Blogs

« Back

Aké rôzne môžu byť Božie cesty?

Aké rôzne môžu byť Božie cesty?

Nedávno som počul príbeh, ktorý ma oslovil. Znovu som spoznal, akými cestami sa vie Pán priblížiť aj k ľudom inej viery, hoci by sami od seba nikdy k Ježišovi neprišli.

Ind Madhav Bellakonda sa narodil do rodiny brahmana. Aj jeho predkovia boli s kasty brahmanov. Rodičia chceli uspokojiť všetkých bohov, tak syna úradne pomenovali menami všetkých hlavných hinduistických bohov. Navštevoval školu, kde sa stretával len s ľuďmi svojej kasty. Žiadni iní ľudia nemali k nemu prístup, aby tak nemohol byť nikým „znečistený“

Matka okolo roku 1970 ochorela na epilepsiu a nikto jej nevedel pomôcť. V nemocnici stretla priateľku, ktorá bola kresťanka. Matka jej povedala o svojom trápení a kresťanská žena jej poradila, aby odovzdala život Ježišovi. Ona už nevidela iné východisko, tak to zo zúfalstva úprimne urobila. Hneď nato skolabovala a vyzerala ako mŕtva. Avšak po 20 min sa prebrala a už viac nemala epileptické záchvaty, ani žiadne choroby, ktoré ju dovtedy trápili. Preto naplno uverila Ježišovi.

Jej muža táto udalosť nezmenila. Dovolil jej čítať Bibliu a počúvať kresťanské rádio, avšak do kostola nesmela chodiť. Ich syn Madhav zatiaľ inú vieru neprijal a v škole mal problémy. Strednú školu sa snažil dokončiť, ale z matematiky prepadol päť krát, takže stratil päť rokov v škole. Otec mu povedal, že takto bude môcť robiť akurát tak vodiča rikše. Aj sestra, ktorá bola o štyri roky mladšia, ho v škole predbehla...

Potom Madhav zistil, že sa mu tvorí nejaký nádor na chrbte a tak sa ho snažil zbaviť s pomocou lekárov. Avšak bez úspechu. Bol už pred operáciou, otec mal o neho strach. Matka  vtedy prehlásila, že Ježiš ho môže uzdraviť. Otec povedal na to, že ak sa to stane, aj on prestúpi na kresťanskú vieru. Stalo sa tak. Aj otec splnil svoj sľub. Syn však naďalej viedol prázdny život, dokonca aj uvažoval o samovražde. Až v roku 1989 si uvedomil, že takýto život nikam nevedie, ale nevedel čo so sebou. Bol nešťastný. Potom sa rozhodol, že dá šancu Ježišovi. Zobral si Bibliu od rodičov, a začal ju dôkladne čítať. Zachytilo ho to tak veľmi, že chcel pokračovať v biblických štúdiách. Avšak aj od novej školy dostal podmienku, že najprv musí dokončiť svoju strednú školu. Preto začal na sebe pracovať a nasledujúci rok už strednú školu dokončil. Ďalej pokračoval v štúdiách ako si prial a stal sa duchovným. Po nejakom čase sa rozhodol odísť do Spojeného kráľovstva a aj tam dosahoval vynikajúce výsledky. Stal sa najlepším študentom Strathclyde Business School a získal titul MBA. Neskôr pracoval v top managemente Bank of Scotland. V neskorších rokoch sa vrátil do Indie.

Nie je to obdivuhodné aké pestré sú Božie cesty? Pre Pána nič nie je nemožné. V tejto viere sa snažme žiť svoj život. Aj keď máme pocit, že nám „všetko padá na hlavu“ a všetka naša dobrá snaha je bez výsledku, Pán Boh môže všetko použiť na dobré. On nás žiada, aby sme mu všetko v úplnej dôvere odovzdali. Potom môže robiť s nami zázraky ako urobil s Madhavom.

Foto: pxfuel