Blog

« Назад

Suvenír, ktorý môže zmeniť život

Suvenír, ktorý môže zmeniť život

Chvála Bohu už aj Slováci môžu chodiť pravidelne na dovolenky nie "na maltu", ale skutočne si oddýchnuť a trošku spoznať svet. To nové, čo nás možno uchváti a bude fascinovať ale nemusí byť najlepšie aj vziať domov či venovať kúsok z neho blízkym.

Doteraz vo mne doznieva nadšenie z monumentálnej egyptskej architektúry, obrovských sôch, pyramíd a sarkofágov, ktoré nás viedlo až k tomu, aby sme kúpili 3 sklenené pyramídy s 3D podobou faraóna vo vnútri. Žiaden gýč - prepracovanie krásne a v tej dobe také čosi u nás ešte nebolo... Dve z nich sme darovali, jednu sme si nechali pre seba. Duch Svätý ale nenechal na seba dlho čakať. Pri pravidelnej modlitbe sme pocítili, že mať tento predmet vo svojom domove, kde chceme chváliť Boha svojím životom, je veľmi zlé a nebezpečné.

Môžeme sa nechať zlákať či nachytať myšlienkami typu: "Veď je to čosi typické pre túto krajinu..." Chcem, aby  aj moji blízki videli, aké to tam bolo..." Alebo: "Je tam toho- veď je to len" vec, čo mi môže urobiť."

Viac ako suvenír


Ako kresťania vieme, čo pre nás znamená kríž zavesený na stene - vyznávame tým, že veríme v Ježiša Krista a jeho obetu na kríži, ktorou nás spasil, vyznávame, že nás príbytok patrí pod ochranu nášho jediného Pána Ježiša Krista zjednoteného s Otcom a Duchom Svätým. Položiť si sošku, či tanier alebo šáločku, zavesiť si obraz, ktorý - či to už vieme alebo nie- znázorňuje nejaké pohanské božstvo, znamená, že tým vlastne hovoríme: "Tááák milý bôžik, vitaj u nás a cíť sa tu ako doma!" A veruže sa táto vecička   tak správať bude- ba ešte horšie...tak, ako čítame vo Sv. Písme: "Uctievali sošky ich bôžikov a tie sa im stali osídlom. Ž 106,36

Tak kto je tu pánom ?


Ježiš stojí, klope pri dverách a čaká. Zlý vtrhne, bez opýtania, ak necháme pootvorené dvere. A tieto sošky, obrazy a suveníry znamenajú dvere otvorené dokorán. Nie vždy nám totiž dôjde, že iná kultúra - tá často znamená aj úplne iné náboženstvo. Čosi v tejto kultúre nás môže osloviť, zapáčiť sa nám, no vôbec nemusíme vidieť celý koncept, ktorý by sa nám už vonkoncom nepáčil. Božie Slovo jasne vystríha pred tým, aby sme sa vyhýbali modlám a bôžikom, za ktorými sa neskrýva nejaký mini vedľajší boh, ale stále ten istý zlý duch, ktorý chce miasť a odvracať ľudí od Boha a  získať moc pôsobiť v ich životoch.  Cez takéto predmety má právo povedať, že v tomto dome je pánom aj on, lebo sme ho tam my sami pozvali - a kým ho nevyhodíme, zostane a bude si robiť, čo chce. A skutočne - nepokoj, hádky, zdravotné problémy, rozvody, problémy so spánkom a nočné mory a kopec iných nepríjemností môže prameniť práve z týcho darčekov a suvenírov. Veď: "Rozmnožujú sa útrapy tých, čo sa ženú za cudzími bôžikmi." Ž 16,4 Existuje mnoho mnoho osobných svedectiev ľudí, ktorých život sa zmenil až po tom, čo vyhodili suveníry z iných kultúr. 

Čo teda ?


Nekupovať, nedarovať nič z iných kultúr, čo odráža iné hodnoty a  vieru v iného boha /sloník - boh Ganéša, faraón- egyptské stlesnenie boha, Šiva- božstvo hinduizmu, čínske symboly jin-jang.../ . A ak sme tak urobili - kompromis tu nie je na mieste. Pamätám si trápny pocit, keď sme vysvetľovali a poprosili našich blízkych, aby pyramídy s božstvom faraóna vyhodili a my sme tak urobili tiež, ale stojí to za to. Tak hovorí aj Sv.Písmo:  "Do ohňa pohádžeš ich liatych bôžikov, nezatúžiš po striebre a zlate, z ktorého sú urobení, nevezmeš si nič z nich, aby ti to nebolo na skazu, lebo to je ohavnosť pred Pánom, tvojím Bohom." Dt 7,25 Nie je to žiadne bu-bu-bu, no tak ako je Božím cieľom  človeka chrániť a požehnávať - tak jediným cieľom zlého je človeka zničiť a Božie slovo hovorí :  NEDÁVAJTE miesto diablovi !

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Vynikajúce, Anička! Vynikajúce! Vďaka! Presne aj ja to tak cítim.
Отправлено в 23.06.16 9:16.
Anička, veľmi dobre si to napísala, len podľa mňa ešte dosť mierne. Nie sú to len bôžikovia, ale aj dlhonohí krásavci niekde z Afriky, rôzne drevené mačky a iné zvery s natiahnutými krkmi...Neznázorňujú božstvá, preto ľudia ich odmietajú vyhodiť, ale počula som exorcistu hovoriť, že tieto veci treba posvätiť svätenou vodou a spáliť, zakopať, proste zničiť. Pretože aj keď neznázorňujú božstvá, sú odriekávané určité formuly pri ich výrobe, aby sa vydarili, dobre predávali....a to už je pole pre rožkatého
Отправлено в 06.07.16 22:21 в ответ на Eva Vráblová.