« Back

Muna a Fatmeh

Muna a Fatmeh

Jedenásťročná Muna mala už od detstva nepríjemné kožné vyrážky. Celé telo tejto malej moslimky z Betlehema bolo posiate červenými škvrnami. Spolužiaci sa jej vyhýbali zo strachu, aby sa od nej nenakazili. Často si ju doberali a posmievali sa jej, a tak sa z Muny stala samotárka. Dieťa sa stále viac a viac izolovalo od ostatných a uzavrelo sa do vlastného sveta. Aj školské výsledky sa jej zhoršili, a keď prichádzala zo školy domov, často sa aj počas dňa utiahla do samoty, ľahla si do postele, kde mohla skryť svoje "poškvrnenie". Akú veľkú duševnú bolesť musela znášať!

Rodičia boli zúfalí. Svoje dieťa priviedli k mnohým kožným lekárom, dokonca aj na renomovanú univerzitnú kliniku Hadassah v Jeruzaleme. Ale tak ako všade, aj tam odborní lekári len bezradne a s poľutovaním pokrčili plecami. Niektorí vyjadrovali názor, že možno tie "otravné vyrážky v puberte zmiznú." No žiaden zo špecialistov to garantovať nevedel. Lekári predpisovali dievčaťu všetky možné mastičky, tabletky, ba dokonca aj kúru pri Mŕtvom mori, ale nič nepomáhalo.

Fatmeh, Munina matka, bola bezradná. Raz v piatok, vtedy moslimovia každý týždeň slávia svoj sviatok, narazila pri čítaní Koránu na 19. súru. Akoby inšpirovaná vnuknutím zhora, nechala svojim myšlienkam voľný priebeh: "Maryam, ty Bohom tak omilostená. Ty si matkou proroka Issa, ktorého nazývame Božie slovo. U teba hľadám útočisko kvôli uzdraveniu svojho dieťaťa!" Potom sa s rozhodnosťou obrátila na svoje dieťa: "Muna, poď, dieťa moje, obleč si svoje sviatočné šaty. Musíme ísť na veľmi dôležitú návštevu."

Vzala svoju dcéru za ruku a už sa obe ponáhľali smerom k Bazilike Narodenia. Pred vchodom do Jaskyne Narodenia sa vpravo nachádza strieborná ikona Márie s Ježiškom na rukách. Pred touto ikonou, si matka s dcérou kľakli a Fatmeh so slzami v očiach vzlykala: "Maryam, pohliadni na moju dcéru Munu. Je panna, tak ako ty. Pomôž môjmu dieťaťu. Očisti ju od vyrážok na tele. Ďakujem ti, že si ma vypočula." Potom spoločne zapálili sviečku, takú veľkú, že dievčaťu siahala až po temeno hlavy. Keď sa Muna na druhý deň ráno zobudila, nechcela veriť vlastnym očiam. "Mama," vzrušene volala na matku, "pozri sa! Na tele už nemám tie škaredé vyrážky!" Matka s dcérou, obidve plačúc od radosti, si padli do náručia. Odvtedy vidno Fatmeh a Munu raz do mesiaca pred ikonou Panny Márie pri Jaskyni Narodenia. Tu z vďaky vždy zapália sviečku, lebo tak to v deň uzdravenia Maryam sľúbili.(odpísané z mariánskeho časopisu Víťazstvo srdca)

Comments
sign-in-to-add-comment
tato udalosť sa stala pred troma rokmi.
Posted on 12/16/11 6:53 PM.
Veronika moja drahá, je zaujímavé toto u moslimov, že majú mať úctu k Márii i k Ježišovi, pretože Ježiša považujú za najväčšieho proroka. O Márii a Ježišovi majú zmienky v Koráne. Samozrejme aj Mojžiša uctievajú ako veľkého proroka. Ale nenávidia židov a kresťanov. Dosť rozporuplné. Samozrejme, že Islam popiera Božstvo Pána Ježiša a tak ako kresťania ktorí toto veria, že Ježiš Kristus je Boh, sa rúhajú Bohu, a rúhači zasluhujú smrť. Samozrejme, že my v Písme máme písané o tom, že kto popiera Božstvo Pána Ježiša kto to je.
Posted on 12/16/11 7:10 PM.
to vsetko velmi dobre viem. Ale neni uzasne ze Panna Maria to dievca uzdravila?
Posted on 12/16/11 8:25 PM in reply to Miroslav Čonka.
Úžasné, hm a čo keď to bol Pán Ježiš kto ju uzdravil na prosbu jeho Mamy? Kto má vieru v Božiu Matku a utieka sa k nej, za toho bude rada orodovať a aj ho vysliší. Veronika, veď na orodovanie Panny Márie sa dejú úžasné veci každý deň niekomu a mnohí o tom nevedia ani. Táto modlitba ti nevraví nič? Rozpamätaj sa, sv. Panna Mária, že nikdy nebolo počuť, že by bol niekto opustený, kto sa utiekal pod tvoju ochranu a teba o pomoc alebo o príhovor žiadal. Pamätáš si na príbeh z evanjelia ako sa čudovali učeníci, keď vyschol figovník, lebo ho Pán Ježiš preklial? Tiež to brali ako niečo úžasné. Pán Ježiš im však na to odpovedá, keby ste mali vieru... A kto má vieru v niečo, tak to je úžasnejšie, lebo vďaka tejto viere pôsobí Boh a koná zázraky.
Posted on 12/16/11 10:01 PM in reply to Veronika Florkova.
Veronika ďakujem ti za tento blog.
Ja z neho cítim to, že ak ľudia nemôžu pomôcť, utiekame sa k "vyššej" autorite.
A možno je to návod pre nás ako riešiť problémy. Dôsledne žiť ten náš " korán". Biblia je pre mnohých iba zaprášenou knihou na polici, bola ňou aj pre mňa 19 rokov môjho (života) živorenia. Od kedy som ju otvorila a začala čítať a pokúšať sa žiť načítané... tiež som svedkom zázrakov.
Akurát kresťan by mal ešte pred tým než sa niečo udeje čítať a žiť, a nie až keď všetky ľudské vedy zlyhajú až potom sa utiekať k Bohu... Mal by... denne nanovo a znovu. Vytrvalosť, rozhodnutie, vôľa... Odvahu!
Posted on 12/17/11 8:37 AM.
priznam sa ze som cakala ze sa stanu krestankami. Nestalo sa a uvedomila som si jak malo lasky v srdci este mam. Panna Maria nekladla podmienky a uzdravila dievca. Pridam tu este jeden komentar redakcie casopisu Vitazstvo Srdca, ktorym sa vyjadrili k tomuto zazraku.
Posted on 12/17/11 10:50 AM in reply to Otília Ferenčíková.
Ked sme poculi o uzdraveni moslimskeho dievcata Muny z Betlehema, sme mysleli ihned na to, co Matka vsetkych narodov slubuje v Amsterdame: "Darujem utechu. Narody, vasa matka pozna zivot, vasa Matka pozna zial, vasa Matka pozna kriz. Vsetko, cim prechadzate v tomto zivote, je cesta, ktorou pred vami isla vasa Matka, Matka vsetkych narodov."
A tak sme boli vo Svatej zemi nanovo posilneni v presvedceni, ze je to skutocne zverene Marii, stale viac sa prejavovat aj ako Matka pre moslimske narody. Raz Maria zjednoti vsetky narody.
(casopis Vitazstvo Srdca)
Posted on 12/17/11 11:08 AM.
Nuž toto som ti chcel napísať, ale nejako ťa Duch sám k tomu doviedol, že Mária je Matkou všetkých národov a Pán Ježiš je Pánom všetkých národov. Je jedno, či ho niekto uctieva alebo nie, či mu nadáva a rúha sa dokonca. On je Pánom a Kráľom všetkých, lebo každé koleno sa zohne a vyzná, že Ježiš Kristus je Pán a jemu sa budeme všetci zodpovedať. Pán Ježiš pôsobí cez svoju Mamu, ktorá je Kráľovnou Nebies a Matkou všetkých národov.
Posted on 12/17/11 3:06 PM in reply to Veronika Florkova.