Blog

« Back

Zamyslenie na sobotu prvého adventného týždňa

Zamyslenie na sobotu prvého adventného týždňa

Pokračujem v uverejňovaní krátkych adventných zamyslení. Potešilo by ma, keby čitatelia dali nejako (hodnotením, komentárom - takým, či onakým) najavo, či je to dobrý nápad, alebo len zahlcujem MK-blog.

Sobota prvého týždňa


V nedeľu sme spomínali, že základným cieľom adventu je pripraviť sa na smrť.
V jednej piesni sa spievajú tieto slová:
„... žiť ako keby každý deň bol posledný,
potom nech veže padajú,
nás to stretnutie nestraší...“ (porov. Lk 13,4)
Dnes sa skúsme zamyslieť práve nad touto myšlienkou: advent, to je radostné očakávanie milujúceho dieťaťa na svojho Otca-Boha, resp. milujúcej nevesty-Cirkvi na svojho Ženícha-Krista. Nesprávne názory a skreslené vyučovanie náboženstva v minulosti priniesli veľa zla do tejto problematiky. Toho sa zachytila ateistická kultúra, ktorá v duchu materialistického pohľadu na život do nás naočkovala najprv strach pred smrťou, potom túžbu (často i nezriadenú) „užiť“ si čo najviac tento pozemský život, ignorujúc realitu smrti, a nakoniec dokonca akýsi nepísaný všeobecný „zákaz“ myslieť na smrť a hovoriť o nej.
Nesmieme sa tomuto jedu poddať. Viera a láska v nás musia vytvoriť protilátky, ktoré sa prejavia v žitej nádeji, teda v odmietnutí tejto mentality. (Pravdu povediac, v opačnom prípade, načo je nám naše náboženstvo?)
Kresťanská viera nám hovorí, že krstom sme boli akoby „zaštepení“ do Krista, čo pre nás znamená uvedenie do večného života. A tento večný život prežívame v prvej fáze tu na zemi, kde máme prejaviť svoju lásku k Bohu a k ľuďom, a tak prispieť k rozšíreniu Božieho kráľovstva na zemi. (Prvoradou úlohou nášho života je teda pomáhať iným k spáse...) A po skončení tejto prvej fázy bude nasledovať druhá, definitívna, ktorá bude vyústením
do večnosti toho, čím naša duša žije teraz v tele.
Boh vie, že naša telesná stránka a dedičný hriech sú pre nás zdrojom slabosti a každodenného zápasu medzi dobrom a zlom. Preto nám dáva rôzne „pomôcky“, aby sme v týchto bojoch obstáli a po prípadných pádoch dokázali vstať a ísť ďalej. V tejto perspektíve
smrť nemá prečo byť nejakým „strašiakom“. Je to dôležitý medzník, spojený väčšinou s poslednou skúškou bolesti (aj zlato sa čistí ohňom...), ale zároveň a predovšetkým je to brána, za ktorou nás, svoje milované deti, čaká nebeský Otec a za ktorou nás, naše milované nevesty, čaká nebeský Ženích, aby si nás vo večnej Láske (Duchu Svätom) privinuli navždy k sebe!
Ak tam prídeme s láskou v srdci, všetky naše nevernosti, hriechy a zlo budú tou láskou spálené (to je očistec), a naopak, všetko naše dobro vyjde najavo v úžasnom pocite vďaky za lásku.
Pripravovať sa na takéto vyvrcholenie života – to je predsa radosť, či nie?
Zavŕšme tento prvý týždeň obnovením sa v radosti. Dajme práve túto náplň nášmu očakávaniu Pána. (Nik predsa nemá toľko objektívnych dôvodov na radosť ako kresťan!) Potrebujeme ju my sami a i svet ju od nás veľmi potrebuje. Buďme ozajstní kresťania – radujme sa, Pán je blízko.

Comments
sign-in-to-add-comment
Vaše zamyslenie vždy mieria priamo do stredu cieľa.

Na vašu otázku, čo sa týka uverejňovania Vašich zamyslení, nech je Vám mojou odpoveďou to, že zatiaľ každé zamyslenie zdieľam na G+ a dokonca som ich zavesila
aj u nás v kostole na nástenku / piatočné a sobotnajšie/, keďže sme len filiálka a máme sv. omše len v nedele, vo sviatky a v stredu.
Myslím, že iné komentáre k zamysleniam netreba. Veľavravné ticho čo zostane po prečítaní, povie viac než slová.
Posted on 12/8/12 11:21 AM.
Ďakujem...
Prepáčte mi, prosím, moju ješitnosť...
Posted on 12/8/12 11:49 AM in reply to Žaneta Krížková.
Nemáte prečo , komukoľvek hovoriť " prepáčte". :-)
Poznám ten pocit blogera, keď k svojmu blogu nevidí žiaden komentár. Budí to dojem "nezaujímavého". Niektoré články priamo vyzývajú k diskusii a komentárom a niektoré
/podľa mňa momentálne tieto zamyslenia/ majú končiť veĺkým otáznikom vo vnútri človeka, kt. ho číta. Ale to je len môj názor.

Ale čo som hlavne chcela, Ak to nieje priveľká trúfalosť. O koľkej asi zavesíte zamyslenie na nedeľu, aby som si ho stihla vytlačiť. Ráno to moc dobre nestíham.
Ďakujem :-)
Posted on 12/8/12 3:24 PM in reply to Stanislav Košč.
Ja viem, dnes by to chcelo niečo aj o Panne Márii a o dnešnom sviatku. Bude - budúci utorok... emoticon
Posted on 12/8/12 3:45 PM.
Posted on 12/8/12 5:31 PM in reply to Stanislav Košč.
Súhlasím! Radujme sa! emoticon
Posted on 12/8/12 8:03 PM.