Blogs

« Back

Bratská láska

Bratská láska

Neviem si celkom vysvetliť, prečo musíme jeden druhého ponižovať a zhadzovať.

To nás neučil náš Pán. On nás učil LÁSKE, porozumeniu, zhovievavosti, miernosti, porozumeniu, milosrdenstvu....

Plné Písmo je jeho učenia, príkladov, znamení.

Máme jeden druhého budovať. Nie zhadzovať. Nikto nie je vyšší, než ten druhý, Nikto nemá právo vysmievať sa bratovi, ak ešte "neporozumel" určitým veciam. Veď on porozumie, keď príde jeho čas. Pán je Pánom času a porozumenia. Nikto nemá právo vysmievať sa viere a vyznávaniu iného. Aj to je zastúpené v Písme svätom. Aj o tom hovoril náš Pán. Už v jeho časoch boli podobné problémy. Tieto problémy sú staré ako ľudstvo samo. Nič nové pod slnkom. ako by povedal Kazateľ. Ak nemáme hovoriť o tom, čo nás spája, môžeme zostať ticho.

Mám v úcte iných bratov a sestry, z iných denominácií. Veľmi ma povzbudili v mojej viere v Boha. Tí, ktorých slová čítam ja majú povzbudivý a priateľský prístup a vyjadrovanie sa. Nie prepiatu zhovievavosť voči rímskym katolíkom, ale skôr  úctu k človeku a k jeho viere v Boha. Vyjadrujú hlboké porozumenie, aj keď prinášajú istú kritiku štýlu a spôsobov. Nikdy neurážajú, nikdy nespôsobujú smútok a zavrhovanie, ani pohŕdanie iným "katolíkom". To buduje. To je hodné zamýšľania sa. Všetko, čo ponižuje, znevažuje, zarmucuje bratov a sestry, odmietam! Áno, zriekam sa toho! To nie je Láska! To nie je Pán!!!

Každá denominácia robí obnovu v svojich radoch. Nevhodná kritika jednej denominácie voči inej nie je na mieste. Každý rieši problémy vlastnej rodiny. Nie inak. v živote máme priateľov a nepriateľov. Vo viere je tomu podobne. Priatelia nás podržia, povzbudia, podržia v problémoch. pratelia nás neopúšťajú, neponižujú, nevyčítajú, nerobia sa múdrymi, ak my potrebujeme ich pomoc. Oni sú pre nás láskou, oporou, porozumením. Nie bezohľadnou kritikou a vypichovaním našich chýb, či slabostí. Láska, porozumenie a trpezlivosť je ich znamením. Človek sa pri nich cíti jednoducho dobre. To je bratská láska. To je skutočné priateľstvo. Medzi veriacimi i medzi neveriacimi. Medzi katolíkmi, grékokatolíkmi, protestantmi, evanjelikmi, hebrejmi, Arabmi, Cigánmi. Všetci sme deti Božie! Veď u Boha neplatí Hebrej, či Grék ale ten, čo uveril!

Nech vás žehná Pán!

 

Comments
sign-in-to-add-comment
Posted on 9/7/12 6:14 AM.
Majka drahá, hovoríš mi zo srdca...Kiež by sa to dotklo všetkých sŕdc, aby nás tu naozaj spájala iba láska, nič iné, iba bratská láska, to si prajem aj ja z celého srdca...Vďaka, sestrička :-)
Posted on 9/7/12 7:39 AM.
Aj ja, Evička. teraz mi dal Dsv. myšlienky... nebudem dotyčnému p. komentovať jeho príspevky. nie je potrebné. Modlím sa za neho, aby spoznal Božiu lásku. Veľmi ju potrebuje. A podobne o našej Cirkvi - ako Ježiš. Nenútiť, iba pár slov a Lásku. Nič iné, Evička. Kto poznal Pána, pochopí.
Posted on 9/7/12 8:33 AM in reply to Eva Vráblová.
Milá Majka, ja stojím pred veľkým rozhodnutím, či mám ešte zotrvávať v takomto spoločenstve, kde sa vysmieva z našej Svätej Cirkvi. Či si nemám striasť prach z mojich nôh a ísť preč. Nedám si urážať to, čo mi je sväté. Uvidím, ako sa k tomu postavia kompetentní. Ak im stojíme za to, že aj my sme ich bratia a sestry, pevne verím, že zakročia. Tak sa mi zdá, že tu, na MK som čítala myšlienku, v tom zmysle, že kresťan (katolík) má byť prostý, ale nie sprostý. Nedá sa zotrvávať v spoločenstve, kde je Cirkev Svätá nepriateľom. Požehnaný deň v Pánovi!+
Posted on 9/7/12 9:02 AM in reply to Mária Künzl.
Preto nesúďte nič predčasne, kým nepríde Pán. On osvetlí, čo je skryté v tme, a vyjaví úmysly sŕdc. Vtedy každý dostane pochvalu od Boha. (Kor 4, 5)
Posted on 9/7/12 9:25 AM.
Viera Dedíková
Drahé sestry, píšete to, čo aj ja sa tu snažím písať. Ja myslím, že niektoré veci sú len nedorozumenia. Nemyslím si vobec že niekto uráža Cirkev. Skor je to asi o tom, že človek s určitým nadhľadom sa snaží o čistotu viery. Viete poviem priklad, včera nahodou som tu videla nejake stranky s vyjadreniami birmovancov - pekna je uprimna snaha a záujem o veci duchovné, ale čo napr. mna sa dotýka je, že v slovách ľudí, aj mladých, nachádzam formulácie veľmi nebezpečné, ktoré nie sú vobec v sulade s vierou ani teológiou, korú som mimochodom študovala, ale práve naopak, vidím vplyv tradícií, zastaralé stredoveké formulky, ktoré vyjadrujú nepravdivé skutočnosti, ktoré degradujú vieru a Boha a možu ovplyvnit jednak samotnú vieru toho človeka, ale aj psychiku atď..... Niekto vyrastal v zdravých podmienkach a rodinách, ale vacsina si nesie nálepku akejsi tradičnej, zdegradovanej viery. Keďže som celý život pracovala s ľuďmi, viem o čom hovorím. Toto sa ma dotýka viac ako čokoľvek iné.
Preto treba dovod niektorých príspevkov hľadat skor v snahe vyzvať k uzdraveniu. A aby som vysvetlila, čo tým myslím a ako vnímam "kritiku" o ktorej píšete, tak v samostatnom blogu uverejním rozhovor otca Boulada, kde je presne vyjadrené, o čo ide. Na mojom blogu v linkoch je aj list tohto kňaza sv. Otcovi, kde je v podstate to isté. To je len na vysvetlenie.... čo sa mňa týka, snažím sa chápať... a nie znepokojovať.. a hlavne.. nad všetkým a vo všetkom je Boh, tak načo sa trápit.
Chcela som len napísať že rozumiem, čo píšete, aj o čo sa snaží bojovať Evka, najvacsia bojovnicka na tychto strankach. Ale chce to kľud a uvedomenie, že všetci chceme to isté, akurát každý máme inú povahu, a v dnešej dobe sa veľa postojov, ktoré majú dobrý úmysel, javí ako skostnateľosť. Aj my, aj Cirkev sa musíme vyvíjať.............
A ešte si mysli, že keby sa všetci čo tu diskutujú poznali osobne a komunikovali osobne, vyznelo by všetko inak.
Prajem pekný deň.
Posted on 9/7/12 9:45 AM.
Viera Dedíková
Evička, dufam že sa rozhodnete zotrvať. Mnohí Vás tu radi vidíme a ak je niekto uprimny, je to velmi obohacujúce. Ja niekedy keď sa ma dotknú nejaké slová, po prvotnej reakcii sa ukľudním a buď sa snažím pochopiť alebo si poviem, že som len asi nerozumela, čo sa tým myslí. Nevidím do vnútra iného človeka, po čase sa ale dá poznať či je čestný a úprimný.
Posted on 9/7/12 10:33 AM in reply to Eva Vráblová.
Zdravím, Evička! Prosím, neodchádzaj! Kto odchádza, dáva miesto inému... a kto vie, komu. Všimla si si, že sme na stránke ako priatelia v Kristovi? Nikdy sa nevyhneme "iným" prispievateľom. Je sloboda. Admini síce riadia pravidlá, výber je na nás. Nemusíme čítať. Boh vidí do srdca, my vidíme iba tie riadky. Mám odvahu myslieť si, že to myslí dobre. Má nešťastný výber slov. No súdi Pán. Mňa už nezarmucujú také články. Ani ich nečítam. Máme šíriť Slovo života, lásky, pokoja. To jemoje motto. Nie sladké reči, ale nie "cynizmus" voči niekomu, voči skupine ľudí, voči niektorej inej ani našej Cirkvi. Chodila som na facebook. Vieš, ako to skončilo tam s tým pretláčaním "svojho" názoru? Tisíc stránok! Rozštiepené, jeden autor posiela príspevky na 10 stránok... škoda. Naša MK je unikát. Nedovoľme, aby odchádzali ľudia, pre ktorých bola založená. Pre teba, Evička, pre Jarmilku, pre Mirka a pre tisíce iných Katolíkov. Nesme so sebou bratov a sestry iných cirkví, aj Pán ich nesie. On nevylučuje nikoho. Želám si pokoj, Lásku a radosť Božích detí - želám ich aj tebe a všetkým na stránke!
Sme na ceste, sme ako pútnici, každý má v ruksaku iné... Ideme spolu, alebo vedľa seba. Ideme k JEDNÉMU OTCOVI.
Posted on 9/7/12 10:42 AM in reply to Eva Vráblová.
Pomysli na sv. Pavla, jeho urážali, a on išiel a kázal ďalej... Áno, boli aj miesta, keď odišiel a striasol ich prach, no my tam ešte nie sme. Na MK sú mnohí vzácni ľudia, Ty si jedným z nich. Nedovoľ, aby sa ich počet znižoval. Sme na jednom "poli zápasu". Nie je ich viac. Majú len rozdielne vetvy: V osobnom živote, v pracovnom aj na internete. Beriem si príklad od odvážnych ľudí, ktorí už dozreli v tom, že vedia zostať pokojní a radostní, aj keby okolo nich bolo neviem čo. Lebo oni vedia, prečo - pre KOHO to robia. Preto ťa povzbudzjem: obráť zrak ku Kristovi a k tým, ktorí sú na Tvoje budovanie. Dúfam, že sa niekedy stretneme. Veď Žilinský kraj je nádherný, a ja som okolo už cestovala, tak sa snáď niekedy zastavím! BP a ochranu!
Posted on 9/7/12 11:43 AM in reply to Eva Vráblová.
Toto sú riadky plné pokoja.
Ďakujem. emoticon
Pokoj a bratská láska nech je medzi nami. emoticon
Vieš pre mňa je najťažšie rozoznať, kedy ostať ticho a kedy sa ozvať!
Posted on 9/8/12 11:37 PM in reply to Mária Künzl.
Evka, ja som urobila chybu, keď som chcela utekať z MK- zabudla som na svoje priateľky. Som naozaj rada, že sme sa tu našli a tak ako Mária aj ja verím, že sa možno aj osobne stretneme. Ja som našla pokoj, už nečítam tie zamyslenia a skoro vôbec nekomentujem. Dnes si ma vyrušila z môjho nič nerobenia na MK a to preto lebo som zacítila tvoj smútok. Naozaj by som si nepriala, aby si sa odmlčala.
Prajem požehnanú nedeľu emoticon
Posted on 9/8/12 11:53 PM in reply to Eva Vráblová.
Aj pre mňa Jarka. Ale teraz neodpovedám hneď. potom už cítim, že nemusím :0)
Posted on 9/9/12 11:55 AM in reply to Jarmila Haragová.
Suhlasim,aj ja som velakrat radsej nekomentovalaemoticonEvka neodchadzajemoticonMaria,dakujememoticon
Posted on 9/9/12 2:30 PM in reply to Mária Künzl.
Posted on 9/9/12 5:13 PM in reply to Nicole Kavuláková.
Amen!!! Keby bolo 10 hviezdičiek k dispozícii, tak dám 10! Ďakujem za potvrdenie toho, že tu nie som sama s takýmto zmýšľaním!
Pokoj a bratská láska........
Posted on 9/9/12 8:02 PM.
Ďakujem Vám všetkým, ktorí ste ma podporili a vyjadrili mi svoju lásku a priazeň. Človeka to, samozrejme, veľmi poteší, keď vie, že sa má stále možnosť vrátiť ta, kde je očakávaný, kde je niekto, kto si prečíta to, čo on napíše...
Veľmi ma teší tá nádherná sesterská láska, nepredstieraná, ale daná "na papier" s celou otvorenou dušou a srdcom a vyjadrením: "keď sa raz stretneme, tuho ťa vyobjímam!" emoticon Lebo viem, že tá láska objímajúca sestru pramení z tej istej Lásky, ktorou nás objíma Boh, z toho istého prameňa živej a čírej vody.
A preto Vám, milé moje drahé sestričky ďakujem za Vašu lásku, pochopenie, objatie a podporu tam, kde som to najviac potrebovala. Aj ja Vás mám veľmi rada a verte, že keby som odišla, veľmi by ste mi chýbali!
Lebo aj ja túžim a chcem byť tu, medzi Vami, lebo ste mi dali spoznať, že tu patrím a že aj tu je moje miesto, ktoré mi pripravil Pán.
Čo sa týka mojich komentárov na dotyčného pána, už nebudú, už som vyjadrila svoje jasné stanovisko, takže všetko, čo odteraz napíše, je pre mňa tabu. To ale neznamená, že mi je ľahostajný, aj za neho sa budem naďalej modliť, lebo je mojím bratom.
Tak teda naďalej sa posväcujme v láske a bázne Božej, milujme, odpúšťajme, a nedovoľme nikdy nikomu odlúčiť sa od lásky Kristovej. A nezabudnime, že po ovocí nás ostatní spoznajú emoticon
Pokoj a bratská láska nech je medzi nami až na veky. Amen.
Posted on 9/10/12 7:48 AM.
Dakujem za tvoj komentar. NIE SME TU SAMI! Nie sme sami s nasim zmyslanim a laskou k Cirkvi. Nesmieme sa bat, a nemali by sme dovolit, aby nam ini roztrpcovali srdiecko. Ini bratia a sestry to isto myslia dobre. Nie vzdy to"sadne" a je pochopitelne pre siroku verejnost krestanov katolikov. No to nie je problem. Nebojme sa.
Posted on 9/10/12 2:46 PM in reply to Jana Znášiková.
Amen! Aleluja! tesim sa Evicka!
Posted on 9/10/12 2:47 PM in reply to Eva Vráblová.
Ďakujem aj ja. My musíme myslieť na to, že s priateľmi s iným učením nemáme diskutovať o základných veciach tzv. nášho učenia KKC. Nenesie to ovocie, nie je to na spásu a prehĺbenie viery ani nám ani im, ba narobí viac škody ako úžitku. Veď už sv. Pavol hovoril, tuším v Korinťanoch, že jeden je Grék, iný Hebrej, jeden seje, iný polieva, no Boh dáva rast. Máme jedného Boha a jednu vieru. To je dôležité. Nič iné. Sú mnohé cesty, štýly, kategórie ako vek, pôvod a iné, ale podstata je jedna. V KKC alebo nie v nej. Tam nie je čo vysveťľovať. Mne osobne pomáha ich optimizmus a radosť, príklad života v slobode Božích detí. A skutočnosť, že sme jedna rodina... aj keď ešte nie zjednotená. No v Bohu sme už dávno JEDNO.
Posted on 9/10/12 7:31 PM in reply to Jana Znášiková.
PS: učím sa celý život. Týmto mladým ľuďom ďakujem za ich povzbudenia. Chcem sa ešte doučiť, ako správne komunikovať, aby nevznikal dojem urážky na jednej či druhej strane, nepochopenia, a už vôbec nie dajakého posudzovania a neplodnej kritiky. Ak nerozumiem, neskôr pochopím. V mene Pánovom. :0))) Veď Bo dáva poznanie vecí a všetku múdrosť. Amen! Aleluja!
Posted on 9/10/12 7:40 PM in reply to Mária Künzl.
Showing 1 - 20 of 23 results.
of 2