« Back

Dobré ráno, vstávať!

Dobré ráno, vstávať!

Zopár zaujímavostí o mlieku

    Raz potreboval Pasteurov ústav v Paríži na pokusy mlieko rôznych zvierat. Riaditeľ zoologickej  záhrady sa ponúkol, že jeho dozorcovia  podoja všetky zvieratá, počnúc myšou a končiac levicou. O päť dní dodali do laboratória vzorky mlieka 83 zvierat. Najťažšie bolo dojenie myší. Nakoniec však aj to sa podarilo pomocou kvapkadla plniaceho pera. 

    Profesor Herrington z Corneilskej univerzity zostrojil najmenší prístroj na dojenie, ktorým dojili potkany, morčatá, králiky a pod. Ich mlieka, ktoré musí byť celkom sterilné, treba k práci s penicilínom.

  ,,Kravy majú nervy", - zdôrazňuje prof. Petersen a dodáva: ,,Ak chcete mať dobré mlieko, musíte mať šťastné kravy. Ak sú nervove podráždené, dávajú mlieka menej a horšej kvality. Kravy trpia totiž tiež depresiami a dokonca aj pocitom menejcennosti. Ak doja napríklad kravu, ktorú vždy dojevajú prvú, až ako druhú, či tretiu, získa sa od nej menej mlieka. Tak isto krava, vystrašená bitkou, dáva menej mlieka, alebo nedáva po niekoľko dní vôbec mlieka".   

    Sušené mlieko je už sedem storočí starý ,,vynález". Benátsky cestovateľ Marco Polo (1254-1323) napísal vo svojich spomienkach, že u Mongolov videl sušené mlieko v tvare tehly. Každé ráno si ho kúsok odlomili a hodili ho do keženej ,,fľaše", ktorú potom celé predpoludnie mali priviazanú o sedlo svojho koňa, takže sa ,,fľaša" pri jazde natriasala, jej obsah sa ,,rozpúšťal" na tekutinu, ktorú na poludnie už bolo možno piť.