« Späť

„Tu som doma, kde sloboda a láska jedno sú.“

 

 

 

Pekný citát, skoro ako biblický. V poslednom čísle Katolíckych novín ma zaujal rozhovor so šéfredaktorom českého Katolíckeho týdeníka, ktorý odpovedal na otázku: Jestvuje v Česku priestor na dialóg vnúti Cirkvi i navonok? „Za posledné roky sa v tejto oblasti mnoho zmenilo. Internet umožňuje úplne slobodnú diskusiu o čomkoľvek,... Cirkev sa v komunikácii smerom do sekulárneho prostredia veľmi zlepšila,“..

 

Som rada, že veriaci v Čechách majú také otvorené možnosti. Ja asi len sama nechcem, aby sa naša Cirkev na Slovensku uzatvárala v tajnosti, ako to bolo za socializmu, hoci nemáme už štátnu bezpečnosť. Myslím si tiež, že s užívateľmi tejto internetovej stránky, ktorí prichádzajú s rôznymi názormi, s duchovnými témami, ktoré ich zaujímajú, potrebujú k tomu vysvetlenie či radu k biblickému textu, s požiadavkami, pripomienkami, by sa mal viesť dialóg s kňazom. Z týchto dôvodov na tejto stránke očakávame duchovná pomoc kňaza svojej farnosti, aký iný význam môže mať táto stránka? V žiadnom prípade by sa názory účastníkov na tejto stránke nemali hneď a verejne posudzovať len ako prázdne reči, alebo ako názory horlivých ženičiek. Všetky názory by sa mali rešpektovať a prehodnotiť v dialógu s kňazom jeho farnosti, či v tom názore je niečo pravdivé alebo nie. Názor by sa možno mal brať ako námet či inšpirácia do kázne na vysvetlenie, ale v žiadnom prípade nie ako výčitka do kázne.

Aj táto stránka môže byť o ľuďoch, ktorí chcú žiť podľa Ducha, nechcú byť na obtiaž a odháňanie. Potrebujeme oživiť túto stránku, priniesť viac diskusie, ktorá nám môže pomôcť s názorom,  pomôže podať pomocnú ruku a môže nám pomáhať na ceste viery.

 

Ľudí, ktorí píšu na túto internetovú stránku nie je ťažké posudzovať podľa príslovia: Povedz mi, čo čítaš, a ja ti...