Blog

« Назад

Spolupatróni Európy a sv. Valentín

Spolupatróni Európy a sv. Valentín

Moje krátke zamyslenie nad dnešným dňom.

Včera som hľadal v obchodoch darček pre moju sestru. Má zajtra narodeniny. A nešlo si nevšimnúť, že v obchodoch je viac červene a ružovej farby ako obvykle. Potom mi došlo, že prečo. Bude sv. Valentína, sviatok zaľúbených a preto to obchody chcú značne využiť. Priznám sa, že niektoré veci boli pekné a ako darček pre zaľúbených celkom vhodné. Ale u niektorých som len pokrútil hlavou, pretože to boli veci zobrazujúce materialistickú a pohlavnú lásku, ktorá v dnešnom svete dostáva často prednosť pred pravou a čistou. Možno som staromódny, ale nepáči sa mi to.

Keď som bol na prednáške o stavoch Cirkvi (napíšem o tom niečo neskôr, keď budem mať viac času), bola tam reč aj o manželstve. Ale hlavne som sa dozvedel, že pravá láska musí spĺňať dve podmienky. Sú to vlastne jej vlastnosti. Mala by byť o sebaovládaní a sebadarovaní. Ovládať seba, ale i darovať seba. Znie to veľmi pekne, ale je to dosť ťažké. Ale o tom by mala byť pravá láska. A tieto vlastnosti by si zaľúbení mali pripomínať i na sv Valentína. Je patrónom snúbencom a zaľúbených. Hľadať ich u seba a pomôcť ich nájsť u partnera.

Nechem odsudzovať tento sviatok. Oslavovať lásku je krásne. Ale treba ju oslavovať s pochopením, čo je pravá láska.

Názov článku sa viaže i k dnešnej spomienke na spolupatrónov Európy sv Cyrila a Metoda. Ich sviatok sa slávi v deň smrti sv. Cyrila 14. februára a je tak trochu v úzadí. Ale spomeňme si i na nich. Predsa i oni museli prísť do inej krajiny a ako inak, než s vierou, láskou a obetou mohli začať vykonávať ich veľké dielo.

Na záver. Láska má prsty skoro vo všetkom dobrom na celom svete. To by malo byť takým mottom pre dnešný deň.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Na sviatok svätého Valentína
láska sa pripomína.
Na rozdiel od komerčného davu
bolo nám dané
spoznať lásku pravú
aj jej zdroj.
A preto pri všetkých láskach
s Ním sa spoj.

Všetkým, ktorých ľúbim Mária Irma
Tiež som rozpačito prijímala tento americký sviatok,ale tolerujem mladých ľudí, nech sa tešia....aj mne sa dostalo dosť prejavov lásky a vďačnosti. Vadí mi jediné- že tento sviatok zacláňa svätých Cyrila a Metoda, ktorých je hodno pripomenúť si aj dvakrát v roku. Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane!
Отправлено в 15.02.12 11:20.