Blog

« Назад

Katolícky pozdrav zovšednel

Katolícky pozdrav zovšednel

Pochválený buď Ježiš Kristus!

 

Zovšednel nám už nejak tento pozdrav. Je na túto modernú a rýchlu dobu príliš dlhý a „prizbožný“.

Povieme si: „Veď nech ho používajú kňazi, zasvätení a babičky. Tí to majú prednastavené v „nastaveniach a v profile“ svojho života: majú pre Boha dosť času i priestoru. Ja som iný, ja toto nemusím!“

Pozrime sa na to z inej strany. Osobnejšie pre toho, komu to vravíme.

Pochválený buď Ježiš Kristus!

V tvojom živote. Nech ho chvália ľudia, ktorí vidia, kým si a ako žiješ. Nech je jeho meno tým najdôležitejším a najvolanejším menom v tvojom živote. Nech ti vždy, keď mu zavoláš, zdvihne. A nech ho chváliš celý deň. Furt. Naveky. Amen.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Ďakujem veľmi pekne! Tá modlitba je za mňa. Pripúšťam, že môže hovoriť aj do situácie iného, ale v tomto momente to plne vystihuje moju.
Отправлено в 07.10.12 12:17.
Povedala by som, že v niektorých regiónoch vymizol. Dohodli sme sa so spolusestrami, priateľmi, susedmi, že všade, kde nehrozí následná urážka Ježiša, ho budeme používať. Aj na ulici relatívne veľkého mesta. Krásna modlitba. Ďakujem.
Отправлено в 07.10.12 12:34.
Отправлено в 07.10.12 12:40.
Vďaka, Františka! Je skutočne tak. Nehodí sa do doby... neatraktívny ale platný...a pekný pozdrav. Aj teraz sa daktoré veci vyhľadávajú z tých minulých a zrazu sú "in", porozmýšľam, ako by sa ten pozdrav dal obnoviť:0)
Отправлено в 07.10.12 13:07.
Na druhej strane - netreba hádzať perly pod nohy tým, čo by ich mohli pošliapať... pozdrav je dokonca pre katolíkov dnes akoby nevhodný... osobne zdravím Pána hocikedy, ... neviditeľne, v srdci. Tie "iné" pozdravy dnešného sveta tiež nie sú ktoviečo. Uvidíme, čo nás k tej téme napadne. Súčasné a predsa na slávu Boha a aj viditeľne, v kontakte s inými.
Отправлено в 07.10.12 13:26.
Отправлено в 07.10.12 16:59 в ответ на Mária Künzl.
Отправлено в 07.10.12 17:05 в ответ на Slavomír Palfi.
Ozaj Majka ako je to v Rakusku tam kde zijes? Ako sa tam ludia zdravia? Ked som pracovala v Nemecku, skoro vsetci sa tam zdravili Gruess Gott! ked prisli od obchodu, restiky...Guten Tag bol velmi ojedinely pozdrav.
Отправлено в 07.10.12 17:44 в ответ на Mária Künzl.
Františka, a vezmi si aj to, že už tento citovaný pozdrav je skrátený. Úplne pôvodný totiž znie takto: "Pochválený buď Pán Ježiš Kristus!" Je to fakt, ale to neznamená, že v tejto línii budeme kráčať aj my... Žial, mám osobnú skúsenosť, že aj rehoľné sestry (z nemenovaného inštitútu) v bežnom živote používajú pozdrav: "Dobrý deň!" a to už je prisilná káva, zvlášť, ak vchádzajú napr. do cirkevnej inštitúcie... Takže je to na zamyslenie pre každého človeka, laika i zasvätenú osobu.
Отправлено в 10.10.12 13:01.
Mne sa veľmi páči krátke, ekvivalntné "Chvála Kristu". Používa sa V Čechách.
Отправлено в 10.10.12 13:50 в ответ на Eva Krpeľanová.
:0) jasne, aj tu sa tak zdravíme. ožno je to praktický príklad toho, ako sa dá pozdravom spomenúť si hocikedy na Pána:0) Mňa to tiež prekvapilo, keď som počula prvý krát:0) Potešila som sa tomu. Poznala som tento milý pozdrav z detských čias!
Отправлено в 11.10.12 18:42 в ответ на Veronika Florkova.