Blog

« Назад

Sklamanie z manželstva

Sklamanie z manželstva

Súdy sa vraj stále po Vianociach pripravujú na nával žiadostí o rozvod, ktoré práve v tomto období dosahujú každoročne svoj najvyšší rekord. Akosi sa nám to prieči: najšťastnejšie a najromantickejšie sviatky v roku a hrozný zánik rodiny- a predsa to asi nejako súvisí...

Veľké očakávania...veľké sklamania

Od detstva máme od čarovného Štedrého večera a dní okolo neho veľké očakávania. Predstavujeme si teplo domova, príjemnú atmosféru, romantické svetlo, dokonalé porozumenie a láskavosť. Ale v realite – keď sa necháme sa strhnúť duchom doby a konzumizmu, mnoho rodín doma nachádza kopec hádok, neporozumení pre malichernosti, únavy, nervozity, vyčerpávajúci boj s udržiavaním domácnosti a spravovaním peňazí a k tomu: príliš dlho na červeno blikajúcu kontrolku  náklonnosti, ktorá toho druhého presvedčí, že je doma milovaný a vysoko cenený. A tak po veľkom sklamaní z nepekne prežitého sviatočného času a vyčerpávajúceho života pred ním, sa s horkosťou vypĺňa žiadosť...

Keby bol posledný ako prvý

Veľakrát mi napadne, že by bolo nádherné, keby sme si zachovali zvyk z prvého dňa nášho manželstva- keby každý z našich manželských dní vyzeral ako ten svadobný:  do každého by sme vstupovali spoločne s Bohom a Jeho požehnaním, rodina a priatelia by sa tešili s nami a pomáhali nám, dôkladne by sme si dávali pozor na to, aby sme sa zvonku i znútra páčili tomu druhému, spoločne by sme stolovali a tancovali. Pravdou je, že sa niekedy a niekedy až príliš na dlho zabudneme o náš vzťah celkom starať... Chce to pevnú víziu nášho manželského života, aby sa z nás nestali otroci práce, domácnosti a výchovy. Doma sa predsa žena potrebuje cítiť ako princezná a muž ako rešpekt požívajúci rytier.

Rutina a raj

Samozrejme, naše dni nie sú len o zábave a voľom čase. Je tu práca, zodpovednosť, výchova a účty, ktoré treba platiť. No ja verím- a veru často zažívam, že v tej rutine sa dá vypestovať rajská záhradka. Musíme pracovať, ale nik nám nezakazuje mať každý deň príjemné posedenie pri kávičke či čajíku, keď je zakázané vyťahovať akékoľvek problémy a len tak čerpať z pokoja a oddychu. Musíme sa starať o domácnosť, ale pri tom sa dá počúvať dobrá hudba a na pár minút ukradnúť manžela či manželku a samozrejme ratolesti akéhokoľvek veku na zopár tanečných figúr. Môžeme byť zaneprázdnení a vyčerpaní, a to viac potrebujeme zasadnúť k dobrému jedlu, posilniť sa a počas toho sa navzájom povzbudiť, že zasa zajtra bude lepšie. A každý večer sme určite unavení, ale to neznamená, že už nedokážeme poprosiť Ducha Svätého, aby do nás vlial Jeho lásku (ktorá je trpezlivá, dobrotivá...), Jeho pokoj ( ktorý prevyšuje každú chápavosť) a Jeho radosť( ktorá je našou silou). A potom si urobiť domáce kino a vypnúť ho kedy chceme. A tak sa stane, že nielen ten vianočný, ale takmer každý deň v manželstve sa nám bude páčiť. A aj keď sa niečo pokazí- a možno práve na Vianoce- povieme si: nech už je to ako stále.

Takže: všetkým, ktorých by sa to mohlo týkať namiesto hľadania žiadosti o rozvod, pohľadajte dobrý film v kine a namiesto oslovenia právnika, využite služby Ducha Svätého :)

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 29.01.18 20:35.