« Назад

Podobné legende, ale pravda

Naslesdujúci príbeh predniesol v jednej zo svojich exercičných prednášok P. Bernard Peyrous, kňaz spoločnosti Emmanuel a cirkevný historik.

Príbeh sa odohral v Belgicku, v časti Flámsko. Mladá mama sa vybrala na prechádzku pozdĺž kanála so svojim malým chlapčekom. Matka sa kamsi zahľade, chlapec pri hre spadol do vody. Matka bola zúfalá, lebo sama nevedela plávať a nikoho nebolo nablízku. No na zúfalý krik sa priblížila záchrana. Muž, ktorý okolo, zrýchlil, bleskovo odhadol situáciu,vrhol sa do vody a dieťa sa mu podarilo vytiahnuť. Vďačná matkapozvala záchrancu, aby sa prišiel aspoň usušiť a občerstviť. Pri odchode vraví mama mužovi: "Je mi ľúto, že vám nemôžem darovať nejakú vzácnosť, lebo nijaké nemáme. Ale ako znak vďaky by som vám dala túto sošku Matky Božej". Záchranca zrozpačitel a povedal: "Viete, pani, ja sám nie som veriaci, neverím v Boha. Ale ako pamiatku si to rád zoberiem".

O pár desaťročí sa stala v nemocnici vo Švajčiarsku príhoda: rehoľné sestry pribehli za kňazom a povedali: " Máme tu pacienta, ktorý má zrátané dni. Čoskoro umrie. Ale o Bohu a viere nechce počuť. Ale on je Flám, a vy, otče, ste tiež Flám. Možno by sapotešil, keby počul niekoho hovoriť svojou rodnou rečou."

Kňaz sa vybral za chorým,pozdrail ho po flámsky a týmto jazykom aj pokračoval v rozhovore. Pacientova nálada značne stúpla, stal sa o čosi zhovorčivejším. Čo kňaza zaujalo, bola malá soška Matky Božej s dieťatkom na nočnom stolíku. Povedal chorému starcovi: " Hm, ale ja sa divím. Sestry mi povedali, že nie ste nábožný a teraz tu vidím takú vec..."

"Ach, viete, to bolo pred mnohými rokmi vo Flámsku Zachránil som topiace sa dieťa a matka mi z vďačnosti dala toto, túto sošku".

"Ja viem", pritakal kňaz, bolo to vtedy a v dedinke K. na kanáli....."

"Čože? Odkiaľ môžete tie veci takpresne vedieť?"

Kńaz na starkého milo pozrel a povedal: " To dieťa, ktoré ste vtedfy zachránili, som ja. Moja mama mi o tom rozprávala".

A teraz sa stalo to, čo vonia legendou, ale stalo sa. Starý pán dostal odvahu sa vyspovedať, prijal ostatné sviatosti a o nikoľko dní pokojne umrel zmierený s Bohom.

/ preložené z rakúskeho časopisu Betendes Gottes Volk č.1/2012, vydáva RSK (Ružencové hnutie za zmierenie a pokoj/

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 22.03.12 19:04.
Ďakujem za krásny príbeh a za povzbudenie plynúce z neho.
Отправлено в 23.03.12 8:26.
Отправлено в 21.04.12 20:11.
Отправлено в 21.04.12 20:35.