« Back

Vždy víťazí

Vždy víťazí

Ako rodina sme prešli v poslednom čase ťažším obdobím. Ja som si začal hľadať novú prácu a zároveň bojoval s pochybnosťami, či je stále mojim poslaním slúžiť v cirkvi. Stretali sme sa s viacerými nedorozumeniami, ktoré nás zraňovali a nevedeli sme si ich vysvetliť. Veľa našich snov z Bethelu sa zrazu stratilo. I ako rodičia sme s narodením dcérky hľadali, ako nebyť iba pestúnmi, ale skutočnými manželmi. V tom všetkom napätí sme obaja porobili veľa chýb a zranili jeden druhého i našich blízkych.

Nie sme hrdinovia, ktorí by v týchto okolnostiach sypali biblické verše z ruky a poznali na všetko odpoveď. Skôr sme nevedeli, nechápali, nerozumeli, nevedeli sa modliť, nevedeli sa rozprávať, často stratení a bez chuti do života, s hnevom, plačom, frustráciou a rezignáciou.

Občas sa cítim pred Bohom, že mu jednoducho nemám čo dať. Ani len moje uctievanie alebo dobrú myšlienku. A keď stretám ľudí, tak sa pýtam sám seba, že čo si odnesú. Kázať na pódiách je krásne, ale čo keď neprinášam prebudenie, uzdravenie a oslobodenie v rozhovoroch?

A potom som si spomenul na Hymnus na lásku z 1 Kor 13. Mal som chuť prečítať si iný preklad, tak som otvoril The Message (voľný anglický preklad v modernej reči) a čítam riadky: „Láska vždy hľadá to najlepšie. Nikdy sa nepozerá späť, ale pokračuje až do konca.“

Láska je v pohybe. Nie tá moja. Tá kdesi zaspala a čaká na svojho Milenca. Ale Jeho láska vždy hľadá to najlepšie pre mňa, pre moju rodinu, pre mojich blízkych a priateľov.

Láska, Jeho láska, to nikdy so mnou nevzdá. Keď nebudem vládať, bude ma niesť, tlačiť, vliecť, ťahať, kotúľať, prevaľovať, ale NIKDY neprestane. Keď to pokašlem, keď zlyhám a úplne dobabrem, On neprestane. Láska vždy víťazí.

Chcel by som mať jasno vo svojich financiách, manželstve, službe, vzťahoch, teológií i duchovnom živote. Byť vždy v pohode a plný energie, neprestávať prekvapovať okolie svojim životom a postojmi. Byť dokonalý manžel, otec, brat, priateľ, služobník... Ale nie som.

Viem však jedno. Príde deň, kedy v každej oblasti zažijem prielom. Rozhodol som sa totiž žiť s Láskou, ktorá „pokračuje až do konca“. Vždy víťazí.