blog - slovensky

« Späť

10 rokov

10 rokov

Pred desdiatimi rokmi bolo sv. Andreja v piatok pred prvou adventnou nedeľou. O Andreja mi vtedy až tak nešlo. Dialo sa niečo, čo vtedy pre mňa bolo omnoho dôležitejšie...

Mali sme stužkovú. Dnes, po desiatich rokoch prežívam presne to, čo som prežíval na stužkovej. Vtedy som sa pýtal sám seba i spolužiakov: "Toto je osem rokov? Je to možné, že časletí tak rýchlo?" Keď sme sa spoznali, mali sme 10... také uchá vystrašené... Niekto sa s niekým poznal, ale inak ani nie.

Vravím, dnes sa pýtam to isté: "Toto je desať rokov?" Nechcem veriť kalendáru. Veci, ktoré sa mi kedysi zdali nedosiahnuteľne ďaleko v budúcnosti sú zrazu tu a stávajú sa nedosiahnuteľnými z opačnej strany - patria minulosti.

Každopádne mám rád výročia. Nemusia byť nutne okrúhle, ale keď sú, majú takú zvlášnu atmosféru. Takú... ale veď to poznáte.

Naším mottom bol výrok z jednej túry: "Cesta je tam, kde ideme my." Boli sme originálni - možno občas až príliš. A verím, že sme (boli) na to patrične hrdí. Nemali sme strach, že zablúdime, ak pôjdeme do neznáma. Na túrach sa nám to darilo (celkom pravidelne) aj vďaka triedneho "dezoriantačnému nezmyslu". Myslím, že aj tieto drobné poblúdenia nás naučili, že je dôležité nezastaviť. Treba ísť ďalej. Hľadať. Nejaké východisko sa vždy nájde.

Po maturite sa naša spoločná cesta rozdelila na niekoľko chodníčkov po Slovensku i mimo neho. Ale stretávali sme sa vždy na Štefana - každý, kto mohol, prišiel rád. Niekedy nás bolo aj cez 20, niekedy menej. Okrem toho ďalšia stretávka v lete na chate - aj keď nie každý rok.

To isté po skončení výšky. Včera mi prišla pozvánka na "zimné" stretnutie... Drahí moji, budem na Vás myslieť. Dobre nám bolo spolu. A aj keď sme sa občas nemuseli, aj keď sme si liezli na nervy (verejne priznávam, že som na to bol špecialista) aj keď sme takí rozdielni, len pán Alzheimer mi z hlavy vybije výrok "... a vytvorili sme takú harmóniu". Z hlavy. Lebo v srdci ste príliš hlboko na to, aby vás odtiaľ dokázal niekto vytlačiť.

8.D. in aeternum :)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Jarmila Semanová
Áno, je to taká krása, že to tak perfektne letí ... my sme mali tiež tento rok pomaturitné stretnutie - po 30-tych rokoch. A čím sme starší, tým je menej vecí a dôvodov, ktoré nás kedysi od seba vzďaľovali ... takmer všetci vnímame, že sme na jednej lodi. Bez ohľadu na čokoľvek.

Áno, Tomáš, sme na ceste.

Aj prvých kresťanov volali prívržencami Cesty.

Aj dnes rovnako pre nás platí, že zostať stáť nie je to, k čomu sme volaní . . .
Odoslané 30.11.2011 9:24.
Výročia sú krásna vec! O chvíľu ťa čaká ďalšie, však?
... a... zvedavcom prezradím, čo som sa dozvedela od o.Tomáša. Na tejto fotke nie jeemoticon
Odoslané 1.12.2011 8:49.
výročia nechaj výročiami, všetko na svoj čas emoticon
foto z gympla mam len kdesi v albume na Slovensku, v elektro podobe len táto (orezaná) z mojich primícií so zlomkom zúčastnených...
Odoslané 1.12.2011 20:20 ako reakcia na S.Františka Čačková, OSF.