Blog

« Назад

Ako dobre využiť obdobie snúbenectva

Ako dobre využiť obdobie snúbenectva

Snúbenectvo je nádherný čas, ktorý má špeciálny význam v príprave na manželstvo. Zatiaľ čo pri chodení spolu sa do manželstva spoznávame, pri zasnúbení sme dospeli do bodu, že tento konktrétny a jediný človek je pre nás tým najlepším na svete.

 

Milujeme ho, ctíme si ho a chceme s ním prežiť celý život. Vďaka tomuto rozhodnutiu a vzájomnému súhlasu, sa náš vzťah posúva na nový level.  Práve v tomto období je už namieste diskutovať a dohodnúť sa na dôležitých veciach týkajúcich sa nášho spoločného života. Zároveň je to aj čas na prípravu  a zabezpečenie rôznych podstatných záležitostí.

Nezabudnime, že príprava na manželstvo je viac ako príprava svadby a vecí s ňou súvisiacich, nedajme sa teda pohltiť ošiaľom bielych šiat a organizovaním hostiny, ale venujme čas a energiu najmä plánovaniu nášho budúceho spoločného kresťanského manželského života a príprave naň.

 Tu je zopár tipov :

1.       Posilňujte rodinné vzťahy
Ak sa máte cítiť ako dcéra či syn nových rodičov a s radosťou ich oslovovať „mami“ a „tati“, bude to menej čudné, ak si k nim  začnete  tvoriť vzťah. Keď sa chceme stať niekomu bližším, niie je krajší a istejší spôsob, ako sa zaň začať  úprimne modliť. Vyprosovať ochranu, požehnanie, milosť, posilu znamená, že sa rozhodneme, že nám na týchto ľuďoch záleží a začíname s nimi zdieľať ich život.  Načúvať rodičom je veľmi múdre, pretože sa môžeme mnoho naučiť z ich životnej skúsenosti a vyhnúť sa chybám, ktoré nemusíme urobiť. Členovia našich rodín sú ľuďmi, s ktorými sa bueme stretávať pri najvýznamnejších chvíľach našich životov- do týchto vzťahov sa určite oplatí investovať

2.       Rozprávajte sa o deťoch
Otázka, či chcete mať deti by mala byť zodpovedaná jasne- keďže  pri oltári budete sľubovať, že ich jednoznačne chcete a budete vychovávať v kresťanskom Duchu. Otázka kedy (hneď po svadbe, po 3 mesiacoch, po roku...) a koľko  súvisí s tým, aké metódy plánovania chcete v manželstve používať. Súhlasíte obaja s prirodzeným plánovaním ? Poznáte tieto metódy tak, aby ste ich mohli používať ? Snúbenectvo je výborným časom na vyjasnenie si tejto otázky, doštudovanie potrebného a poradenie sa s manželskými pármi.

3.       Plánujte spoločné bývanie

Kde a ako budeme bývať ? Treba sa zhodnúť na meste a mieste, premyslieť možnosti, začať potrebné kroky. Bývanie novomanželov by malo byť automómne (samostatné) od rodičovského bývania- tým myslím, že by mladomanželia mali  byť samostatní vo varení, platení nákladov na bývanie, v upratovaní a samozrejme, by mali mať svoj priestor na intimitu v zdieľaní ich manželského života. Nikto sa nechce dostávať o sporov s rodičmi- ak sú tieto tieto oblasti zabezpečené, je to veľmi dobrý začiatok.

4.       Dohodnite sa ako budete nakladať so spoločnými financiami
Podnet na bohatú a dôležitú debatu o tom, koľko financií budeme potrebovať na vykrytie bývania, stravy, cestovného, auta a zároveň čas na riešenie potrebného. Manželstvo  často znamená potrebu zmeniť prácu, nájsť prácu bližšie budúcemu bydlisku, počítať s rezervou v prípade odchodu na materskú dovolenku a sporením... Snúbenectvo je obdobie, keď sa musíte reálne pozrieť na svoje príjmy a budúce výdaje a určiť si potom správne životný štandard tak, aby ste neboli v na konci mesiaca v dlhoch. Rozprávajte sa o tom ako budete spravovať financie. Pamätajte na to, že v manželstve už nie sú moje a tvoje peniaze- ale iba spoločné.  

5.       Pripravujte svadbu

Prvý deň nášho spoločného manželstva, ktorý má byť taký krásny, ako sa len dá. Hostia, výzdoba, jedlo, fotograf, kamera, kapela, svadobné sála, torta, svadobná cesta :) Nedávajte miesto hádkam kvôli vonkajšku, radšej si veci spokojne premyslite a riešte s chladnou hlavou. Nech je každý bod vášho prvého spoločného dňa upevňovaním a oslavou vašej lásky a Božej milosti, vďaka ktorým budete môcť spolu žiť celý život.

  

Venovanie : Tento blog zvlášť venujem Tonovi a Silvii, Tomášovi a Julke, Radke a Branimu, Marike a Tomášovi , Janke a Marekovi s radosťou z ich krásnych vzťahov a budúceho manželstva :)

 

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 25.08.14 18:19.
znovu výborný článok :-)
Ešte by som dodala, že nakoľko krestania pred svadbou nežijú "na hromadke" hoci práve spoločne bývanie niekedy odhali o tej druhej osobe najviac ...tak je dôležité si všímať a hlavne si naozaj uvedomiť rozdielne predstavy a zvyklosti snúbencov ohľadom fungovaní v spoločnej domácnosti a rozdelenie prác v domácnosti :-))))) Bo ako vieme väčšina hadiek vznikne nie v kvôli dôležitým životným otázkam a postojom, ale kvôli obyčajným banalitám .
Отправлено в 26.08.14 15:35.
V poslednom čase samé hodnotné a dôležité blogy tu čítam :-) Som síce už takmer 15 rokov vydatá (takže snúbenectvo sa ma už netýka :-) ), ale asi práve preto vidím v týchto slovách tú pravdu, o ktorej by sa malo dozvedieť čo najviac ľudí. Ďakujem za tieto blogy a prajem veľa požehnania v manželstve!
Отправлено в 26.08.14 23:03.