Komentáre, recenzie, odporúčania

« Назад

Ursula Koch: Edith Stein

tieto dni opúšťa vydavateľstvo SSV posledná kniha z trilógie o patrónkach Európy.

Nebolo ťažké zohnať na preloženie do slovenčány knižky o Kataríne Sienskej a Brigite Švédskej.

Problém bol s poslednou.

Prečítala som ich najmenej tri desiatky, ale všetko faktografia. A vydavateľ, SSV, chcel ...román!

Román nebol. Prešla som 17.000 položiek na internete. Samé dokumenty, fakty. Už som uvažovala, že ten román napíšem sama, ale mám pred touto sväticou ,vďaka ktorej som sa stala katolíčkou, toľko úcty, že by to trvalo hádam desať-dvadsať rokov. Píšteo niekom, kto zomrel, navyše ako mučeník v deň, kedy sa sobášili vaši rodičia....

Tam sa nedá fantazírovať, vymýšľať.

Urobila som na šachovnici myšlienok posledný ťah. Sme na Slovensku dvaja členovia Spoločnosti Edity Steinovej, založenej po zjednotení Nemecka za účelom židovsko- kresťanského dialógu. Tretím bol blahej pamäti otec biskup Tondra.

Vytočila som číslo pani riaditeľke a tá mi dala adresu: pred troma týždňami vyšiel- nie román, ale čosi podobné. Kontaktujte autorku, určite sa potešíte obidve.

O polhodinu som mala na drôte spisovateľku. Keď som jej vysvetlila, čo SSV je, zriekla sa honorára. Bývalá štátna tajomníčka ministerstva školstva SRN.

Kniha je konštruovaná ako súbor výpovedí ľudí, ktorí s Editou skutočne žili, viedli si denníky, konzultovali so súrodencami ,žijúcimi spolusestrami, kolegami. Faktografia premenená do dialógov a úvah. Prečíta ju tetuška i nositeľ titulov pred i za menom....

Zatrasie našimi predsudkami voči Židom. Objasní Hitlerovu ideológiu nacizmu tým, čo o nej nemajú potuchy a z dejepisu sa dnes stáva podradný predmet a hŕba vecí sa ututláva. Dovolím si to tvrdiť, lebo som živý svedok  socializmu, a z rozprávania nebohých rodičov a ostatnej rodiny i nacizmu.

Ako sa správne konštatuje na konci knihy, Edith bola len jedna z miliónov vyvraždených Židov, tak prečo práve ona?

To isté sa ma opýtala sprievodkyňa pri mojej návšteve Oswiecimu, kdeď som niesla dve kytice-  Edite a pátrovi Maximiliínovi Kolbemu.

Prečítate, a prídete na to. Volá sa to  LÁSKA.

Комментарии

Vitajte na našej stránke

O tomto zatiaľ viete len vy. A samozrejme vydavateľ. :)

Wall - najnovšie

Profile

Kresťanská kniha a film

Описание:
Jedno z miest, kde sa môžeme podeliť o to, čo čítame a pozeráme. Boh rozpráva cez knihu, cez film a možno chceme, aby prehovoril aj k našim priateľom, blízkym. Dajte im možnosť ho začuť.

web-admin

tieto-stranky-nemaju-spravcov-ak-chcete-pomoct-napiste-na admin@mojakomunita.sk

Деятельность

августа 12
13:36
Redakcia MK добавил(а) новую запись, Philip Yancey: Nekončící milost, в дневник.
13:36
13:34
13:34
13:33
февраля 6
Daniel Ruščák оставил(а) комментарий к записи Stačí sa zamyslieť nad Božím Slovom: Ef 3, 19 a Jn... в дневник Mária Künzl .
18:15
января 9
Zuzana Šelepcová оставил(а) комментарий к записи Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť, či by sa da... в дневник Eva Baranovičová .
16:45
июня 30
14:55
14:17
Подписаться на деятельность Kresťanská kniha a film. (Открывает новое окно)