Blogy

« Назад

Hody a odpust

etymológia slova má tiež svoj význam

O čom sú hody? Pečená kačka, kapusta, knedlik a vínko. Stánky a kolotoče, príjemná sviatočná nálada. Hody sú odvodené od slova hodovať. Hody majú na južnom a západnom slovensku. 

My na východe máme odpust. Etymologicky to súvisí so slovom "odpustiť". Boh nám odpúšťa rád, lebo sme jeho deti, prichádzame k nemu a oslavujeme ho najlepšie ako vieme a ako si to on praje.  Odpust je slávnosť, kde si veriaci uvedomujú Božiu blahosklonnosť k človeku. Pri oslave svätého patróna farnosti Cirkev z pokladu milostí štedrejším priehrštím udeľuje duchovné dary pre dobro veriacich. (napríklad odpustenie trestov za hriechy) Samozrejme, že k odpustu patrí aj slávnostné stolovanie a kultúrne podujatia, ale toto je až na druhom a treťom mieste. 

 

Mne osobne sa nepáči, keď sa "odpustová slávnosť" alebo slávenie patrocínia označuje slovom "hody" Alebo som azda príliš konzervatívny?

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Súhlasím s Vami, náš termín je oveľa, oveľa krajší.Pretože som žila asi 10 rokov na západnom Slovensku, mám aj skúsenosť, že u nás sa venuje oveľa viac pozornosti duchovnej stránke- možnosť prijať sviatosť zmierenia, kultúrne podujatia s duchovným obsahom, stretnutia mládeže, seniorov.....
Lenže zvyk je železná košeľa a západniarom neviem či by pomohlo aj nejaké nariadenie z KBS-ky....Dúfajme len, že to neskĺzne, ako v mojom rodisku , na
"pouť", kde sú hlavné kolotoče a predávanie cukrovej vaty a medovníkových srdiečok.
Отправлено в 07.05.12 7:27.
Krásne ste to napísali, duchovný otec. Stotožňujem sa s Vami. Mne je tiež vždy veľmi ľúto, keď sa zameriavame pri všetkých týchto duchovných slávnostiach viac na pokrm tela, ako pokrm duše. Ak by sme svojej duši venovali toľko času, ako prípravou jedla, tak naša duša by žiarila svätosťou. Prečo zanedbávame to, čo je večné a uprednostňujeme to, čo raz zhnije v hrobe?
Odpustová slávnosť je to pravé slovo a ak niekto použije slovo hody, tak by to malo ísť o hody pre dušu...
Отправлено в 07.05.12 7:41.
Dakujem za obidva komentáre. Doplnili ste presne to presne tak, ako som to aj jaj myslel emoticon
Отправлено в 07.05.12 8:11.
A naši susedia Češi majú "pouť"... Aké pekné slovo... Ale väčšinou si už pod tým pojmom ani nepredstavia sviatok, ktorý by nejako súvisel s ich svätým patrónom (patrocíniom), ale len kolotoče, cukrovú vatu a prázdnu zábavu.

Ja som zo západného Slovenska, takže u nás bývajú hody. Ale pravdupovediac okrem tej "povinnej" kačky s lokšami, z ktorej v BA tiež väčšinou zíde, sa na hodovanie (rozumej užívanie si telesnej stravy a zábavy) nesústredíme. Dôležité je uctiť si patróna návštevou sv. omše a zveriť sa znovu pod jeho ochranu. emoticon
Отправлено в 24.05.12 22:33.

Vitajte v BLOGU

Milí návštevníci môjho blogu.

 

VITAJTE

 

a cíťte sa pri čítaní blogov dobre.

 

Odporúčam Vám hlavne tieto kategórie:

Maľované žalmy

Úvodníky

Články Jozefa Krišandu