« Back

„Od interrupcií k antikoncepcii“ – v preklade znamená – od verejnej vraždy k súkromnej vražde

„Od interrupcií k antikoncepcii“ – v preklade znamená – od verejnej vraždy k súkromnej vražde

Pozrite sa na toľko skreslených informácií v tak krátkom texte. Sú to úryvky z internetovej stránky (http://www.rodicovstvo.sk/mladez_upt.htm) Tieto „definície“ sa nachádzajú aj v pripravovaných učebniciach, či pracovných textoch o sexuálnej výchove, ktoré kolujú po internete a mali by byť teda zavedené do škôl - aspoň je o to snaha. Všimnite si narábanie so slovami. Koľko klamstiev tam odhalíte?

Citát:Nie interrupcia, ale vhodná antikoncepcia je skutočným plánovaním rodičovstva. Interrupcia je pre mnohých vážnou morálnou otázkou. Z hľadiska ľudskoprávnych a náboženských princípov existujú dva rozličné smery:

Pro life (za život)

Jeho stúpenci sú presvedčení, že ľudský život vzniká v okamihu počatia a práva ešte nenarodeného dieťaťa je potrebné chrániť. Postoj sa opiera o náboženské východiská, podľa ktorých život je dar od Boha a človek nemá právo ukončiť ho. Za jediný prijateľný spôsob obmedzenia času počatia sa považujú prirodzené metódy a použitie antikoncepcie podľa tohto smeru vedie k ľahkovážnemu sexuálnemu správaniu.

Pro choice (za možnosť voľby)

Hľadá sa kompromis medzi právom plodu (vo väčšine vyspelých krajín sa zabezpečí povolením interrupcie do prvých troch mesiacov tehotenstva) a právom ženy slobodne sa rozhodnúť o svojom tehotenstve. Podľa tohto hnutia má dieťa tiež právo narodiť sa ako chcené a milované. Rovnako sa presadzuje právo dvojíc na plánované rodičovstvo – slobodné a zodpovedné rozhodnutie o počte svojich detí a o časovom odstupe medzi nimi. Sexualita sa nezužuje len na reprodukčnú činnosť, ale chápe sa ako hodnota. Mať dieťa je považované za zodpovedné rozhodnutie a preto sa presadzuje myšlienka „od interrupcií k antikoncepcii“.

 

Netvrdím, že som si tam ja všimol všetky klamstvá, ani že to popíšem nejako veľmi odborne, ale chcel by som upriamiť pozornosť aspoň na tieto body:

- Antikoncepcia je plánovaním rodičovstva? Ak chápu pod tým napr. takú tabletkovú antikoncepciu, v ktorej sú zložky, aby zabili počatý plod – tak je to vražda v počiatočnom štádiu tehotenstva a nič iné. Určite nie plánovanie rodičovstva. Aký argument použijú na to, aby vyvrátili tvrdenie, že ľudský život sa stáva ľudským od momentu počatia? A či je menšia vražda zabiť jednodňový plod, ako 70 dňový a podobne.?

- Kto z nás má právo rozhodnúť, či sa niekto narodiť má, alebo nie? A ako vieme dopredu povedať, či bude dieťa nešťastné, alebo šťastné? Či sa bude trápiť, alebo nie? Takýto pseudoargument niektorí radi používajú. Apropo – kto z nás sa sem tam netrápi – a čo zažalujem na súde môjho otca a moju matku, že ma priviedli na svet? /Myslím si, že o pár rokov by som s takouto hlúposťou na niektorom súde určite vyhral. Keď vraj vyhrala súd nejaká pani, ktorá zažalovala lekára, lebo jej neponúkol interrupciu a ona sa teraz musí starať o dieťa? Niekedy mi to príde ako – čím absurdnejší prípad, tým väčšia šanca na úspešnosť./

- Nie som presvedčený o tom, že to ich rozdelenie pohľadov Pro life a Pro choice – má len tieto dva východiskové hľadiská (ľudskoprávne a náboženské) – zabudlo sa na vedecké resp. medicínske? Voľba Pro life – aj keď by vychádzala z náboženských predpokladov je vedecky overiteľná. /Znova je to otázka počiatku ľudského života. Medicína vie veľmi jasne popísať proces, ktorý sa spúšťa pri počatí. Pričom bez počatia k takémuto procesu určite nedôjde./

- To len stúpenci Pro life – sú presvedčený, že život vzniká pri počatí? A vy si myslíte, že kedy?

- Použitie antikoncepcie nielenže vedie k ľahkovážnemu sexuálnemu správaniu, ale – ako som už spomenul – najväčší problém je predovšetkým v zabití počatých plodov. (Pri abortívnej antikoncepcii. Isteže nevie sa dokázať koľkokrát príde k zabitiu počatého plodu pri použití tejto antikoncepcie - ale nie je aj jeden prípad dosť veľa?)

- Aký argument sa používa, že do tretieho mesiaca je interrupcia dovolená a potom nie?

- Samozrejme, že sa má žena právo rozhodnúť o svojom tehotenstve, ale v akom zmysle? Nie v tom či chce zabiť dieťa, alebo nie. Má právo rozhodnúť, či dieťa počnú, alebo nie. Na to právo samozrejme rodičia majú.

- „Dieťa sa má právo narodiť ako chcené a milované.“  Toto je argument? Znie to pekne, ale také obrovské klamstvo. Z toho teda vyplýva, že ak je nechcené – nech sa radšej nenarodí?

- „Sexualita sa nezužuje len na reprodukčnú činnosť, ale chápe sa ako hodnota.“ Toto akosi nerozumiem – myslím tomu slovu hodnota v tomto kontexte.

- A toto heslo „od interrupcií k antikoncepcii“ – v preklade znamená – od verejnej vraždy k súkromnej vražde. Ďakujem pekne za taký cieľ.

 

Comments
sign-in-to-add-comment
Vysvetľujme, upozorňujme a učme iných vhodným spôsobom, čo je život a čo je láska, potom nemusíme nikomu vysvetľovať klamstvá proti počatiu a proti životu dieťaťa, ktoré už bolo počaté... Dnes je ťažké oponovať tým krásne vymysleným klamstvám, lebo ich ľudia ľahko uveria aj prijmú ako pravdu. Nevidia v tom nič zlé... môžeme sa za nich modliť...niekedy sa nedosiahne úspech slovami... Dnes som počula záznam z prednášky o ochrane počatého života, tá prednášajúca úplne jednoduco vysvetlila lásku s použitím antikoncepcie ako lásku podmienečnú - milujem ťa, ak zabrániš počatiu... milujem ťa, len trochu, nechcem mať s tebou deti... ani rodinu... jednoduché a účinné, tak vysvetliť dievčatám "lásku" chlapca, ktorý lásku nemá... a naopak aj chlapcom, ktorí sú vtedy len hračkou pre dievča, nie milovaným...
Posted on 11/9/13 5:31 PM.
Ved to len vysvetlovat a modlit sa.
Posted on 11/9/13 10:07 PM in reply to Mária Künzl.
Ohladom antikoncepcie davam do pozornosti snahu Fora zivota a o.z. Christin o zmapovanie lekarne, ktore nepredavaju antikoncepciu. Zoznam je dostupny tu: http://www.forumzivota.sk/2013/11/06/nakupujte-v-pro-life-lekarnach/ alebo tiez tu: kormidlo.sk/nakupujte-v-prolife-lekarnach/. Zoznam uz obsahuje 13 "prolife" lekarni, ale malo by ich byt este niekolko. Napr. vo Vranove je vraj tiez jedna.
Posted on 11/9/13 10:16 PM.
[...] „Od interrupcií k antikoncepcii“ – od verejnej vraždy k súkromnej vražde [...] Čítať viac
Posted on 11/9/13 11:35 PM.
len aby sme sa vyhli nedorozumeniam... nie každá antikoncepcia je abortívna - "vražedná" (úvodzovky sú pre zvýraznenie, NIE ironicky). tvrdiť, že je takou každá, ako to vyplýva z názvu blogu, je rovnako zavádzajúce, ako tie pochybné návrhy učebníc.
inak je blog fajn. široká téma, o ktorej treba veľa a pravdivo rozprávať. ono to poznanie pomáha vybrať si zodpovedne a z lásky. kto nevie, nepozná, a trebárs vie len, že "nesmie to či ono", buď to neurobí zo strachu, alebo sa vzbúri. ani jeden postoj nie je evanjeliový. Ježiš nás nechce zastrašiť, hoci nám hovorí o konci sveta a iných desoch (v týchto dňoch na konci liturgického roka viac ako inokedy). hovorí nám to, aby nás voviedol do plnej pravdy a tak nám dal možnosť vybrať si v slobode - nie zo strachu "lebo nesmieš!", ani zo vzbury...
zavrhujem antikoncepciu, lebo viem vysvetliť, prečo je zlom. ale keď raz vysvetlím a predostriem alternatívy, ktoré Cirkev ponúka, musím rešpektovať slobodu človeka.
ešte mi prichádza na um strašne veľa myšlienok, ale to už by bolo na dlhooo.
Posted on 11/14/13 10:01 PM.
napíš blog emoticon Zíde sa.
Posted on 11/15/13 12:02 AM in reply to tomáš ján kuník.
"Sexualita sa nezužuje len na reprodukčnú činnosť, ale chápe sa ako hodnota."
Je to tam napísané ako keby sex bol niekedy hoci aj cirkvou či pro -life degradovaný na len reprodukčnú činnosť ... Oh common! Vôbec to tak nieje , ani v cirkvi, ani Pro-life , ani v spoločnosti...
Avšak antikoncepcia je tak rozsiahla téma , že sa nedá orientovať sa podla tohto jednostranne subjektívneho článku ... bohužiaľ
Súhlasím , sprístupnenie všetkých informácií o procese prerušenia (niekedy aj zastavenie) možnosti otehotnenia antikoncepciou a jeho zviditelnenie je nutnosť , ktorá mala byť vykonaná už dávno ... v tejto súvislosti , áno , aj zakázanie niektorých druhov antikoncepcie by malo byť bezpochyby samozrejmosťou . Toto však nieje boj samotnej Cirkvi, alebo ľudí, ktorí vidia svet príliš po svojom. Je to boj Každého človeka ktorému záleží na ľudskom živote a ktorí chce mať niekedy dieťa bez ohľadu na to v čo verí , a čím je ... Len nie pre ľudí čo vidia veci po svojom a príliš subjektívne .
Posted on 11/16/13 12:33 AM.
Nesúhlasím s : "lásku s použitím antikoncepcie ako lásku podmienečnú - milujem ťa, ak zabrániš počatiu... milujem ťa, len trochu, nechcem mať s tebou deti... ani rodinu... "
A keď ani myšlienka lásky s antikoncepciou mi nieje veľmi blízka , nemyslím , že to človek môže takto zaškatulkovať do : ak berieš antikoncepciu , nemiluješ ma dostatočne , aby si so mnou chcela mať rodinu , alebo v opačnom prípade vezmi si antikoncepciu , lebo , síce ťa milujem , nechcem mať s tebou dieťa ... oh common! Toto sa vo vzťahu kde sa dvaja vážne milujú nerieši v tomto podivuhodnom smere. Skôr, s ohľadom na spoločnosť alebo hocijaké iné veci. A v tomto budem hnusný, ale všetka veriaca rodina by na človeka pozerala ako na vyvrheľa , za to , že čaká dieťa s niekým, koho veľmi miluje ale zatiaľ neuvažovali o svadbe pretože tá je velmi drahá ... alebo jednoducho preto, že sú mixom veriaceho a neveriaceho človeka ... To možno nebol dobrí príklad, ale pointa je, že život nieje vždy taký jednoduchý ako si ho niektorí iný ľudia vymodlili, či vysnívali a ak si myslíme, že máme mrte ťažký život, vždy tam bude niekto, kto ho ma ťažší alebo zamotanejší.
Myslím , že osoba ktorá to tvrdí, sa snaží vpísať nejáké podmienky myslenia ostatných do akýchsi tabuliek , ktoré vyprodukovala so svojho vlastného života. A to nebude nikdy fungovať.
Posted on 11/16/13 1:13 AM in reply to Mária Künzl.
Nemusíš tie myšlienky prijať, každého z nás osloví niečo iné. Podstata zostáva tá istá. Vždy boli veci, ktoré vidíme individuálne, láska je len jedna a život tiež. Ak sa milujú dvaja a sú veriaci a neveriaci, bohatí, chudobní, vždy je to o hodnote. Ak ochopili o čo ide, že svatba nie je "len papier" a pod. Všetko je možné, ak nie je záujem o vieru v Boha, tak je to o inom. Ani tu nikto nesúdi, to je jednoducho skutočnosť, ktorú rešpektuje dokonca Boh. Aj neveriaci človek má alebo nemá charakter, vie čo je život a vzťah albo hoo to nezaujíma. O to ide. Ide o život, aby ľudia pochopili, že život nie je "vec" ani žena nie je "vec" ktorú vymením, ak ju už neľúbim, veď to dnes vidíme všade....na vzťahoch - a že ani muž nie je len človek pre počatie a potom už nie, veď to poznáš. O toto ide.
Posted on 11/16/13 9:43 AM in reply to Dominik Kurina.
Koho téma zaujíma bližšie:
http://www.lpp.sk/index.php?option=com_multicategories&view=category&layout=blog­&id=506&Itemid=461
Posted on 11/17/13 8:33 PM.
Helena Kovacova
A nie je skreslujuci z Vasej strany aj "fakt", ze antikoncepcne tabletky sluzia na zabijanie plodu, ktory ma hoc jeden den? Pretoze antikoncepcne tabletky v zasade funguju proti pocatiu a nie po pocati proti zabitiu.
Posted on 11/18/13 3:36 PM.