Blogy

« Back

Chudni s Kristom

Kristus nám nezanechal žiadny návod na chudnutie ani na zdravý životný štýl. Teda aspoň priamo nie. Ibažeby...

 

Odvážim sa tvrdiť, že život s Kristom, život vo viere, napĺňanie príkazu lásky a poslušnosť Cirkvi sú extrémne zdravé a prospešné veci.

 

Lebo mnohí, o ktorých som vám často hovoril a teraz aj s plačom hovorím, žijú ako nepriatelia Kristovho kríža. Ich koniec je záhuba, ich bohom je brucho a hanba je slávou tých, čo zmýšľajú pozemsky. (Flp 3, 18 – 19)

 

Skôr, ako som začal písať, skontroloval som internet, či sa už náhodou niekto touto témou seriózne nezaoberlal - z pochopiteľného dôvodu: Načo písať, čo je už napísané.

 

 

Po použití vyhľadávacieho nástroja a po zadaní viacerých možností kvôli presnejšiemu selektovaniu hľadaných vecí som prišiel na to, že problematika do ktorej sa púšťam (chudnutie) je už spracovaná rôznymi prístupmi a metódami. Našiel som zaručené stravovacie návody (obzvlášť obsahujúce aloe vera), zaručené cviky, zaručené pomôcky na chudnutie bez námahy... je toho plný internet a plné časopisy - iste ste sa už s podobnými vecami stretli.

 

V tomto blogu ponúkam niečo úplne prevratné a fantastické. Teda ... asi som použil veľa superlatívov naraz.. Dá sa predpokladať, že mnoho ľudí to prakticky žije, len to nebolo takýmto spôsobom vyjadrené. Vysvetlím to asi takto: jablká padali k zemskému povrchu aj predtým, než bol definovaný gravitačný zákon. (pre informáciu sir Isaac Newton žil v rokoch 1643 - 1727). Aj to o čom píšem tento blog je pre niekoho úplne samozrejmé, len som to dal (akože) na vedeckú rovinu.

 

 

Niektoré návody na chudnutie sú spojené aj so "životným štýlom" alebo so značkou.  Pre mňa je kresťanstvo životným štýlom a nemyslím tým odreté kolená, vyžmolený ruženec a odratú knižku. Myslím tým vzťah s Kristom, lásku k Cirkvi, úctu k Panne Márií  atď. ... tak ako to je mne vlastné.

 

 

Odmietam filozofiu CARPE DIEM

V preklade to znamená "uži dňa". Užívaj všetky pôžitky, všetkými zmyslami. Užívaj si, lebo život je krátky. Tento životný štýl sa tiahne celými dejinami ľudstva a deformuje charaktery aj postavu.

 

Ked sa povie Amerika, moja prvá spontánna asociácia je "obezita". Americké aj európske zdravotníctvo už bije na poplach. Aj im píšem tento blog.  Obezita v tomto prípade je vedľajším efektom konzumného spôsobu života.

 

Naznačené riešenia

Egoizmus a nenažratosť sa dajú veľmi krásne vyliečiť dávaním. Môžem prispieť na misie, na dobročinné organizácie, môžem dávať desiatky alebo almužnu. Nie len tak „akože“ aby som si sám uchlácholil svoje EGO, že som prispel, ale naozaj, podľa svojho svedomia.  Boh dokáže uzdraviť zmýšľanie človeka, aby nevidel len seba a svoje potreby, ale dokázal milovať.  A naviac, dávanie sa oplatí.  Ježiš povedal: „Nebuďte teda ustarostení a nehovorte: "Čo budeme jesť?" alebo: "Čo budeme piť?" alebo: "Čo si oblečieme?"! Veď po tomto všetkom sa zháňajú pohania. Váš nebeský Otec predsa vie, že toto všetko potrebujete. Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše. (Mt 6, 31 – 33)

 

Duchovné prázdno

Niektorí ľudia jedia veľa. Nie však preto že sú nenažratí egoisti, ale preto, že sa cítia prázdni. (duchovne, citivo,) Jedlom sa snažia zahnať tento pocit.

 

Fyzická námaha

Mnohí si kupujú stepery, bežecké pásy, stacionárne bicykle a podobné veci, aby si udržiavali kondíciu. Ja si tiež udržiavam kondíciu. Farníci zo Spišskej Belej a už aj zo Starej Ľubovne poznajú moje športové sklony. Na sv. omšu a na stretnutia spoločenstiev chodím rád na bicykli a s radosťou príjmem každý druh fyzickej námahy - jednoducho to berem ako šport. Je to jedno či ide o odhadzovanie snehu alebo beh "na omšu". Na záver blogu je jeden úsmevný príbeh, ktory súvisí s týmto odstavcom. 

 

Otrepaný kopernikovský prevrat

Dobrá postava nie je cieľom kresťanstva. Je to len jeden z pozitívnych vedľajších efektov. Preto sa smejem zo všetkých tých zaručených receptúr, lebo to majú prevrátené. Dobrú postavu dávajú do pozície cieľa. Trápne. Použijem paralelu: Slnko obieha okolo Zeme? V našich farebných TRENDY časopisoch ešte bohužiaľ áno.

 

V dnešnej modlitbe na posvätenie času (v breviári) bolo toto čítanie:

 

Ustavične sa radujte v Pánovi! Opakujem: Radujte sa! Vaša miernosť nech je známa všetkým ľuďom. Pán je blízko. (Flp 4, 4 - 5)

 

Čnosť miernosti je jednou z kľúčových vecí, ktoré majú vplyv na „postavu“ veriaceho. Nepotrebuješ komplikované receptúry, potrebuješ čnosť miernosti. A k tomu zachovávanie pôstnej disciplíny. Pôst je úplne super. Pôst nie je diéta :D Pôst má predovšetkým duchovný zmysel. Je to duchovná zbraň, ktorou ničím žiadostivosť tela. To že pôst je „aj zdravý“ je opäť pozitívny vedľajší efekt.

 

A ešte komentár k obrázku. Odporúčam napredovať v duchovnom živote až do mystických stavov. Pri levitácií sa človek nemusí báť pozrieť na váhu.  

 

 

Predpokladám námietky cteného čitateľa, ktorý sa dostal až sem, na koniec blogu. Áno, máš pravdu, sú aj takí ľudia, ktorí žijú s Kristom, postia sa a pestujú čnosť miernosti. Jednoducho nemôžu za to, že nemajú ideálnu postavu a telesnú hmotnosť. Boh miluje každého, nezávisle od toho ako vyzerá. Len my ľudia sme takí, že niekedy si vyberáme podľa vonkajšieho vzhľadu.

 

PRÍBEH:

 

Bolo krátko po GODZONE TOUR. Myšlienky v hlave plné Božej armády. Idem večer okolo 20:00 na bajku na stretko do Podsádku, naraz tesne pred osadou defekt. Oprel som bajk o dáku búdu. V rómskej osade si bicykel zásadne nezamykám - nie je to potrebné. Po stretku ešte pár ľudí šlo na spoveď ... mohlo byť pol 11 keď som sa vracal. Na hlave prilba, 2 silné svetlá, reflexná vesta, na nohách blikačky.. vykračujem si s biciklom na chrbte. Mesiac krásne svietil. V duchu si hovorím: Boží bojovník nie je žiadna padavka. Vojak potrebuje výcvik a mne ho dáva sám najvyšší generál. Bol som už na takom pustom mieste za dedinou, keď zrazu pri mne zastalo policajné auto. Okienko sa otvorilo a ja policajtovi hovorím ako prvý: Dobrý večer, čím vám môžem pomôcť? Z odpovede som vycítil, že je zaskočený. "Prečo nám chcete pomôcť?" pýta sa príslušník polície. Hovorím: "Veď tu na aute máte napísané: POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ a vidíte že ja som ochotný vám pomáhať a chrániť vás". Ešte pripomeniem, že mesiac krásne svietil. 

Comments
sign-in-to-add-comment
Perfektné,trefné a výstižné..
všetci poďme teda vážne "chudnúť" a s Kristom pestovať "zdravý životný štýl... :-)
Posted on 12/2/13 2:53 AM.
Úžasné! "Vzdávam vďaky svojmu Bohu zakaždým, keď si na vás spomeniem; vždy, v každej svojej modlitbe, keď s radosťou prosím za vás všetkých, za vašu účasť na evanjeliu od prvého dňa až doteraz. A som si istý, že ten, čo začal vo vás dobré dielo, aj ho dokončí až do dňa Krista Ježiša. (Flp 1, 3-6)"
Chcela som odpovedať vlastnými slovami, ale najprv som si pozrela odvolávku k Filipanom. Všetko povedal za mňa sv. Pavol.
Posted on 12/2/13 8:12 AM.
Miernosť je ovocím Ducha, ktorý v nás prebýva. Mne sa za posledný rok aj kúsok podarilo zhodiť 12kíl, viem, o čom hovorím emoticon. Boh je ten najlepší tréner. Presne ukáže, čo treba zhodiť, aby sa človeku lepšie dýchalo na svete. Ono, dôležité je opustiť kŕč, že tým, čo urobím/neurobím, čoho sa vzdám, si idem získať Jeho lásku a priazeň, prípadne sympatie ľudí.

Je úplne iné chudnúť s vedomím, že som prijatá a milovaná taká, aká som, ako chudnúť s cieľom, aby sa tak stalo a so strachom, že ak to nevyjde, som looser emoticon. Toto je možno dôležitý základ, bez ktorého vstup do zdravého životného štýlu s Kristom nie je možný. Ak neuverím, že Boh je dobrý za každých okolností a miluje ma bez podmienok, neustále sa budem motať v strachu zo zlyhania, ktorý nakoniec neúspech pritiahne. Ale my sa viac nemusíme bať. Lebo sme deťmi Otca.
Posted on 12/2/13 11:48 AM.
Papučkyyyyyyy emoticon)))))) a fajn blog emoticon
Posted on 12/2/13 4:44 PM.
Gratulujem a prajem všetkým úspech.Len existuje malé percento ľudí, kde nahodíte kyslú tvár a protiví sa Vám, lebo si myslíte, že nemá mieru a disciplínu, čo sa týka jedenia.
Pozor.
Kôpka, i keď neveľká, musí denne "požierať" hormóny štítnej žľaza, pretože tá ich je buď vyoperovaná a lebo protilátky ich všetky zožerú. No o tom by musela napísať svoje lekárka-endokrinologička a na to tu nie je priestor.
Myslím si, že je krásne aj postavou svedčiť o svojom kresťanstve. Ale zároveň si myslím, že Boh má rád aj guľaté deti, ak to nie je z obžerstva, ktoré patrí medzi hlavné hriechy....emoticon emoticon emoticon
Posted on 12/2/13 7:40 PM.
P.S. A verím, že moje oslávené telo bude prinajmenšom také pekné, ako keď malo pred chorobou.....emoticon
Posted on 12/2/13 7:42 PM.
Určite emoticon. Nič sa nedá brať jednopríčinne a hodnotiť skratkovito emoticon. Ľudia majú svoje dôvody, svoje príbehy, svoje ťažkosti - a Boh miluje, presne tak emoticon.
Posted on 12/2/13 7:42 PM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Ahojte teta IRMA.. To mate pravdu, jasne vek a zdravotne problemy robia svoje.. Chcel som len povedat tym blogom, ze nemusime sa zhanat za propagovanými ponukami, keď máme super ponuku na dosah.
Posted on 12/2/13 7:50 PM in reply to Mária-Irma Danieliszová.
Ste "kočka" pán kaplán a ja som Vás nešla jazdiť, iba povzbudiť zopár umindrákovaných. ...moje lekárky ma jazdia- jedna chce kilá dolu, druhá užívať lieky..... Ta tak! Rozumieme si, nebojte sa!
Posted on 12/2/13 8:15 PM.
Ďakujem Vám drahý náš kaplán za to podstatné, recept ako žiť zdravo na duši i tele.
Ja tiež ďakujem Bohu za to, že nemôžem bicyklovať, behať, lyžovať, tancovať, urobiť v zime jeden krok po zasneženej ceste tak, aby som sa niekoho nemusela držať a napriek tomu cítim ako úžasne ma Boh opatruje. Dal mi úžasného manžela a s ním mi tieto aktivity mojich chorých nôh nechýbajú a stará sa aj o moju hmotnosť / váhu/. Požehnaný Advent všetkým.
Posted on 12/2/13 11:34 PM.
Milé. Prospešné. Potešil som sa.
Posted on 12/12/13 11:07 PM.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu