« Назад

Marietta

Marietta

Dnes nám liturgický kalendár pripomína svätú Máriu Gorettiovú . Ešte som nebola katolíčka a mala som toľko rokov ako ona, keď ma rozprávanie o nej v podaní kamarátkinej mamky fascinovalo.

Občas zalistujem v pamätníku. Mala som dva. Jeden taký detský- čmárací, a druhý, ktorý som dávala vzácnym ľuďom o ktorých som vedela, že mi napíšu alebo nakreslia len hodnotné veci. A ten mám dodnes. Na jednej dvojstránke je obrázok sv. Márie Goretti  , prikreslené kvety a venovanie triednej učiteľky. Za komunizmu, roku 1955.

Trochu iné zážitky mám z rokov, keď sa vrátila sloboda, triednou učiteľkou dvanásťročných detí som sa stala ja.

"Musela sa dať zabiť? Veď na prvý raz by hádam nebola otehotnela...."

Vysvetľovanie muselo byť veľmi, veľmi dlhé.Marieta sa nebála otehotnenia, ale uraziť Boha hriechom. Pamätám na to ticho v triede potom....a o čosi neskôr hlučnú vravu, keď som vysvetlila, že toto dievča  sa nestalo svätou iba pre mučeníctvo za čistotu, ale preto, že svojmu vrahovi odpustilo.

Pamätám i na to, že otázok ostalo ešte na niekoľko hodín.

Trochu iné to bolo, keď ma dali učiť na strednú školu. Doma mi tiekli slzy pre posmech....no, tak dnes by sa taká hlúpa nenašla....aha, vtedy nebola antikoncepcia....dvanásť rokov? no a čo, nielen rómske dievčatá to už majú v tomto veku za sebou...... veď o tom je láska, nie?

Opýtala som sa - formou anonymnej ankety, na zdroj informácií o súžití muža a ženy. Iba v troch prípadoch z asi 260 žiakov to boli "bigotní rodičia". Inak kamarátky, časopisy- dokonca Kamarát pre 11-15 ročných. A potom rôzne videá, neskôr satelitné stanice a časopisy, dostupné aj u kresťanských rodičov ktorí chodia k sviatostiam v košíku na noviny.

A ešte čosi som sa opýtala: "dievčatá, ozaj sa bojíte, že sa nevydáte, ak mládencovi nevyhoviete po druhej-tretej diskotéke?" Pritakali.

Je normálne, keby záhradník chodil pomedzi puky svojich kvetov a otváral ich nožom alebo ihlicou, aby skorej vykvitli? Zvädli by- znela odpove´d.

A u ľudí to má byť normálne?

Následne som dala chlapcom anketu, čo si myslia o dievčati, ktoré raz-dva vyhovie. Odpoveď: bol by som sprostý, ak by som sa nepohral, ale rodinu mať by som s takou nechcel.

Priatelia, neviete si predstaviť, ako som sa potešila, keď sa stala známou história Aničky Kolesárovej , aktivity okolo jej možného blahorečenia, púte do jej rodnej obce, Hnutie čistých sŕdc....

Je toho stále ako šafranu, ale je to na mladých ,ktorí sú mladým predsa len najbližšími ohlasovateľmi evanjelia a na solídnych, zhovorčivých a nielen prísnych rodičov, aby ten ideál znovu kvitol.

Jedna z mojich tohoročných birmovaniek sa mi priznala,ako vyviazla z nebezpečného, hriešneho vzťahu. "zapla som si kanál káblovej televízie....bolo mi do zvracania od toho, čo tie dievčatá nechali so sebou robiť,,,,,a odvtedy mám pokoj. JA NECHCEM BYŤ HRAČKOU PRE SVOJHO CHLAPCA, ale chcem, aby to bol človek, ktorého by som si mohla ctiť."

Svätá Mária Goretti, Anka Kolesárová....orodujte za nás.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Ďakujem Irmuška, krásny a hodnotný blog od teba je vždy radosťou:o)
Отправлено в 06.07.13 21:55.