Blogy

« Back

Slušná uhlopriečka

55 palcov.. na to že má 35 rokov.. rozhodne nadčasový produkt.

Nechodím často domov. Po dlhom čase som sa rozhodol pookriať v rodnom dome, kde je lepšie ako v najdrahšom hoteli. Mamkinej kuchyni sa nevyrovnajú žiadne špeciality šéfkuchára. Ale to nie je to podstatné v tomto blogu. 

Chodím na návštevy do rôznych rodín a dominantou mnohých obyvačiek je veľká obrazovka. V našej obyvačke to tak nie je ani nebolo. Vyrastali sme bez televízora a preto aj náš hodnotový, zážitkový a duchovný rozmer bol oproti vrstovníkom odlišný. Tento obraz, ktorý nám nahrádzal televízor, ma sprevádzal počas môjho pobytu v rodnom dome. 15 kapitola Lukáša je mi veľmi blízka, veď za tie roky meditácie nad bezhraničným Božím milosrdenstvom a jeho láskou je to niečo prirodzené. O kom je vlastne tento obraz? Nie je náhodou o márnotratnom Otcovi? Veď on dal synovi veľa peňazí. A čo starší brat? Ako často je táto významná postava nepovšimnutá. Koľko starších bratov (vo viere, v poznaní) sa nedoáže zmieríť s tým, že Otec prijíma tých, čo sa po rôznych životných omyloch v pokání vracajú k Otcovi. 

 

uhlopriečka 55 palcov.. na to ze má 35 rokov.. rozhodne nadčasový produkt.

Foto: Štefan Hrbček

V kostole farnosti Prochot (dekanát Nová Baňa) sa nachádza podobný biblický výjav, kompozične identický.

Comments
sign-in-to-add-comment
Kiež by nás táto 55 palcová uhlopriečka sprevádzala denne ako najkrajšia správa: SI SYN, SMIEŠ SA VRÁTIŤ!!! Nebudeš viac otrokom, ale mojim dieťaťom, bez ohľadu na to, čo si urobil, lebo máš v srdci bolesť nad tým, že si ma zarmútil a teraz prichádzaš....teš sa a modli sa za svojho staršieho brata, ktorý ťa zatiaľ nemusí, ab to pochopil aj on.
Ďakujem, otec Štefan , toto je to, čo ma vždy podrží, keď mi je najviac nanič!
Posted on 5/14/12 9:20 PM.
Ja , ako veriaci , som si tiež dlho myslel, že v tomto prípade Otec sa nezachoval spravodlivo a starší syn bol ukrátený. Až raz, dostal som sa do podobnej sittuácie ako mladší syn. Urazil som sa, odišiel z kostola, vynechal som určité obdobie. Ale môj Otec bol milosrdný, odpustil mi, objal ma, a s veľkou láskou ma prijal späť. Dokonca ma zahrnul toľkými duchovnými darmi, čo som ani nezaslúžil.
Bohužiaľ, existuje ( fantazírujem ?!?) aj tretí brat, ktorý keď raz odíde, už sa nikdy nevráti do otcovského domu ....
Posted on 5/14/12 9:24 PM.
Pripomenulo mi to moje pocity zo školských lavíc, keď radosť mojej spolužiačky, ktorá z písomky dostala 2-jku bola väčšia ako z mojej 1-tky. Prečo? Pretože jej hrozilo prepadnutie a tak tá 3-jka bola úspechom, zatiaľ čo moja 1-tka nebolo nič zvláštne. Dokonca som bola do istej miery znechutená, že keby som ja dostala 2-jku, bol by to neúspech. Rovnaká známka a predsa iné ohodnotenie. Tak ako títo dvaja synovia, obaja prichádzali do domu toho istého otca a predsa boli inak vnímaní...
Posted on 5/15/12 10:15 AM.
Páči sa mi takto inak nastavené centrum obývačky. U nás si TV tiež nenašla svoje miesto. Nie že by sa nezmestila, ale kvôli tomu, že čas si vieme s manželkou vychutnávať iným spôsobom: rozhovor, modlitba, čítanie knihy.

Je paradox, že pracujem s technológiami a TV nám nechýba. Filmy a správy sa dajú pozerať aj na PC emoticon

Dávam veľký LIKE a G+
Posted on 5/15/12 11:27 AM.
Dakujem a vazim si kazdy LIKE.. aj ked sam nie som na FB.. ale ma to priaznivy vplyv na citanost :-)
Posted on 5/15/12 1:12 PM in reply to Martin Lojek.
Jarmila Semanová
Ľútosť márnotratného syna nebola vôbec dokonalá - on iba nemal čo jesť a uvedomil si, že v dome jeho otca bolo vždy jedla dostatok ...
... a otec aj toto veľmi dobre vie ... a neočakáva dokonalé ľútosti ...
Posted on 5/15/12 8:57 PM.
A napriek tomu Otec vždy miluje......a najviac ma rozčuľuje v modlitebných knižkách, kde sa na Ježiša obracajú ako na toho, kto za nás musel zomrieť, aby odvrátil Otcov HNEV !
Posted on 5/15/12 10:29 PM in reply to Jarmila Semanová.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu