Blog

« Назад

Disciplína

Disciplína

Čo som sa naučil z knihy od Kent Hughes: „Discípliny Božieho muža“ (Disciplines of a Godly man) Píše na viaceré témy. Ako napríklad tieto:

 

 

  1. Aká je dôležitá disciplína v našich životoch

Winston Churchill je vyhlasený ako speaker storočia. Churchill si napísal všetko čo mal pripravené povedať a cvičil. Cvičil pauzy a aj tón hlasu pre vybranú frázu. Trávil veľa času pred zrkadlom, cvičením svojich výrazov tváre. A pomohol Veľkej Británie sa dostať z jednej z najťažších skúseností, ktoré kedy zažili počas druhej svetovej vojny.

Boh nás volá, aby sme sa cvičili v pobožnosti (1. Tim. 4:7), čo tiež znamená, aby sme sústredili všetku svoju silu na Ježiša, na to, aby sme sa mu viac podobali.

Pavol toto tiež zdôrazňuje v liste Korinťanom 1. 9:25-27, bolesť je potrebná pre pobožnosť.

 

Rozdiel medzi zákonníctvom a disciplínou

Zakonníctvo: „Budem sa cvičiť v pobožnosti, aby som bol hodný prichádzať k Bohu.“

Bohom-centrovaná disciplína: „Budem sa cvićiť v pobožnosti lebo milujem Boha a chcem, aby sa zo mňa tešil.“

 

  1. Čistota

Po tom ako Dávid spáchal hriech:

  • jeho dieťa zomrelo

  • jeho krásna dcéra, Tamara, bola znásilnená jej nevlastným bratom- Amnon

  • Amnon bol zavraždený bratom Tamary- Absalom

  • Absalom tak znenávidel Dávida, že vzbudil vzburu proti nemu

  • Dávidova vláda už nikdy nedosiahla toľkú stabilitu ako pred tým

Verše: 1. Tes. 4:3-8; Levitikus 19:2

V akom stave má byť naša myseľ? 1. Kor. 2:16; Rímanom 12:2 „je nemožné pre kresťana, ktorý trávi deň čo deň za televízorom, pozerajúcim americké seriály, aby mali kresťanskú myseľ.“

 

  1. Jazyk

  • vrav pravdu v láske (Ef. 4:15)

  • strániť sa ohováraniu (Príslovia 16:28; 17:9; 26:20)

  • strániť sa úlisným ústam, flirtovaniu (Príslovia 26:28)

  • strániť sa dvojzmyselným rečiam, nesprávnym humorom (Ef. 5:4)

  • strániť sa sarkazmu (Príslovia 26:24-25)

 

  1. Uctievanie

Uctievanie je externá aktivita, ale je v prvom rade vnútorná. Ježiš varuje pokrytcov (Izaiáš 7:6-7; Marek 7:6-7)

Ježiš nám vraví, aby sme ho uctievali v Duchu a v pravde (Ján 4:24). Čím viac sme informovaný v poznaní o Bohu, tým lepšie ho môžeme chváliť (v pravde)- Gen.1; Žalm 139; Žalm 23; Jób, Ján 7; Ján 17; Rimanom 1-3; Zjavenie Jána 19.

Pravé uctievanie musí prichádzať zo srdca, takisto ako z Dávidovho (Žalm 130)

Uctievanie je ultimátna priorita kresťana, Exodus tomu dáva 25 kapitol, kde Boh vysvetľuje ako má vyzerať prvý stánok (Tabernacle), kde sa dostávalo k osobnému stretnutiu s Bohom, kde mal vstup dovolený len veľkňaz. Levitikus dáva 27 kapitol litrugickému manuálu a Žalmy majú 150 piesní. Uctievanie je pre Boha, nie je o nás. O tom ako sa my cítime, preto, keď budete počuť niekoho vravieť, že zažil skvelé chvály, tak sa ho spýtajte, či ich zažil aj Boh. Stredom chvál by mal byť Boh a ako sa on cíti a nie my a ako my zažívame jeho prítomnosť.  

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Mám rada disciplínu, keď mladší dajú miesto starším aj v kostole, aj to je prejav kresťanskej lásky, ale nikto im to nechce pripomenúť.
Отправлено в 27.05.13 8:05 в ответ на Anna Václavová.
Aj ja mám rád, keď je disciplinovaný niekto iný ;)

Na Váš problém sú dve riešenia (a dajú sa kombinovať!):
1) pripomeňte im to Vy
2) príďte do kostola skôr emoticon
Отправлено в 27.05.13 9:02 в ответ на Zita Podhradská.
Nemám takú povinnosť, aby som robila poriadky. A urobiť miesto starším by malo patriť k rozumovej schopnosti každej ľudskej bytosti. Ja som asi zo starej školy, to pravidlo asi dnes neplatí, alebo sa už mládež neučí niečo také uplatňovať.
Отправлено в 27.05.13 10:19 в ответ на Peter Rusyniak.
V kostole rada postojím, aj keď mám po päťdesiatke. Aspoň sa cítim mladšia, resp. nepotrpím si, aby mi niekto mladší uvoľnil miesto. emoticon
Отправлено в 27.05.13 14:05 в ответ на Zita Podhradská.
Páči sa mi blog, vďaka! Disciplína žiaľ dnes nie je moderná. V modlitbe je disciplína potrebná viac ako v hocičom inom. Neuvedomujeme si, čo tým strácame..., ak nie sme aktívni a disciplinovaní, mnohé nám je zaťažko, narýchlo odoslané modlitby, málo hĺbky má svoje "účinky". Trénovaním modlitby, čítania Slova - pravidelne, viac ráz za deň, často:o) sa zdokonaľujeme, Slovo i modlitba preniká myseľ aj srdce, môže tu prebývať Duch svätý, nie len na chvíľku..., mení srdce človeka, rastie túžba po rozhovore s Pánom., po chválach, po Slove...vidno zmenu, už neláka všeličo iné, človek sa ľahšie približuje k Bohu, je s Ním rád... modlitba sa stáva živým vzťahom k Bohu:o) stane sa nepostrádateľnou súčasťou života... dýchaním duše. Boh môže prebývať v príbytku dušeemoticon Môžeme sa s Ním hocikedy stretávať! Amen! Milujem Slovo Božie!
Отправлено в 27.05.13 19:56.