Blog

« Back

10 dôvodov, pre ktoré treba počkať so svadbou II.

10 dôvodov, pre ktoré treba počkať so svadbou II.

V Cirkvi by nám malo záležať na pripravenosti ľudí uzatvárajúcich manželstvo- niekedy to znamená - aj varovať ich...

Ak ste ho ešte nečítali, začiatok s prvými 5 dôvodmi nájedte v blogu 10 dôvodov, prečo počkať so svadbou I.

 

6.     Prílišná emocionálna naviazanosť na rodičov

Boh chce pre nás to najlepšie- a stojí za zváženie Jeho nariadenie, aby muž opustil svoju matku a otca a priľnul k svojej manželke- a stali sa tak jedným telom. Zároveň na inom mieste hovorí, aby muži milovali svoje manželky a ženy boli poslušné svojim mužom. Ak Ho poslúchneme, vyhneme sa nepríjemným sporom, že má naša manželka lepší vzťah so svojom mamou ako s manželom, že jemu viac záleží na tom, čo povie jeho otec ako ona, že o tom, kde a akú budú mať sedačku rozhodnú spolu a nie jej či jeho mama... a odstránime stotisíc malých otravných dôvodov, prečo je ťažké sa rozhodnúť medzi dvoma stranami, na ktorých nám tak záleží. Ak sme pripravení na manželstvo- odlúčenie od rodičov bude pre nás normálnou súčasťou rozhodnutia a nie emocionálnou katastrofou.

 

7.     Nátlak

Rozhodnutie do manželstva MUSÍ byť slobodné. Či už je to nátlak z jej či jeho strany alebo pochádza od rodičov, priateľov, známych, obom vám musí byť jasné, že si chcete zobrať práve tohto človeka a že už viac nechcete čakať. Možno len 1-2 mesiace stačia na to, aby tvoj milý/ tvoja milá pochopil/a  túto skutočnosť- a je omnoho lepšie počkať, než celé manželstvo vedieť, že to ty si si ho ulovila / to ty si ju prinútil. Je omnoho krajšie vedieť, že daný človek si nás vzal z lásky a pretože sám chcel.

 

8.     Moje šťastie- tvoje šťastie

Manželstvo nebolo stvorené na to, aby sme sa navzájom využívali, ale na to, aby sme sa vzájomne jeden druhému rôznymi spôsobmi darovali. Musíš hľadať šťastie toho druhého, aby si našiel/a to svoje. Nie je to ani výmenný obchod. Manželstvo správne a krásne funguje vtedy, keď chceme konať z lásky k nášmu partnerovi a nie k sebe. Chceme pre neho to najlepšie. Ak je to opačne- a ide nám iba o to najlepšie pre seba, nie sme fér a najlepšie by bolo náš úmysel úprimne zmeniť.

9.     Nesprávny dôvod

„Milujem ťa a bez Teba už nedokážem žiť“ vystihuje pravý dôvod uzavrieť manželstvo. Veď povedzte, neboli by ste sklamaní, keby vás niekto požiadal o ruku alebo odpovedal naň nasledovnými spôsobmi :

„Chodíme spolu už 7 rokov, už by sa asi patrilo zobrať.“

„Všetci moji kamaráti už sú ženatí, zoberieš si ma ?“

„ Už neostalo veľa slobodných dievčat, čo už budem vymýšľať, staneš sa mojou ženou ?“

„ Potrebujem niekoho, kto by mi varil, upratoval, žehlil, obsluhoval ma a splácal polovicu leasingu. Budem šťastný, ak to budeš práve Ty.“

„ S tvojím výzorom a intelektom budeš výborná trofej, ktorou sa budem môcť pochváliť pred všetkými kamarátmi. Staň sa mojou manželkou!“

„ Konečne budem mať pokoj od rodičov a pomyslia si, že sa už usadím.  Ale neboj sa, ja budem pokračovať v mojom hýrivom spôsobe života, takže – kedy by sme sa mohli zobrať?

„Nie si síce môj typ, ale variť hádam vieš. Vieš čo ? Vezmem si Ťa...“

 

„Vlasy žiadne, ale peňaženka plná, bude z Teba dobrý manžel.“

„Dobre, rýchlo, kým si to nerozmyslíš.“

„Urobím všetko preto, aby som nepremeškala možnosť mať deti. Biologické hodiny tikajú :) " 

„Keďže sa za posledných 7 rokov neobjavil nik iný, budeš ideálny!“

„Konečne sa dostanem z rodičovského domu.“

„Svojho manžela som si predstavovala inak, no ale, čo už.“

„Teším  sa, ako ma budeš celý život nosiť na rukách a ja už nebudem musieť ani prstom pohnúť.“

„Ako obaja vieme, už som v 4. mesiaci, takže ešte, že tak.“

 

10.     Ošiaľ bielych šiat a úlovku

Svadobný deň je pre dievčatá a mladé ženy veľmi dôležitým  dňom. Nesmie sa stať ale takým, aby sme ho brali vážnejšie ako samotný záväzok a skutočnosť, koho si berieme. Svojho budúceho manžela musíme poznať a byť si isté- že poznáme aj jeho negatíva a dokážeme s nimi žiť. Pretože krásne šaty a všetka paráda by mala byť kvôli radosti z manželstva s týmto mužom- a nie naopak- zadovážiť si muža, aby sme mohli mať radosť z šiat, hostiny a parády- takto klameš seba samú i jeho.

Ak je mužovi jedno, ktorá bude jeho ženou, niečo nie je v poriadku. Cieľ oženiť sa a to už je jedno s kým, je mylný a tu sa treba opýtať : Prečo sa chce oženiť ? Aby  mal slúžku ? Aby  jednoducho neostal sám ? Aby ho niekto urobil šťastným ? Ak chce urobiť on šťastným nejakú ženu- najprv sa musí pre ňu rozhodnúť a musí byť preň jediná a najlepšia.

 

Začiatok blogu a ďalších 5 dôvoov nájdete v blogu : 10 dôvodov, prečo počkať so svadbou

Comments
sign-in-to-add-comment
[...] Svadba je krásna a nezameniteľná udalosť, no je to žiaľ iba jeden deň. Manželstvo- to je na celý život. Bolestné manželstvá často vznikajú už pred ich uzatvorením, keď si jeden z nich akosi... [...] Čítať viac
Posted on 8/18/14 4:40 PM.
Pekne zhrnuté a múdro napísané ... palec hore :-)
Zvlášť sa mi páči upozornenie č.6
Žiaľ napr. niekedy alkoholika dievča nemusí odhaliť :-( ..u mojej známej manžel začal byť závislakom až po rokoch manželstva, keď mu zomrela mama. :-(
Ja by som ešte dodala, neberte ani takého chlapa, ktorý je nezdravo žiarlivý, skúpy, nesamostatný a lenivý ....
ale zase na druhej strane musíme si uvedomiť, že ideálneho manžela nikto nenájde, lebo ideálne manželky tiež neexistujú :-)
Posted on 8/18/14 7:20 PM.
Ahojte, cely clanok sa mi paci. K bodu

9. Nesprávny dôvod

„Milujem ťa a bez Teba už nedokážem žiť“

mam vsak jednu pripomienku.

Ak dovod a rozhodnutie na svadbu bol urobeny v stave zamilovanosti, co mi z daneho dovodu vyplyva. T.z. ked ma clovek este ruzove okuliare, potom po svadbe (po precitnuti zo zamilovanosti) je treba vyvinut velke obojstranne usilie aby sa manzesltvo udrzalo, najme ak uvidime aj zaporne stranky partnera, ktore sme dovtedy nevideli.

T.z, dovod, ze neviem bez teba zit, sa mne osobne javi,ako dovod nie velmi slobodny. Je urobeny v stave zavislosti na milovanej osobe.

Skor by som to definoval takto: Milujem ta a chcem s tebou zit az do smrti a mat s tebou deti.
Posted on 8/22/14 12:36 PM.
V skutočnej láske je stále niečo naivné a chce veriť a pozerať sa na partnera aj po rokoch manželstva cez ružové okuliare. Inač, mám pocit, že láska postupne odumiera a partner prechádza do roly iba spolubývajúceho.
Pripadalo by mi veľmi zvláštne rozhodovať sa pre niekoho na celý život spôsobom "váh", teda dobré vlastnosti na jednu stranu a zlé na druhú.

Je skvelé byť zamilovaným do svojej manželky aj po rokoch a je to niečo, čo spôsobuje Duch Svätý. Čím viac sa nechávame premieňať Božou láskou v jeho prítomnosti, o to viac sú silnejšie aj emócie emoticon a je fajn, že to rastie a prehlbuje sa do väčšej závislosti na prítomnosť partnera.
Posted on 8/27/14 6:11 PM in reply to Matus Ivanecky.
Ahoj Martin, pekne si to napisal.

Mozno je to iba o slovach, ktore pouzivame. Beriem to tak, ze ak by ta partner opustil, alebo by zomrel, potom ty predsa zijes dalej. T.z. musis zitit dalej.

Preto pouzivat slova, ze neviem bez teba zit mi pripada ako dost silna kava. Ak to beriem doslovne, potom partnerka takuto ponuku ani nemoze odmietnut, lebo by si nevedel uz dalej zit bez nej. T.z. akokeby si jej zuzuzoval priestor na slobodne rozhodnutie.

T.z. ide tu iba o interpretaciu slov, ktore ak su pouzite ako metafora, potom to beriem.

Cau.
Posted on 8/27/14 6:38 PM in reply to Martin Lojek.
Odporúčam všetkým manželom aj tým, čo ešte len o manželstve zmýšľajú prečítať si knihu "Chiara Corbella Petrillo - Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme"... Svedectvo o zivote manzelov bez ruzovych okuliarov. ;)
Posted on 8/31/14 2:55 PM.
[...] Svadba je krásna a nezameniteľná udalosť, no je to žiaľ iba jeden deň. Manželstvo- to je na celý život. Bolestné manželstvá často vznikajú už pred ich uzatvorením, keď si jeden z nich akosi... [...] Čítať viac
Posted on 2/24/21 2:56 PM.