Blogs

« Back

Ako tomu porozumieť?

Ako tomu porozumieť?

Božie cesty sú nevyspytateľné. To sme už asi konštatovali mnohí. Ale aj reakcie ľudstva na udalosti v réžii Boha sú mnoho krát nepochopiteľné.

Prvá udalosť: Zjavenie v Guadalupe.

V 16. storoči sa v tilme Juana Diega ukázala Panna Mária a doteraz je na nej viditeľná, hoci iné podobné materiály by sa už v priebehu toľkých storočí rozpadli. Je to najuctievanejší obraz v Mexiku i celej Latinskej Amerike. Bolo to v období násilného pokresťančovania Mexika, pôvodní obyvatelia, Aztékovia si bránili svoje náboženstvo a nechceli prijať kresťanstvo, ktoré im bolo nasilu nanucované. Niet sa čomu diviť, lebo náboženstvo, ktoré hlása pokoj a lásku k druhým ľuďom sa nemôže šíriť „mečom“. Panna Mária si však našla spôsob ako osloviť tento jednoduchý národ a krátko po tomto zázraku sa nechalo pokrstiť 9 miliónov domorodcov. A tak ovocím tohto veľkého zázraku sú nekonečné zástupy pútnikov, ktorí putujú do Guadalupe. Za rok sem príde asi 20 miliónov kresťanov, čo znamená že toto miesto je najnavštevovanejším pútnickým miestom na svete.

Druhá udalosť: Ožiarením nepostihnutí jezuiti v Hirošime

V auguste roku 1945 bola na Hirošimu americkým letectvom zhodená atómová bomba, aby sa dosiahla kapitulácia Japoncov na konci 2. svetovej vojny. Dosah tohto výbuchu bol strašný. Dovtedy sa atómová zbraň nepoužila, ľudstvo si nevedelo predstaviť dôsledky takejto zbrane. Tlaková vlna a obrovské žiarenie spôsobili hrôzu. V priebehu prvého dňa zomrela takmer polovica obyvateľov. Do štyroch mesiacov spolu okolo 160 tisíc ľudí. A predsa aj tu sa udial zázrak, ktorý však nie je bežných médiách spomínaný. Otcovia jezuiti, ktorí žili v tomto meste a neboli ďaleko od epicentra výbuchu prežili tento útok bez zdravotných následkov.  Hugo Lassalle, Hubert Schiffer, Wilhelm Kleinsorge a Hubert Cieslik boli v kostole Nanebovzatia Panny Márie, Táto budova ako jedna z mála budov odolala výbuchu bomby. Každoročne, až do smrti boli kontrolovaní, aký stupeň ožiarenia majú v tele, oni však netrpeli žiadnymi zdravotnými komplikáciami z tohoto výbuchu. Je to ľudsky a fyzikálne nevysvetliteľné, ale Nebo si dokáže aj takýmto spôsobom ochrániť svojich verných.

Takže aj tu sa stal zázrak, ktorý naša veda nevie vysvetliť, avšak o týchto jezuitoch sa nikde nehovorilo. Japonci tým vôbec neboli ovplyvnení,  doteraz neviem, že by v Japonsku prebehlo nejaké kresťanské prebudenie. A k môjmu prekvapeniu na toto miesto nechodia ani kresťanskí pútnici v hromadných zástupoch...

A tak podobne je to aj v našich životoch. Rodičia sa snažia o triezvu kresťanskú výchovu svojich detí, niektoré ich nasledujú v svojom živote, iné sa na čas dajú na úplne iné cesty... Dievčina si nevie nájsť zodpovedného manžela, lebo odmieta „full servis“ pred svadbou. Chlapec, ktorý hľadá skromné a pracovité dievča nachádza len ženy pre parádu... Pohybujeme sa v zástupoch ľudí a pritom sme sami akoby na púšti. O starých ľudí málokto prejavuje záujem, lebo už nie sú „užitoční“ pre mladých...

Ale zato v médiách, televízii, na webe sa na nás v reklamách všetci usmievajú a tvrdia, že keď si ich výrobok zaobstaráme, určite už budeme šťastní.

Pane Bože, žijeme v poriadnom chaose. Ty si nám nepovedal, že budeme žiť šťastný a bezstarostný život tu na zemi, niektorí by Ti to ale radi vložili do úst. Veríme, že všetko, čo nám dávaš prežiť, má svoj zmysel. Ty vieš využiť aj zlé na dobré. Pomôž nám pochopiť zmysel utrpenia a prijať aj to, čo ešte teraz nerozumieme s vedomím, že Ty nám chceš len dobre.

Foto: Terézia Bašová