« Back

Choďte -prosím- na sv. spoveď

Choďte -prosím- na sv. spoveď

Vieš v týchto dňoch, my kňazi, spovedáme pred veľkonočnými sviatkami – a ja by som chcel teba povzbudiť k tomu, aby si nás veľmi neľutoval, že máme toho veľa a chcel by si nám uľahčiť našu službu tým, že na sv. spoveď nepôjdeš, aby sme sa my príliš nenamáhali:) Len príď:) Som presvedčený o tom, že aj keď by kňaz pôsobil unavene, a aj unavený je, predsa kdesi vo svojom vnútri je šťastný, že prichádzaš a chceš sa zmieriť s Bohom.

Vieš vôbec ako spovedáme? Čo si myslíš, že nás na sv. spovedi najviac zaujíma? Tvoje hriechy? Nie som si celkom istý. Veď tvoje hriechy ti môžeme povedať – nás viac zaujíma, či si ich uvedomuješ, ľutuješ a či chceš svoj život aspoň trošku napraviť. Veď čo by to osožilo keby si bol akokoľvek úprimný a nemal by si v sebe ani štipku túžby po náprave svojho života?

Pamätaj, že čím ťažšie sa ti niektorý hriech vyjadruje – tým väčšiu radosť má kňaz – nie z hriechu, čo si spáchal, ale z tvojej dôvery, odvahy – a v konečnom dôsledku z toho, že má nádej, že keď si prišiel na sv. spoveď máš v sebe ľútosť a túžbu to napraviť.

Hriechov sa kňaz napočúva na tisíce - skôr ako tvojim hriechom sa diví Božiemu milosrdenstvu, že to dookola odpúšťa a odpúšťa a odpúšťa a.....

 

A ešte pár rád:

- Niektorí hovoria: „Nechcem sa baviť s kňazom na témy ako Boh, Cirkev, zmysel života...“ OK. Tak sa choď o otázkach hriechu, dobra a zal, zmyslu života a smrti, nádeje na večný život atď. porozprávať so zubárom a keď ťa budú bolieť zuby príď za kňazom:) Nerozumiem tomu, že keď má človek nejaké vážne otázky o živote, o Cirkvi, o Bohu... v sebe nevyriešené, nepochopené, tak sa nechce o tom baviť so žiadnym kňazom a s kým sa o tom bude baviť? S tým pánom zubárom – veď iste aj on môže byť veľmi zbožný človek.

- Máš radšej anonymných spovedníkov? To znamená – nech ma už po tej mojej spovedi kňaz nikdy nevidí. Iste, ak by si mal spáchať svätokrádež neúprimnou sv. spoveďou radšej meň spovedníka od jednej spovede k druhej – ale pre tvoj duchovný rast si dovolím pripomenúť to, čo už mnohí kňazi predo mnou, že je pre teba lepšie ak máš trvalejšieho spovedníka, ktorý ťa pozná – ovocie tejto rady zistíš, až keď to skúsiš, len ho musíš DOBRE počúvať.

- Pri spovedi máme väčšina problém s upokorením našej pýchy – čo si kňaz pomyslí – no čo by si myslel – teší sa, že si došiel:)

- Zdá sa ti, že sa v sv. spovedi upokoruješ, ponižuješ? Ale v konečnom dôsledku predsa len rastieš – v lepšieho kresťana i človeka.

- A ak nevieš stále rozlíšiť kedy môžeš ísť na sv. prijímanie a kedy nie – opýtaj sa kňaza pri sv. spovedi.

Chcel som vás nejako povzbudiť a tak som narýchlo spísal týchto pár myšlienok – keď len jedného povzbudia – splnilo to svoj účel:) Požehnaný čas.

 

Comments
sign-in-to-add-comment
Keby sme vedeli, ako sa máme spovedať, mali by sme už dávno poriadne "opravené"srdcia aj mysle a o tom správaní sa a rečiach ani nehovorím... Nie vy, kňazi, ale my, veriaci sme si poriadne "uľahčili" - nie! - odflákli domáce úlohy... Tak máme príležitosť DNES - lebo dnes prišla spása aj do nášho domu.... Dnes vidím sv. Spoveď ako tú sviatosť, ktorá zachraňuje životy. Ďakujem za tento úžasný dar a za vás, kňazov.
Posted on 4/13/14 2:47 PM.