« Späť

Kresťan a politika

Základná otázka je, či sa má vôbec kresťan zaoberať politikou.Na jednej strane je kresťan určitý typ globalistu, existuje pre neho len jediná vlasť, ktorou je nebo, jediný Pán, ktorý má všetku moc a nemajú existovať akékoľvek rozdiely medzi postavením, rasou, pohlavím či vierovyznaním.

Kresťan má len milovať. Tým je viazaný, láskou, ktorá je pre kresťana zákonom. Takto sa má prejavovať v spoločnosti ale nie zákonom postaveným nad lásku, to by sme tu boli ako farizeji. Všetci v Kristovej cirkvi sme božími deťmi. Každý z nás však žije teraz dočasne na zemi, v určitom štáte, v určitej spoločnosti, v určitej rodine. Vravíme, že tu máme slobodnú demokratickú spoločnosť. Demokratickú spoločnosť, v ktorej sa čím ďalej, tým viac presadzujú hodnoty a postoje, ktoré sú proti láske, a teda aj pre kresťana zlé. Kresťan teda v bežnom živote musí čeliť mnohému zlu. Buď sa s nim vysporiada, alebo ho nechá tak, každý kresťan je však povolaný k tomu, aby zlu zabránil, teda konaniu proti láske. Definícia lásky je tiež uvedená v Písme Svätom, alebo Biblii, komu sa čo viac páči. Kvôli tomu sa týka aj taká vec, akou je politika, kresťana. Ten musí jednoznačne vždy odmietnuť , akékoľvek konanie proti láske a proti pravej prirodzenosti človeka. Žijeme vo svete a podľa miery lásky budeme aj raz hodnotení. Sme zodpovední za každého brata. Preto politika môže byť tiež nástrojom  k postaveniu sa proti zlu, teda neláske, a vždy je lepšie zapáliť čo i len malú sviečku, ak môžeme, než preklínať tmu. Pán raz povedal, že ten najväčší z nás, bude tým najmenším a On sám, bude iných v nebi so zásterou obsluhovať, ako keď učeníkom umýval nohy. Tí skutočne malí sa však do politiky nehrnú, robia to iba vtedy, ak sú k tomu povolaní a berú to za svoju povinnosť a službu.  Aby sa možno ako v Joatamovej bájke nestal kráľom bodliak a nakoniec zničil dobré stromy.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
To je samozrejmé, že politika sa týka aj nás kresťanov. Politika je, ako sa hovorí, vecou verejnou, a my kresťania nežijeme v nejakej karanténe alebo nebodaj v gete, a teda tiež sme súčasťou verejnosti. Dištancujú nás od politiky len takí ľudia, ktorí nechápu význam daného výrazu. Škoda, že je ich veľa. Oddeľovať politikárčenie od krestančenia emoticon je rovnako nelogické ako diferencovať oblasť vedy a viery, a popierať ich spoločnú podstatu - prienik v hľadaní, spoznávaní a definovaní skutočností pravdy.
Odoslané 26.10.2013 9:53.
Bol som obvinený Mira, a plne som vinný v tom, že ako člen katolíckej kresťanskej strany som sa dovolil tu prejaviť na MK a robiť si propagáciu. Bol som obvinený z radikálneho extrémistického katolicizmu pre to, že mám obrazy Ježiša Krista nášho Pána na stene v izbe, do ktorej skoro nikto nechodí, a teda ich nemôže ani vidieť, ale webkameru mám tak ako mám. Takéto videá som už neraz spravil. Nebol som vždy veriaci, aj napriek tomu ma Magnificat prijal za svojeho a neriešil nikdy veci ohľadom toho. Mohol by som byť napadnuteľný ako sv. Augustín a osobne ma bolí to, že mám byť volený do VÚC, keď je nespočetne veľa ľudí odo mňa lepších na tento post a ja nie som ho hoden. Pre Magnificat som prijal inú službu, byť jeho prekladateľom. Nechcel som nikdy viac. Nechem sa tu zbytočne naťahovať s ľuďmi o niečom. Nehrám sa na niečo, čo niesom. Na svojich blogoch som sa neraz vyjadril priamo, keď sa mi niečo nepáčilo, netajil som zbytočne niečo a písal vždy otvorene. Napriek tomu MK sťahuje moje blogy z hlavnej stránky, keď získajú viac pozornosti, aby väčšiu nedostali. Som tu nepohodlný človek, ako aj neraz písala Mária-Irma, že tiež je, ale nemyslím si. Nepáčim sa ľuďom, lebo oni chcú mať všetko zaobalené v pozlátku. Vyrástol som však inak, čo je niekedy na škodu, niekedy v môj prospech. Je celá kopa vecí, pri ktorých už je pre mňa vážne zbytočné nariekať. Snažím sa len urobiť to najlepšie z toho, čo mi ostalo. A som rád za mojich priateľov tu na MK, že sú ochotní ma podržať a ďakujem ti Mira za tvoj komentár.
Odoslané 27.10.2013 17:40 ako reakcia na Mira Bakerová.
Nie je vôbec zač emoticon aj kedykoľvek inokedy budem rada apologétom pravdy emoticon ak sa neseknem emoticon Trochu rozmýšľaš ako ja emoticon No, rovnaká generácia sa spozná emoticon Nemám rada žabo-myšie vojny, tak sa veci majú emoticon ale nechápem ani siahodlhé úvahy alebo diskusie o samozrejmých veciach. To je odvrátená stránka mojich sociálnych interakcií emoticon emoticon 99 ľudí na danú tému diskutuje a ja sa čudujem, čo na tom treba riešiť emoticon Viem aj o svätom Augustínovi .. emoticon On však viac-menej obhajoval svoje katolícke vierovyznanie, a až potom seba. Každopádne, držím Ti päste i Tvojej dobrej idei emoticon Irelevantnosti hádž do smetného koša svojej mysle emoticon Nech Ťa Pán aj naďalej sprevádza emoticon
Odoslané 27.10.2013 18:27 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Mirko, mnoho ľudí má mylné predstavy, že viera patrí iba do kostola. Oddeľujú ju všemožne od každodenného života, akoby sme mali žiť dva životy v jednom...Ach, ako sa mýlia! A kto si nezastane Pravdu, kto bude hlásať Pravdu na všetkých úrovniach života, ak nie veriaci ľudia?
Pekne a pravdivo si to napísal, stotožňujem sa s Tebou! emoticon
Odoslané 27.10.2013 19:18.
Ďakujem ti Evka, a ak môžeš a nájdeš si čas, tak mi odpíš na môj mail, ktorý som ti poslal. Ďakujem. A ďakujem aj Mirke, myslím, že by sme si rozumelil.
Odoslané 27.10.2013 20:58 ako reakcia na Eva Vráblová.
A vieš Evka aj iní, ja nemám nič proti nášmu bratovi Lukášovi, urobil som v niečom chybu, v čom mal pravdu, takže hádam sa nebude na mňa hnevať, a odpustí mi. Nie je v mojom záujme tu šíriť nevraživosť medzi nami. Ospravedlňujem sa teda Lukášovi, ktorého pohoršil môj VLOG, Róbertovi tiež, za to, že ma nezablokoval, ako aj Martinovi. Som aký som. Nie som perfektný. Priznám si svoje omyly a chyby.
Odoslané 27.10.2013 21:03.