« Back

Tri veci, ktoré môj syn potrebuje

Tri veci, ktoré môj syn potrebuje

Knihy o živote by mali písať deti.

 

Moja manželka Dominika sa začala posledné týždne aktívnejšie angažovať v Betheli.  Náš syn nezvláda detskú službu, takže trávime teraz spolu viac času. Je to pre mňa škola života a on ten najlepší učiteľ. Knihy o živote by mali písať deti.

Zistil som, že Vilko potrebuje k životu tieto tri veci:

1. Mama a tato

Jeho svet nedefinujú hmotné veci. Jeho svet som ja s Dominikou. Je jedno, či sedíme u babky a dedka v obývačke alebo čakáme na letisku. Ak je tam mama a tato, všetko je ok. Má rád hračky. Väčšinu z nich si nechal doma na Slovensku a tu sme mu kúpili nové. Je mu to jedno, pretože jeho život tvorí to, že má maminku a tatinka. Bývame v Kalifornií, byt máme na Slovensku, často cestujeme ale to všetko je jedno, pretože jeho domov sme my dvaja. Jeho život tvoria vzťahy. Waw, nie je v tejto jednoduchosti hĺbka?

2. Zábava

Viliam miluje hru a bláznenie sa. Deti, ktoré sa s ním budú naháňať. Jeho úprimný smiech zo srdca by som nevymenil za nič na svete. Vždy čaká na moment, keď mu spravím nejakú opičku alebo sa „náhodne“ potknem a padnem. Som ochotný spraviť to aj sto krát (a verte, že niekedy si to sto krát aj vypýta). Vie sa zahrať aj sám, ale keď na dvor prídu ďalšie deti, skutočne ožije. Vtedy má hra tú pravú iskru. A potom sú dni, keď jeho radosť zo života napĺňa aj naše srdce radosťou. Niekedy rozmýšľam, prečo náš Otec chce, aby sme boli šťastní. Potešuje to jeho srdce.

3. Objavovanie

Vilkove najobľúbenejšie hračky? Kuchynské náradie a kozmetika. Hračky v jeho izbe sú fajn, ale kto by s nimi strácal čas, keď sú k dispozícií mamin makeup, tatov balzám po holení alebo hrnce s príbormi? Rozhodli sme sa, že nebudeme jeho zvedavosti a inovatívnosti klásť medze (samozrejme pokiaľ to neohrozí jeho život). Je fascinovaný všetkým novým. Dokáže sa čudovať nad bežnými javmi, ktoré si my dospelí ani nevšimneme: nalomená preliezka, poštová schránka (o poštárskom aute ani nehovorím) alebo mačka, čo práve prešla cez cestu. To sú témy, o ktorých dokáže „hovoriť“ hodiny. Pre môjho syna je tento svet skvelé miesto pre bádanie. Neprejde deň, aby nežasol. Mám pocit, že toto bol Boží zámer, keď tvoril svet: Nikdy neprestať žasnúť.

 

Žijeme v komplikovanom svete. A viem, že niekedy je to nevyhnutné. Ale oplatí sa občas zastaviť a skontrolovať, či kvôli stromom nevidíme les. Život je úžasný dar. Žijeme v jedinečnej dobe. Môj syn potrebuje k životu tri veci. Koľko ich potrebujeme my?

Oslávme dnes život. Je krásny.  Žime vo svete, ktorý tvoria vzťahy s tými, ktorí sú nám najdrahší. Pripustime do našej serióznosti kúsok zábavy, ktorá oživí srdce.  A nezabudnime na to, že všetko okolo nás bolo stvorené ako veľmi dobré.