako do smutku ked vidim kolki tomu uveria a kolki dobri krestania to v dobrej viere potom rozsiruju dalej. A nie su to desiatky, su to stovky dobrych krestanov. :-(
Odoslané 2.4.2012 9:23.
Tak ako Ježiš Kristus vyháňal hriešnikov z chrámu, tak aj my sme povinní chrániť nášho Boha, Ježiša Krista, Cirkev, Božiu Matku Máriu pred útokmi zla a keby nás to nevytáčalo, mali by sme skúmať svoje srdce, či „žije“.
Odoslané 2.4.2012 9:39 ako reakcia na tomáš kuník.
máš pravdu. rozvahu a pokoj áno. často rozmýšľam, ako to Ježiš urobil, keď vyhnal kupcov z chrámu a dokázal to bez hriechu (predsa - materiálna škoda, reakcia druhej strany...) keď raz na to prídem... emoticon zelo zelatus sum
Odoslané 2.4.2012 10:08 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Strašidelné posolstvá s náboženskou terminológiou, ktorým by ľudia možno aj radi uverili, by som vedela napísať aj ja. No skúste povzbudiť niekoho, kto to potrebuje, stojte pri ňom, keď je opustený a naučte ho nasledovať Krista... Spravte to tak, že tomu uverí - a odmenu máte istú emoticon Šírte paniku - a tiež máte odmenu istú emoticon
Odoslané 2.4.2012 10:43.
Super, ak sa nepáči to, čo koluje, prečo naši svätí kňazi, skvelí rehoľníci a mienkotvorní laici nepustia do internetového sveta veci hodnotné? Pravé? Budujúce? Poukazujúce na jednotu, na Krista, na radosť zo spásy?
Okrem Martina Švikruhu , pár kresťanských blogerov na Sme.sk nepoznám príliš veľa tých, kto niečo aj skutočne robia pre šírenie radostnej zvesti pomocou dnes dostupnej techniky a vymožeností umu a ľudských rúk.
Len môžem skonštatovať, že vnímame veľkú potrebu a akútny nedostatok dôveryhodných "posolstiev" zo zaručených zdrojov.
Odoslané 2.4.2012 10:56.
Biblia je nevyčerpateľným zdrojom tej najradostnejšej zvesti.
Je v každej rodine?
Zďaleka, zďaleka nie!
Čo tak, urobiť pokus, aby si raz na svätú omšu každý doniesol svoju Bibliu?
Aby si počas čítaní i Evanjelia každý otvoril svoju Bibliu, so založenými záložkami a aj zrakovo sledoval, čo sa pri ambóne číta?
Aby sme ľuďom dali do rúk tie správne posolstvá, na to je potrebné trochu marketingu.

Ale čo s tými, čo do kostola ani netrafia?
Ako sa dostať k ním?
Odoslané 2.4.2012 11:11 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Pani Otilia, na vašu otázku PREČO? vám ľahko odpoviem, Zlo viac bije do očí ako dobro, chaos viac rozruší ľudí ako poslostvo pokoja. Poznám mnohých, laikov i kňazov, ktorí s pokojom a láskou ohlasujú všetkými dostupnými prostriedkami radostné posolstvo spásy a upozorňujú na nebezpečenstvá. Ale na to aby ste to našli, potrebujete to HLADAŤ. Na markíze vo večerných správach o tom hovorit nebudú. Preto si aj my kresťania si musíme robiť medzi sebou dobrú reklamu, odporučiť si dobré zdroje, a šíriť kvalitné veci. Mojakomunita je takou "prvou lastovičkou", kde sa to môžeme učiť.
Odoslané 2.4.2012 16:43 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
dakujem duchovny otec ,tesim sa, ze ste zaujali take jasne stanovisko.Je to dokaz toho ,ze my krestania mame dobrych duchovnych vodcov ,ktori nam dokazu vysvetlit sv. pismo ,tak aby sme neboli zavedeni.....musieme prosit ,ale zaroven dakovat Panu BOHU za dobrych knazov
.......Nech Vas vedie Duch sv.
Odoslané 2.4.2012 11:49.
Ďakujem Štefan za super článok.GBY!
Odoslané 2.4.2012 13:07.
Veľmi som vďačná Pánu Bohu za každého kňaza...Kňaz je láskou Ježišovho Srdca...Kňaza si vyvolil sám Pán, v ňom máme záruku a istotu, že nikdy nezídeme z Pravej cesty...Keby sme si len do dôsledkov uvedomovali, aké veľké milosti nám plynú od kňazov, denne by sme sa za nich modlili...Cez nich nám Pán Ježiš odpúšťa naše ťažké hriechy a previnenia, cez ich posvätené ruky nám vstupuje do nášho srdca sám Spasiteľ sveta...koľko zla rozžehnávajú ruky kňaza....
Drahý duchovný otec, ďakujem Vám, že sa o nás staráte ako dobrý pastier, ktorému veľmi záleží na nás, ovečkách Pánových...Že nám odhaľujete nebezpečenstvá a úskalia, na ktorých by sme mohli padnúť...Pán Boh zaplať.
Odoslané 2.4.2012 13:40.
Vďaka, skutočne dôležité slová. Pýtam sa, už niekoľko desaťročí, (keď tieto sa tieto "posolstvá" neuveriteľne šírili pred rokom 2000), prečo kompetentní v cirkvi mlčia, prečo dopúšťajú, aby sa to nezriadene plevelilo, mlčky prihliadajú na "evajelizačné" aktivity týchto skupiniek - rozdávanie letáčikov a časopisov priamo v kostoloch, a dokonca vzniká až taký tlak na ostatných veriacich, že sú označovaní za kacírov, ak sa proti tomu postavia. Nikoho netrápi, že miesto ku Kristovi tu šľapeme cestičku New age.
Možno tu chýba i zreteľné ohlasovania toho, čo znamená byť kresťanom. Ak by totiž ľudia prijali identitu Božieho dieťaťa, ak by verili zasľúbeniam Písma - že sú určené nám, ak by zažili Božiu lásku,nedali by sa takto podvádzať. Počúvame veľké množstvo nedôležitých slov, a podstata nám uniká.
Odoslané 2.4.2012 14:02.
Odoslané 2.4.2012 18:41.
...nejako sa tomu vymyká posolstvo Matky Terezy, Jána Pavla II, Pátra Pia....žeby až posolstvo svätých ľudí kričalo viac ako zlo???
Odoslané 2.4.2012 19:47 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Mojim prispevkom som nemyslel na silné osobnosti, ktoré vykonali vela dobra pre svet, ale skor na velke mnozstvo dobrých iniciativ, aktivit a lokalnych osobností, o ktorých bud nikto alebo len málokto vie. Preto sa napriklad snazim dostat do povedomia ludi osobnost Jozka Krisandu. Preto, aby ludia mohli poznat vieru a otvorenost na bozie slovo a zazraky ktore Boh kona v romskom narode písem blog o diani v romskom duchovno-spolocenskom stredisku v krizovej vsi, ale nik sa nedozvie o Jankovi piatakovi a jeho misii, ani o dalsich 30 knazoch, ktori sa zasvatili ohlasovaniu evanjelia medzi romami. To je len priklad. Ale keby dakoho zbili vo velkej Lomnici su toho plne spravy, ale to co tam tento knaz robi NIKTO NEVIDI.
Odoslané 2.4.2012 22:32 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
Jarmila Semanová
A ako je to s tým ukameňovaním?

Mala to byť výzva ?
Odoslané 2.4.2012 22:02 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Ukazujem 1 - 20 z 68 výsledkov.
z 4

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu