« Назад

Modlitba VI.

Modlitba VI.

Naše dieťa dosiahlo predškolský vek. Je to čas, kedy ho učíme osobnej modlitbe. Zvyčajne už "obsedí" na sv. omši. Je ideálne, ak duchovný otec vníma potrebu zaviesť sv. omšu pre deti- s osobitnými aklamáciami, homíliou alebo rozhovorom s deťmi.

Rodina je miestom, kde deti uvádzame aj do osobnej modlitby. Povieme im, že Nebeskému Otcovi, či Pánu Ježišovi možno povedať všetko.

Naučíme deti klaňať sa Pánovi- sklonením hlavy, pokľaknutím.Povieme a spočiatku ukážeme, ako možno za všetko ďakovať a prosiť, Pán je niekto, kto má vždy pre mňa čas.

A keď sa večer stretneme pri spoločnej rodinnej modlitbe, nech je to časť dňa, na ktorú sa všetci tešia a nie niečo, čo "musíme". Tiež môžme pomaly uvádzať do spytovania svedomia nenásilnou formou, a rodičia môžu deťom pomôcť, že si tiež nahlas zodpovedia pred deťmi na otázky:

"Aký bol dnešný deň? Kto bol ku mne milý? Kto sa mi prihovoril, kto sa na mňa usmial? Čo som sa nové naučil? V škôlke, ( možno už i škole ,1-2 trieda), na ihrisku. Prečo bola namrzená pani učiteľka? Hádali sme sa so súrodencami? S inými deťmi? Komu som urobil radosť? Bol som ku niekomu zlý? Mám starosť  niečo? Čoho alebo koho sa bojím?"

Z týchto otázok treba vybrať, a veľmi voľne. Rozhodne neprebrať všetky za jeden večer. Ide o stíšenie sa, pokoj. Nad niektorou otázkou treba premýšľať,Možno bude z toho rozhovor. Niečo nejasné sa môže vyriešiť.

Dieťa získa skúsenosť, že nič, čo ho zamestnáva, teší alebo trápi, nie je bezvýznamné pre modlitbu.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 27.06.13 12:54.
Irmi, vďaka. Poučné pre všetkých. Čas- veľký problém dnešnej doby. Čas na svoje deti je pre rodičov niekedy veľkým problémom. ale na to sme tu my- starí rodičia.
Svoju vnučku požehnávam od prvých minút jej života. Niekedy je to nielen krížik na čielko, ale aj na rúčky, nôžky, srdiečko a iné časti tela. Najprv sa pýtala: "Babi, prečo to robíš? Keď som jej to primerane vysvetlila, po určitej dobe mi sama ukazovala, kde ten krížik chce. Dnes ráno ma milo prekvapila. Po mojom požehnávaní položila svoju rúčku na moje čelo, prešla celým telom až na nohy, potom z konca jednej ruky telom po koniec druhej ruky.Babka, ja ti dávam taký veľký krížik, ako si ty veľká".
Čo potrebujem viac?
Отправлено в 28.06.13 22:19.
Vďaka, Irmuška:o) Niet potrebnejšieho, ako dať deťom Boha! Nie iba odkrstiť ale dať im Ho živého, s celou Jeho láskou a so všetkým bohatstvom, ktoré má pre naše deti!
Отправлено в 28.06.13 23:06.