« Späť

Mária, ako som ju mala možnosť spoznať :-)

Hoci mi ju dal milovaný Ježiš za matku, nedokázala som sa k nej priblížiť. Stále mi prišla veľmi vzdialená, ruženec neosobný, jej obrazy boli na mňa príliš sladké a naivné. To však, čo som nedokázala ja, dokázalo slovo, predovšetkým Božie slovo počas osobnej modlitby. Ukázalo mi jej život a povahu vo svetle dobrodružstva a vernej lásky.

1.Mária - Panna

KKC: „Máriino panenstvo ukazuje, že pri vtelení mal absolútnu iniciatívu Boh.“

Aká úľava a radosť! Ja sa chcem toľkokrát svojimi skutkami pričiniť, aby sa Ježiš narodil v mojom srdci túžiac po novom živote a ono to toľkokrát jednoducho nejde! Keď som sa pozrela na Máriu prostredníctvom KKC, pochopila som, trošku :-). Ona nespôsobila, že sa z nej narodil Ježiš (nevedela dokonca ani ako sa to stane - Lk 1,34), Boh to vyjadril zachovaním jej panenstva - cez Máriu mi ukázal, že nový život v Ježišovi a s Ježišom môže spôsobiť jedine On a nemá k tomu apatiu, ale dokonca je to Jeho iniciatívou :-)! A tak ma napĺňa vďačnosť za dielo, ktoré vo mne, v nás začal a obdiv a láska k Márii, k jej pokore a otvorenosti Božiemu dielu...

2.Mária  - žena odhodlanosti

Lk 1,39 „V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji.“

Mária išla pomôcť svojej príbuznej Alžbete čakajúcej dieťatko, cez hory sa ponáhľala do mestečka, kde Alžbeta bývala. Túto náročnú cestu však Mária neabsolvovala len raz. Mesto v hornatom kraji... Ako veľmi mi pripomína moje srdce... Boli ste už v horách? Ja som už viackrát mala tú česť, sú nádherné, no pri všetkej kráse im nechýba nebezpečnosť, neúprosnosť a takmer každý omyl sa trestá. Prejsť cez horstvo chce maximálnu dávku odvahy, odhodlania, pevné rozhodnutie a predovšetkým mať lásku k nim, vedieť o ich vzácnosti. Koľko námahy musí Máriu stáť, aby objala moje srdce uprostred hôr... Hory v mojom srdci sú naozaj drsné, plné nástrah, ktoré ja sama kladiem - egoizmus, pýcha, žiarlivosť, tvrdosť,... A predsa sa Mária ponáhľa, ženie ju láska ku mne, nepochopiteľné...

3.Mária - pozdravujúca Duchom Svätým

Lk 1,41 „Len čo Alžbeta začula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý.“

Proste paráda, Mária príde, pozdraví Alžbetu - a čo sa nestane? Alžbetu naplní Duch Svätý! Aká úžasná moc sprevádza Máriu, keď len s jej pozdravom napĺňa človeka Duch Svätý! Nie je modlitba ruženca naším pozdravom Panny Márie? Zdravas, Mária - buď pozdravená, Mária - raduj sa, Mária... Čo urobí každý človek, keď ho niekto pozdraví? Odzdraví sa. Ako by mohla nechať bez odozvy pozdrav svojich detí milujúca Matka? Nuž a cez Lk 1,41 dostáva Máriine odzdravenie obrovskú hodnotu.    

Modlitbu ruženca som mala možnosť spoznať aj ako modlitbu, ktorá mi umožňuje tráviť čas nielen s Máriou, ale aj s Ježišom. Už len slovo, ktoré počas Zdravasu vyznávame, Zdravas, Mária, milosti plná, Pán s Tebou..., je toho dôkazom. Ak sme s Máriou, hneď sme aj s Ježišom, lebo On je s ňou. Počas jednotlivých tajomstiev sa môžeme s nimi tešiť, trpieť, žiť. Veľmi sa ma dotklo, keď som cez desiatok mohla Ježiša objať a ďakovať mu v Getsemanskej záhrade či držať mu ruky pri bičovaní. Ako raz aj povedal môj brat zo spoločenstva: „Ruženec nás udržiava v rytme Božieho slova.“ Konkrétne v Božom slove Lk 1,28.42 :-) 

4.Mária - pripravená

Lk 2,6 „Kým tam boli, nadišiel jej čas pôrodu.“

Snažím sa byť otvorená na Božiu vôľu a plniť ju v každý čas, ale tak v duchu (bohužiaľ, veľakrát nie v Duchu) očakávam, že Božie pozvanie príde v „správny“ čas, v ideálnych podmienkach - to viete, plná „duchovnej nálady“ poviem svoje vznešené áno :D. Božie slovo ma opäť cez Máriu konfrontovalo. Mária a Jozef sú v Betleheme plnom humbugu, špiny, zhonu, každý chce mať zápis čo najskôr z krku. Čo sa nestane? Márii nadišiel čas jej pôrodu...Tá najnevhodnejšia chvíľa, je to vôbec možné? Mária však bola pripravená. Priniesla Ježiša svetu aj z nášho pohľadu za tých najhorších okolností. Ako si ja vyberám, kedy je to vhodné, vyhovujúce a kedy nie...

 

Mám v srdci veľkú vďačnosť, že Mária postupne mení môj pohľad na ňu. Veľmi túžim naplno žiť vymoženosť byť jej dcérou. So všetkými tými objavmi si uvedomujem, že mohla by som vedieť všetko o Márii, no aj tak je najdôležitejšie byť s ňou, mať s ňou vzťah, opätovať jej lásku. Hoci to možno teraz ešte úplne nedokážem, mám nádej, že skrze Ducha Svätého je, bude vyliata v mojom srdci láska k nej (aj k nej :-))a že ju budem ľúbiť Božou láskou. To isté žehnám aj vám! :-)

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Niesi sama, čo má taký problém. Je super,že sa zdielašemoticon Dakujem
Odoslané 29.12.2011 0:20.
...ďakujem :-) asi musíme byť trpezliví (teda asi určite:-)), každý vzťah potrebuje čas, aby mohol rásť, možno tu na začiatku sa môže najviac ukázať naša láska k Nej, že budeme k Nej prichádzať a snažiť sa tráviť s Ňou čas, hoci nič z toho navonok nebudeme mať a málokedy niečo cítiť...
Odoslané 29.12.2011 12:33 ako reakcia na Denisa Bučková.
http://www.youtube.com/watch?v=QsXOP7aQeqQ :-)
Odoslané 29.12.2011 12:38.
Ale veď ty už k nej máš lásku aj vzťah, ináč by si nemohla napísať takýto pekný a úžasný príspevok. Už si to len musíš uvedomiť a priznať si to, tak sa neboj Terezka. Ja som mal spočiatku veľký vzťah ku Márii ale k inému až tak nie. Časom ma však dokázala priviesť k ďalším veciam v rámci katolíckej cirkvi, v ktorej máme naozaj neskonale obrovské duchovné bohatstvo.
Odoslané 29.12.2011 15:18.
emoticonmáš pravdu,že to možno chce čas, ale mám(e) nádej a túžbu ju spoznávať a to dôležité...(neverím,žeby sa nedalaemoticon)
Odoslané 29.12.2011 20:30 ako reakcia na Terezka Motyková.
Mám nádej, že áno a som za to veľmi vďačná, ale veľmi rada by som išla bližšie :-) Čo sa týka bohatstva v Cirkvi, to naozaj sedí :-), je super super, že si ho (aj) prostredníctom Márie začal objavovať :-) - prajem Ti do toho ešte viac požehnania! :-)
Odoslané 1.1.2012 20:48 ako reakcia na Miroslav Čonka.
No presne! :-) Myslím, že ona po tom túži ešte viac, ako my dve dokopy emoticon :-)
Odoslané 1.1.2012 20:49 ako reakcia na Denisa Bučková.