Blogy (Aktívny Advent 2015)

« Back

Adventný čas 15. deň - Dávid

1Sam 17

Dávid bol výnimočným kráľom. Židia dodnes očakávajú "Syna Dávidovho" ako vykupiteľa, Mesiáša. A my vieme, že tento titul právom patrí Ježišovi.

Dávid sa preslávil nielen slávnymi skutkami, víťazstvami v boji, či zveľadením Izraelského kráľovstva. Ale predovšetkým bol výnimočný v tom, ako poslúchal Boha a nechal sa ním viesť. Dôveroval nie svojej sile a šikovnosti, nie výzbroji, ale Pánovi, ktorý predsa nenechá hanobiť svoje meno.

Keď sa má postaviť pred obra Goliáša, Dávid hovorí: "Pán, ktorý ma vytrhol z moci leva a z moci medveďa, on ma vyslobodí aj z moci tohoto Filištínca." A o kúsok ďalej: "Ty ideš proti mne s mečom, kopijou a oštepom, ja však idem proti tebe v mene Pána zástupov, Boha izraelských šíkov, ktorého si hanobil. Dnešného dňa ťa Pán vydá do mojej ruky, (...) a dozvie sa celá zem, že Izrael má Boha. A dozvie sa celý tento zástup, že Pán nevyslobodzuje pomocou meča a kopije. Veď vojna patrí Pánovi a vydá vás do našich rúk!"  

Nebojme sa teda. Keď Pán bojuje za nás, nikto nám nemôže ublížiť. Nesústreďme sa na očakávania ľudí, ľudské súdy a predpoklady. (Aj v dnešnom príbehu vidíme, že ľudia sa môžu mýliť.) Ale porovnávajme svoj život s očakávaniami, aké má od nás Pán. A podľa Dávidovho vzoru - Nebojme sa byť sami sebou. Napĺňajme odvážne svoje (Božie) najsmelšie sny. Dovoľme Pánovi plniť v našich životoch aj výnimočné (netradičné, zvláštne, podivné...) plány. Nechajme sa naplniť vášňou - vášňou pre dobré veci, pre lásku, pre tvorivosť - veď každé nadšenie je od Boha. A tiež, nebojme sa popustiť uzdu fantázii a (aj keď možno zakrpateným, alebo utlačeným) umeleckým sklonom. Spievajme, hrajme, skladajme básne, maľujme... ako Dávid. Ak si netrúfate, tak len sami pre seba "do šuplíka": Ale dovoľme duši prejaviť sa aj takýmto spôsobom. 


Praktická činnosť: 
Už v prvej časti som vám opísala niekoľko spôsobov, ako dnes môžete uvoľniť potenciál, ktorý možno zatiaľ drieme kdesi v kútiku vašej osobnosti. Teraz navrhujem niečo celkom konkrétne: Vyberte si niektorý zo žalmov (mnohým sa pripisuje Dávidovo autorstvo) a skúste si ho nielen prečítať, ale aj zaspievať. Nikto vás nemusí počuť (okrem Boha). Vymyslite si ľubovoľnú melódiu, alebo len tak improvizujte, ako si niekedy pospevujú malé deti. Je úplne jedno, ako svoj žalm zaspievate, len to skúste. Spievajte pre svojho Boha. Nebojte sa, Jemu sa to určite bude páčiť! Pretože, ako sme si čítali už včera: "Pán nehľadí ako hľadí človek. Lebo človek hľadí na výzor (na melódiu, prednes), ale Pán hľadí na srdce." (1 Sam 16, 7)

Téma vďačnosti: 
Dnes hľadajme DARY V UMENÍ. 


Nech sa vám darí. A hlavne, nech vo vašom srdci rastie radosť, pokoj a láska. Dnes vám želám hlavne tú radosť. A Pánovo víťazstvo vo všetkých vašich bojoch.
Eva - Letitia. 

Comments
sign-in-to-add-comment
No comments yet. Be the first.

Web Content Display

Aktívny advent 2015

Každý deň, po celý advent, pribudne na tejto podstránke nová téma.
Postupne si budeme čítať z dejín spásy (Starý Zákon) - od stvorenia sveta až po príchod Spasiteľa na svet.

Každý deň iný príbeh.
Každý deň téma na vďačnosť.
Každý deň nejaká (malá) praktická úloha.
Aby sme boli pripravení.
Aby sme nezabudli.
V zhone dní... 

Web Content Display

Pridajte sa k nám na Facebooku

Uzavretá skupina: 
cesta vďačnosti

Spoločne ďakujeme každý deň