Vybrané správy TKKBS

« Späť

V Bazilike sv. Mikuláša ukončili jubilejný 70. ročník Trnavskej novény

Trnava 22. novembra (TK KBS) V piatok 21. novembra vyvrcholila v Trnave, v Bazilike sv. Mikuláša, Trnavská novéna. Hlavným celebrantom a slávnostným kazateľom záverečnej slávnosti bol trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch. V tento deň spolu s ním slávili svätú omšu emeritný biskup Mons. Dominik Tóth a emeritný arcibiskup Mons. Ján Sokol, generálny vikár arcidiecézy Mons. Ján Pavčír, členovia kúrie a množstvo kňazov Trnavskej arcidiecézy, ako i z okolitých slovenských diecéz.

V homílii sa arcibiskup Orosch zamýšľal nad Pannou Máriou ako vzorom pre novú evanjelizáciu rodín. „Mária sa stala čistou sviecou, ktorá vo svojej jednoduchosti a čistote horí nádherným plameňom a napĺňa naše príbytky vôňou čistého včelieho vosku.“ Ďalej uvažoval nad pomýlenosťou súčasného sveta, vo vymedzovaní istôt: „Podnikatelia a oligarchovia sa opierajú o pevnú valutu, technickí konštruktéri o solídny materiál a správne výpočty. No napriek tomu náš normálny život so všetkými bežnými zárukami zostáva kráčaním po vode.“ To čo platí o osobnom živote platí aj o Cirkvi: „Celé dejiny Cirkvi sú chôdzou po vode. Nespočetnekrát sa v každom storočí zapochybovalo o tom, čo ešte z kresťanstva zostane. Či sa nepotopí pod hladinu.“ Arcibiskup ďalej načrtol historickú paralelu vnútorného boja proti Cirkvi, ktorú za totality predstavovali tzv. pokrokoví kňazi. Podobnú situáciu sledujeme i dnes: „Aby sa choré názory nepriateľov Cirkvi stali medzi veriacimi dôveryhodnejšie.“ V závere veriacichpovzbudil, aby sa tak ako ich predchodcovia v roku 1710 utiekali k Matke Božej, ktorá je jedinou istotou v boji s novodobými epidémiami rôzneho typu, ako je napr. individualizmus, citová vyprahnutosť, či bezbrehý konzumný život a denné vykorisťovanie človeka človekom.

Na záver svätej omše trnavský dekan, prof. Stanislav Vojtko poďakoval arcibiskupovi Oroschovi za spolu slávenie všetkých deviatich večerných svätých omší Trnavskej novény. Poďakoval i všetkým organizátorom, ale i účastníkom, ktorí sa po deväť dní na piatich sv. omšiach denne zhromažďovali v Bazilike sv. Mikuláša. Za zvuku fanfár nasledovalo zloženie milostivého obrazu Trnavskej Panny Márie z hlavného oltára baziliky a jeho prenesenie zo svätyne do mariánskej kaplnky chrámu, kde zaznelo slávnostné Te Deum.

Zdroj: Arcibiskupský úrad v Trnave / Peter Tollarovič

 

Najnovšie

Schválené slovenské vydanie modlitby na Jubilejný rok Milosrdenstva

Bratislava 26. mája (TK KBS) Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Mons. Stanislav...

Púť detí do Marianky prilákala napriek daždu vyše 500 detí a 300 dospelých

Marianka 26. mája (TK KBS) V sobotu 23. mája sa na pútnickom mieste v Marianke...

Slávnosť Zoslania Ducha Svätého slávil Svätý Otec v Bazilike sv. Petra

Vatikán 26. mája (TK KBS) Slávnosť Zoslania Ducha Svätého, ľudovo Turíce slávil pápež František...

Svätý Otec František poskytol rozhovor pre argentínsky La Voz del Pueblo

Vatikán 26. mája (RV) Svätý Otec František poskytol ďalší rozsiahly rozhovor, tentoraz zameraný...

Trnavská arcidiecéza vydala stanovisko k článkom o pohrebe biskupa Tótha

Trnava 26. mája (TK KBS) Trnavská arcidiecéza dnes vydala stanovisko k článkom uverejneným v...