Дневники

« Назад

Čo by na to povedal Ježiš?

Čo by na to povedal Ježiš?

Neviem. Nie som ešte zbehlá v citovaní Písma a ani by som nepoužila jeho citácie na tento účel, lebo sú to slová svätého Boha...

 

Neviem, čo by povedal Ježiš niekomu, kto by o sebe povedal, že je ateista. Myslím, že by na neho vôbec nenaliehal podobným spôsobom, ako sa to deje kilometrovými komentármi na blogu jedného z nás...

Je až podivuhodné, s akým zápalom sa oháňame slovami v komentároch, viac alebo menej vyberanými, od "jemných" napomínaní, cez konštatovania až ku "výzvam" k niečomu. No všetko málo osoží, vôbec nič to neosoží. Sú to argumenty do vetra, škoda času. Keby sme s takým zápalom bojovali na poli, kde nás posiela Pán... Tam by to bolo na osoh.

 

Ježiš sa nikomu nevnucoval svojim učením, naopak. Priťahoval ľudí svojim vystupovaním, Boh v  osobe človeka, ktorý vyžaroval moc. Nepoužíval moc na "obracanie" niekoho pre svoje respektíve Otcovo učenie... Získal si srdce človeka pohľadom, slovom, ktoré vyslovil, hovoril skôr krátke vety, nie komentáre bez konca... Áno, On bol a je Boh. On vie, ako sa možno priblížiť k niekomu, kto ho hľadá a nech je to ktokoľvek -  hebrej, grék, ateista, mýtnik, hriešnik, malomocný, colník a neviem kto všetko, ten človek bude celý bez seba, že Ježiš našiel jeho! 

Ježiš nechodil k tým, ktorí ho odmietali, od nich odchádzal. Ľud  šiel za ním, lebo chceli počuť jeho slová.

Medzi mýtnikov a hriešnikov šiel Ježiš pre jedného človeka, na ktorom videl túžbu po pravde, túžbu po Bohu a otvorené srdce.

Ježiš vyžaroval pokoj, múdrosť z neho žiarila, každý, kto ho počul, sa čudoval a nebol schopný odpovede, iba žasol nad jeho slovami.

Ježiš uzdravil dotykom rúk, slovom, modlitbou.

Ježiš sa pýtal človeka: "Čo chceš, aby som ti urobil?" Nikoho nepresviedčal slovami, ani iným spôsobom, aby sa dal pokrstiť, uzdraviť. Ľudia o to žiadali Jeho.

 

A človek?

Ateista alebo ktokoľvek, nech má akékoľvek "zaradenie" od ľudí, nech má akékoľvek argumenty pre alebo proti existencii Boha, ak stretne Boha, spadnú z neho slová a užasne ako tí mnohí v Písme... Užasne nad tým, ktorý má moc...

Možno povie: "Abba" Otecko...! Kto vie - Boh vie. Boh vidí srdce človeka. A slová zostanú slovami, Srdce je dôležité, srdce je podstatné. Do srdca iného človeka nevidí nikto z nás.

 

Toľko k tomu, čo by asi robil Ježiš a čo môže urobiť človek.

Máme sa čo doúčať. Máme ešte čas a možnosti. Mohli by sme pre zmenu skúsiť zasa budovať mosty a nie stavať múry komentárov a rozdelenia určovaním kategórií, kto je čo, kto je kto alebo kto je ako my?

Mám nádej. Nie sme zlí, ako sa spieva v jednej piesni. Sme len niekedy príliš rýchli s komentovaním, tlačia nás naše emócie. Naša komunikácia sa stále vyvíja. Aj na tej sem tam zbabranej dozrievame. Vďaka Bohu.

 

Takto to vidím ja.

Poslúžilo mi to na zamyslenie sa.

 

Vydáme počet za každé slovo...ktoré nebolo povedané, napísané s porozumením a úctou k inému človeku, aj za premrhaný čas písaním slov bez  lásky.

Ateisti nemusia byť "neobrátení", majú milosti tak ako ich máme aj my kresťania. Mnohí sú pokrstení. Mnohí z nás  znova ukázali, ako sa to nerobí. Mohli by sme si zopakovať niečo o obyčajnej komunikácii. Mohli by sme si pozrieť,  ako by komunikoval Ježiš, ktorého príklad v živote nasledujeme.

!+ MK

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Ja neviem, Ježiš mal moc získať niekoho jediným slovom, pohľadom....apoštoli kvôli nemu opúšťali všetko, čo mali.....
Ale ak istý mladý človek, ktorý, ako tvrdí, už úprimne veril, a teraz je pyšný na to že neverí a štvrtý deň dookola sa tu len opakuje a vysmieva sa všetkým druhom argumentov, ....Nie je tu len na to, aby sa pokúšal rozbiť niečo? Ti síce nemá šancu, ale má takú skúsenosť.spred niekoľkých rokov,keď som administrovala jednu mládežnícku stránku a začali nás tam spočiatku veľmi jemne a potom ale veľnmi hrubo napádať militantní sektári. Vyskakovali, kým niekto na nich reagoval.
Ak sme ich začali ignorovať, prestali....Poznáme z Písma ježišov postup pri napomínaní brata....do očí, potom s dvoma bratmi-svedkami.....atď. A tiež príkaz apoštolom, že kde ich neprijmú, nech otrasú pach zo sandálov. A povedal to Ježiš-Láska. Ak sme saneporozumeli,prepáč.
Отправлено в 05.03.13 13:29.
Super postreh, Irmuškaemoticon A sadajú mu na lep ako včielky...
Отправлено в 05.03.13 13:32 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.
jaj, prach zo sandálov, nie pach! Na pach by sa muselo levanduľou alebo slivovicou! emoticon
Отправлено в 05.03.13 14:15 в ответ на Mária-Irma Danieliszová.
Anna Petrášová
Mária, super a vďaka. vystihla si to presne. Vďaka.
Mária Irma, nemyslím že Marek chce niekoho napádať, alebo seba vyzdvihovať, provokovať a pod. Je to normálny rozmýšľajúci človek, a navyše diskutuje slušnejšie než niektorí tu. Jeho myšlienky úplne chápem, prešla som už tým všetkým. Dokonca jeho otázky a postoje nie sú znakom toho že bol vlažný veriaci, lebo vlažný ostane vlažným, a obvykle si zachová svoj "štandard".
Som vďačná Marekovi za jeho ˇvklad do diskusií, sú veľmi poučné. A navyše, prečo by sme si nemohli vypočuť odlišný názor? Prečo hneď poučujeme, súdime? Prečo diskusie nie sú v tom duchu, že každý podá svedectvo o svojom postoji, o Božom pôsobení vo svojom živote, o svojom vzťahu, prežívaní, bez nanucovania druhým? Zo snahy evanjelizovať sa nakoniec rodí netolerancia, neznášanlivosť, nepochopenie, odsudzovanie, nanucovanie......
Ale inak sa mi páči tá rôznorodosť veď keby sme boli všetci rovnakí, unudíme sa k smrti :-)
Отправлено в 05.03.13 14:58.
Akurát počúvam pieseň, v ktorej sú slová "poď, taký aký si, chváľ Ho". I ja som sa zapojil do danej diskusie a z pohľadu počtu mojich správ na maili som zistil, že je to veľmi živá diskusia. Len nemôžeme prepadnúť svojmu JA, svojím názorom. Ježiš nechce od nás násilnú evanjelizáciu či hádanie sa, chce nás pozvať svojou láskou a pokojom. Na to mnohí kresťania zabudli /či v minulosti, či dnes/. Len nemôžeme zabudnúť na našu rôznorodosť a slobodu, ktorú nám dal Pán. Preto máme ísť, takí, akí sme, aj napriek našim hriechom, a chváliť Ho ;) Modlime sa aj blogerov i diskutujúcich na MK, aby vedení Duchom Svätým dokázali hovoriť a písať pravdu Pravdy, nie až svoje príliš subjektívne, ba dokonca nenávistné reči. Boh Vám žehnaj +
Отправлено в 05.03.13 16:04.
Vidím to podobne, ako píšeš, Anna, s rešpektom som prečítala zopár komentov od Mareka, mrzí ma, že bol nazvaný "ateistom", znie mi to nepriateľsky, skoro ako kopanec, bezcitnosť alebo aspoň netaktnosť v každom prípade a hanbím sa, že tak komentujú kresťania. No čo, Boh vie, z čoho sme stvorení. Ja tiež už dlho pracujem - skôr Boh na mneemoticon dlho pracuje a vedie ma, lebo to vôbec nie je ľahké, robiť veci správneemoticon A ako som písala, Boh vie, čo skutočne nosí v srdci Marek, možno by sme boli prekvapení, keby sme to raz vedeliemoticon
Отправлено в 05.03.13 16:07 в ответ на Anna Petrášová.
Pekné, vďaka Patrikemoticon Naše komenty by mohli byť evanjelizáciou. Boh dal každému slobodu a stvoril rôznorodosť. Marek písal aj pekné komentáre, je možné vidieť, keď človek predsa nakoniec padá do Božieho náručiaemoticon. Pekne skomentované, vďakaemoticon Modlím sa za MK aj za nás všetkých, aj za akože ateistovemoticon Všetci sme Boží a na šťastie Boh je tak veľkodušný...Je Láskaemoticon
Отправлено в 05.03.13 22:18 в ответ на Patrik Páterek.
Pridám sa do vašej diskusie, lebo aj ja občas reagujem na blogy, ktoré ma zaujmú, ale mojím úmyslom určite nie je niekomu sa vnucovať alebo presviedčať. Robím to úplne spontánne a úprimne a myslím, že práve láska k človeku ma vedie reagovať, diskutovať, obohatiť sa myšlienkami jeho a jeho zase mojimi, bez hnevu či sklamania, ak ich neprijme. Možno keby v dobe Pána Ježiša boli tieto možnosti, konal by podobne... :-)
Отправлено в 05.03.13 18:12.
Ak má diskusia úroveň, má zmysel je isto obohatením. To sa dá vycítiť dokonca z písaných slov, takže nie je problém. No komenty mnohých nie sú toho druhu, preto som písala tento blogemoticon
Отправлено в 05.03.13 19:01 в ответ на Denisa Mitterová.
Jej, až teraz som si uvedomila, že môj komentár mohol byť pochopený tak, že bol Marek kedysi "vlažným kresťanom". Nemyslela som to tak. A v spomínanom vlákne už je uzavretá diskusia, takže nemôžem svoje neobratné slová uviesť na pravú mieru. Tak aspoň tu, i keď nechcem, aby sa diskusia premiestnila pre zmenu sem.

Myslela som to tak, že viera, ktorú mu predkladali (a ktorú predpokladám žil tak úprimne ako vedel), nebola tá istá kresťanská viera, ktorú máme my. ... Alebo teda aspoň ja.
Je mi veľmi ľúto, ak moje slová pochopil ako útok, myslela som to inak.

A to je tiež príklad, ako aj dobre mienené slová, pokiaľ ostanú našimi ľudskými slovami môžu narobiť niekedy viac škody ako osohu.

Takže vďaka Mária za blog. Posledný odstavec sa mi zdá možno trochu prisilný, ale so zbytkom úplne súhlasím. Menej slov a viac viery (jednoty s Ježišom).
A vydáme počet za premrhaný čas a za každé zbytočné slovo...
Отправлено в 05.03.13 19:04 в ответ на Anna Petrášová.
Myslím, že sa nemusíš ospravedlňovať, lebo aj tvoje komenty nie len na spomínanom blogu sú veľmi citlivé a úprimné. Nie je to o perfekcionizme, ale o úmysle a vzájomnej úcte jedného k druhému. Môžeš byť pokojná, nejaké tie nedokonalosti nezastrú úprimnosť a citlivý prístup ani pri slovách kritikyemoticon Čítala som zopár z Marekovych komentov, všimla som si, že aj keď sám seba označil za ateistu, nemusí ním v srdci vôbec byť. A niektoré jeho komenty boli dokonca povzbudením pre vzájomné porozumenie, aj keď sa s ním nestotožňujem v mnohých jeho komentoch. Nejde o nepravú "toleranciu" za každú cenu. Žiaľ, nemohla som pridať komentár, z nejakého dôvodu to nebolo možné už pred ukončením diskusie. Nemôžem ani nemusím komentovať na blogu Śtefana Patrika. Vďaka Evi, opravila som posledný odstavecemoticon Vďaka za vaše povzbudivé komentáreemoticon
Отправлено в 05.03.13 20:00 в ответ на Eva Baranovičová.
Marek Bôžik
/Ježiš sa nikomu nevnucoval svojim učením, naopak. Priťahoval ľudí svojim vystupovaním, Boh v osobe človeka, ktorý vyžaroval moc./

Myslím si, že autor článku to napísal naprosto dokonale. Úplne súhlasím. Kolegovia, najdôležitejšie je SRDCE človeka.

Keď pôjdem do amazónskeho pralesa v Brazílii a stretnem tam veľmi tuhého veriaceho, bude mi úplne jedno, úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúplne jedno, v akého boha verí, bude ma vždy zaujímať jeho srdce.
Pretože viera je iba dedičstvo národa, kultúry v ktorom sa daný človek narodil. Netvrdím že zlá, klamlivá a pod. Ale keby sa ten barbar narodil na Blízkom východe, je to moslim, v Indii hindusita, v Európe kresťan.
Je tým kde sa narodí, verí v to, v čo verí národ v ktorom sa dostal na svet. V amazónskom pralese verí v nejakého iného zasa boha, toho svojho, ktorého vyznáva jeho kmeň.

Ale tento človek môže mať veľmi dobré srdce. A aj keď nemám spoločnú vieru a nezhodneme sa v mnohých veciach v otázkach náboženských, trebárs o vzniku Zeme, kto tu vládne vesmíru apod, to stále neznamená, že nemôžeme byť fantastickí priatelia na život a na smrť.

V tomto bol urobený geniálny analogický symbol priateľstva červeného Winnetoua a bieleho Charlieho - Old Shatterhanda. Ľudia s nrapsto inou minulosťou, kultúrou, zvykmi a aj vierou a napriek tomu neskutoční priatelia, kde Winnetou položil život za svojho pokrvného brata, aj keď neveril v jeho Boha. To isté by urobil aj Old Shatterhand pre Winnetoua.

Snažím sa povedať, že by ľudí mala spájať dobrota srdca, úcta k ľuďom, ktorí túžia po priateľstve a láske a v to čo verí, to je už jeho súkromná vec.
Pretože dobro nieje ohraničené vierou - kde sme sa narodili. Dobro je ohraničené srdcom a to má každý človek rovnako cenné.
Отправлено в 05.03.13 20:26.
Marek Bôžik
Úplne v pohode, pochopil som to tak ako to píšeš tu neskôr emoticon v čase 19:04
Отправлено в 05.03.13 20:34 в ответ на Eva Baranovičová.
Marek Bôžik
Chcel by som ale vysvetliť ešte jednu veľmi dôležitú vec (po tomto príspevku už budem písať vždy iba jeden, nie desať za sebou xD takže tomuto sa vopred ospravedlňujem).

Chcem aby ste pochopili zmýšľanie ateistu. Prečo neverí a či je dobrý alebo zlý, alebo aký vôbec, ak odmieta v Boha veriť. Kto je to vlastne ateista.
Budem hovoriť čistú pravdu, tak ako to cítim už 20 rokov !!!!!!

Už ako veriaci, kresťan, som si na neveriacich a ateistoch všimol jednu nesmierne dôležitú vec. Akú? Dávajte prosím dobrý pozor.

Dobre, priznám sa, že som bol tiež nahnevaný keď niekto spochybňoval môjho Boha, keď tvrdil, že je vrahom (svetová potopa) a veľa iného. Bral som to ako nejaké neporozumenie Boha, dokonca vplyv Diabla. Prípadne namyslenosť, samoľúbosť, preceňovanie sa a ešte asi 20 ďalších názvov.
Myslím si, že mnohí z vás cítia teraz práve toto pri diskusiách s ateistami napríklad.

Želám si, aby ste si uvedomili istú vec, ktorú ste si možno doteraz, v CELOM SVOJOM živote nevšimli. Ja som si ju všimol ako veľmi mladý, pretože už v 15tich som diskutoval s množstvom ľudí, prevažne neveriacimi o náboženských otázkach a čím ďalej mi ten detail stále viac a viac udieral do očí.

Bol tam napríklad ateista, ktorý hovoril toto: "Boh je zlý, lebo zabil všetkých ľudí pri potope". Opýtal som sa ho vtedy: "Ako zlý, keď ľudia boli zlí a Stvoriteľ má právo zničiť svoje stvorené?" Odpovedal mi: "Všetci tam boli zlí? Aj deti? Zvieratá? Rastliny?".

Vidíte to. Spozorovali ste to? Alebo stále cítite to čo doteraz? Ten akýsi odpor k neveriacemu, lebo napáda Boha? Mám pocit, že mi stále nerozumiete. Budem pokračovať xD.

Vy sa môžete rozhodnúť vnímať kritiku na svoju vieru z viacerých pohľadov. Vy nemusíte použiť iba jeden. Doteraz ste sa dívali z pohľadu veriaceho, to jest : "napadol môjho Boha. Nazval ho zlým, tak tento neveriaci bude asi zlý človek"
UVEDOMTE SI, čoho sa ten človek zastáva.

On sa zastáva mŕtvych ľudí ! On sa postavil proti Bohu, pretože zomreli ľudia!!! Pretože si váži život a chce aby ľudia žili. Pretože jeho ľudskosť mu nedovoľuje sa stotožniť so zabitím nevinných ľudí (pri svetovej potope ťažko možno považovať malé detičky za tiež zlé).
On označil Boha za vraha preto, pretože mu je ľúto, že umreli ľudia. AKO BY TAKÝTO človek mohol byť zlým?
Keby bol zlý, tešil by sa ztej smrti. Radoval by sa, že umrelo toľko ľudí a pochvaloval by Boha.
ALE ON sa postavil dokonca proti Všemohúcemu. Za životy tých ľudí!!! Dokážete si predstaviť tú odvahu? Ten obrovský zmysel pre dobro? Postaviť sa za dobro KOMUKOĽVEK ???? Bojovať za životy ľudí s kýmkoľvek a kedykoľvek?

Už ako veriaci som si toho všimol. Nemohol som pokladať týchto ľudí za zlých. Z hľadiska viery dobre, nejaký iný veriaci by ich považoval za zlých. Ale ľudia, ktorí hovoria o tom, že zabiť všetko živé pri potope je zlé, ktorí vám hovoria aby ste rozmýšľali a neverili slepo, alebo ľudia ktorí pre toľko smrti v biblii - v bibliu neveria, títo ľudia nemôžu byť zlí.
Oni bojujú za dobro!!!

Neveria pretože milujú dobro. A za dobro považujú preukázanie pravdy, napríklad dôkazy Boha, ktoré veriaci nikdy neukázali.
Prečo neukázali? Sám Boh v biblii hovorí, že dôležitá je pre neho viera. Čiže žiadne dôkazy neexistujú.
Neveriaci, ktorí tak veľmi bojujú proti viere, náboženstvám a Bohu, milujú natoľko pravdu, že budú radšej neveriť a stále hľadať dôkazy, ako by mali veriť a riskovať že sa pomýlia.

Ale ak neveriacim aj ateistom dá veriaci akýýýýýýýýýýýýýýýkoľvk dôkaz existencie Boha, ateista v neho OKAMŽITE uverí. OKAMŽITE. Pretože miluje pravdu!!!!

Chcete dôkaz? Ukážem vám ho!!

Opýtajte sa ateistu, či chce dôkazy o existencii Boha. Môžete vsadiť aj svoje spodky, že vám odpovie behom zlomku sekundy: "Dobre, ukáž mi ich"
Rozumiete? On je chce dôkazy. On chce poznať pravdu. A ak mu dôkazy ukážete, skutočné dôkazy, ktoré presviedčajú, nie len utešujú autora, tak potom ateista v mihu oka uverí v Boha.
Preto si pýta tie dôkazy.

Keby bol proti Bohu, tak vás o tie dôkazy ani nepožiada. Načo? Veď keby bol proti Bohu, tak by ignoroval dôkazy. Tak načo by si ich pýtal?

Pýta si ich preto, pretože je stále otvorený, pretože sa chce dopátrať pravdy a ak sa ukáže že Boh existuje, bude možno väčší veriaci ako hocikto iný !

Snažím sa vám vysvetliť, že ateisti nie sú ľudia ktorí nechcú veriť, ale ktorí veriť NEMôŽU. Tak veľmi chcú mať istotu, že to čomu uveria bude ozajstná pravda.
Отправлено в 05.03.13 20:56.
Napadlo Vám niekedy, že viera ako taká je dar? Že je to niečo, čo človek si nedá sám, alebo mu to nedá iný človek? Myslím, že viera má zdokonaliť to dobro, ktoré Boh vložil do každého človeka. Vtedy má svoj zmysel a vedie k cieľu. A možno namiesto množstva slov s ľuďmi či o ľuďoch by bolo lepšie kľaknúť na kolená alebo vyhľadať ticho a prítmie kostola, kde v pokoji srdca môže človek povedať Bohu všetko, čo cíti...aj keď tak veľmi tápe sám v sebe a životných postojoch, presvedčeniach či orientáciách... A toto je zase moja osobná skúsenosť... :-)
Отправлено в 05.03.13 21:12 в ответ на Marek Bôžik.
Deniska, aj to je daremoticon Vďaka zaň! Mnohí z nás tam prídu až po veľkých a mnohých sklamaniach - z ľudí! A práve tam, na kolenách pred Pánom, v rozhovore s Ním, zasa nájdu lásku, porozumenie a úctu k ľuďom...
Отправлено в 05.03.13 21:29 в ответ на Denisa Mitterová.
Marek Bôžik
Nemôžem súhlasiť. Treba najprv pochopiť, čo pre mňa, ako ateistu, znamená pojem viera.

Viera je vlastnosť človeka niečo prijať v určitom stave duchovného a rozumového vývinu daného človeka..

HOTOVO, to je všetko !!!!!! To je pre mňa VIERA. Napríklad malé dieťa v USA trebárs. Uverí, že Santa Claus roznáša darčeky. Dokázalo toto dieťa Santa Clausa? Nie, uverilo. Uverilo tradícii, rodičom, skrátka verí v Santu. Mýli sa? Áno, všetci vieme, že Santa zrejme neexistuje. Snáď xDD, inak by sme museli úúúplne všetko od znova prehodnotiť xD.
Moslim. narodil sa, počul o Allahovi, videl chrámy, mešity, uveril. Dokázal Allaha? Nie, uveril nejakým myšlienkam, ktoré tvrdia, že sú dôkazmi. Mýli sa? Zrejme áno.

Toto môžeme dať na VŠETKY náboženstvá. Vy to urobíte - tiež na všetky toto použijete, okrem jedného, svojho. Ja to dávam aj na vše, pretože vaša viera, sa správa presne podľa viery toho moslima. Vy ste uverili, nedokázali ste Boha. Prijali ste od ľudí akési posolstvo o Bohu, ale nešli ste do sveta ho dokázať.



To znamená, podľa definície, že vaša viera je nejaká vlastnosť, ktorá niečo prijala v určitom stave vášho duch. a roz. vývinu. (Viera je vlastnosť človeka niečo prijať v určitom stave duchovného a rozumového vývinu daného človeka.. )

To isté platí pri moslimovi, dieťaťu, pri každom veriacom, ktorý IBA PRIJAL určité myšlienky, ale nešiel ich do sveta dokázať. Vy ste nedokázali, že zázraky sa stali. Vy ste len uverili, že zázraky v biblii, ktoré tam napísal človek sa udiali.
Ale napísal ich človek. Tvor ktorý klame. A mohol klamať aj vo vete "Biblia je pravdivá". Mohol klamať aj v tom, že "Toto je božie slovo"...a dokonca mohol pisateľ biblie klamať aj v tom, že "Písali sme bibliu na popud ducha svätého):

Ako zistíte či je to pravda? No nedá sa to zistiť, môžete IBA VERIŤ. Ale môžete sa aj mýliť ako to dieťa pri Santovi, alebo moslim pri Allahovi. Pretože vy ste zázraky nedokázali, iba uverili. Tak ako dieťa nedokázala Santu, iba v neho uverilo.

To znamená, že pre mňa viera nemá hodnotu. Je to pre mňa najnižšia vlastnosť človeka, pretože je najviac náchylná na chyby. Uvážte koľko bohov je vymyslených a koľko vier v nich sú lživé.

Keď sa pozriem na všetky tieto viery v stovky bohov, ktoré sú lži, tak viera ako taká nemá pre mňa cenu. Pretože nedokazuje pravdu.

Pre mňa sú dôležité dôkazy. Existuje skutočne Allah? Zeus? Boh? Aké sú dôkazy? Kde sú, ako vypadajú? Aká je pravda? Máš ju a vieš o nej, alebo v ňu iba veríš? Ako moslim?

Moja otázka teda znie pre všetkých: ČO DOKAZUJE EXISTENCIU BOHA?
Отправлено в 05.03.13 21:29 в ответ на Denisa Mitterová.
Myslím, že ste ma vôbec nepochopili. A asi ani nikdy nepochopíte, ak Vám to Ten, ktorého existenciu odmietate, nedá. Viete, ja mám aj také skúsenosti s postojmi ľudí, že im je dobre v stave, v akom sú...takže možno aj pre Vás je nateraz lepšie byť v stave, ktorý prežívate a prehlasujete...až kým nepríde Váš čas... :-)
Отправлено в 05.03.13 21:36 в ответ на Marek Bôžik.
Myslím, že rozumiem, čo si chcel povedať. Mám dôkazy všade okolo mňa. Ako to slnkoemoticon Ak mám voľné, otvorené srdce, a pripúšťam, že sú to dary od Boha, vnímam ich. Ak je moje srdce ovplyvnené niekým, niečím (deje a ľudia - ich hodnoty, názory, svet a jeho hodnoty, názory, môžem ich nevidieť, nevnímať. Môžu sa mi aj tak páčiť ale vidím ich inak, nie ako Božie dary. Bolo by tak, keby som nechcela alebo nemohla uznať, že to všetko stvoril Boh. Ja však verím Bohu, preto verím aj to, že Boh všetko stvoril a to všetko okolo mňa sú dôkazy. Vesmír, zem, stromy, nebo, slnko, zvieratká, ľudia - viditeľné a sú aj neviditeľné dary, ktoré nám dáva Bohemoticon Vzduch, ktorý dýcham, duša vo mne, kde prebýva Boh, láska, ktorú mi vložil do srdca, láska k nepriateľom, odpustenie, a nespočítateľné množstvo iných darov, ktoré sú ľudským očiam neviditeľné - VŠETKO je mi dôkazom, všetko je jeho a od Nehoemoticon
Отправлено в 05.03.13 21:51 в ответ на Marek Bôžik.
Отправлено в 05.03.13 22:19 в ответ на Marek Bôžik.
Показывается результатов: 1 - 20 из 119.
из 6