« Späť

Manželstvo nie je pre teba

Manželstvo nie je pre teba

Seth Adam Smith / November 12, 2013

Len po roku a pol manželstva som nedávno došiel k záveru, že manželstvo nie je pre mňa. Predtým, než ma predčasne odsúdite, prečítajte si, prosím, tento blog.

So ženou sme sa zoznámili na strednej ako pätnásťroční. Desať rokov sme boli najlepšími priateľmi až kým… až kým sme sa nerozhodli, že už viac nechceme byť len priateľmi :) Zaľúbiť sa do najlepšieho priateľa – to môžem každému len odporúčať, všetkým to len prospeje.
Ani to, že som sa zamiloval do svojej najlepšej priateľky, ma však neuchránilo pred niektorými strachmi a obavami z manželstva. Čím viac sme sa približovali k rozhodnutiu zobrať sa, tým viac ma napĺňal paralyzujúci strach. Som pripravený? Je toto rozhodnutie správne? Je Kim pre mňa tá pravá? Urobí ma šťastným?
V jednu osudovú noc som tieto moje myšlienky a obavy prezradil môjmu otcovi.
Asi každý z nás už niekedy zažil ten pocit, keď sa čas spomalí, všetko naokolo stíchne a chvíľa akoby nás vtiahla do seba. Vtedy vieme, že na tento okamih nikdy nezabudneme.
Tak som sa cítil, keď mi môj otec s chápavým úsmevom odvetil: „Seth, si strašne sebecký, takže sa ti to pokúsim zjednodušiť: manželstvo nie je pre teba. Neoženil si sa, aby si bol šťastný ty, ale aby si urobil šťastným niekoho iného. Manželstvo navyše vôbec nie je pre teba. Ženíš sa pre rodinu. Nie len pre príbuzných a tak, ale i pre svoje budúce deti. Kto chceš, aby ti ich pomáhal vychovávať? Aby ich ovplyvňoval? Manželstvo nie je pre teba. Nie je o tebe. Manželstvo je o človeku, ktorého si vezmeš.“
A presne v tom okamihu som si uvedomil, že Kim je pre mňa tá pravá. Uvedomil som si, že ju chcem spraviť šťastnou, chcem ju vidieť usmievať sa a rozosmievať ju každý jeden deň. Chcem byť súčasťou jej rodiny a moja rodina chce byť súčasťou tej jej. Spomenul som si na všetky tie okamihy, keď som ju videl, ako sa hrá s mojimi neterami. a vedel som, že práve s ňou si chcem založiť vlastnú rodinu.
Rada môjho otca bola pre mňa šokom, no i veľkým odhalením. Išla celkom proti základom dnešnej “filozofie obchodných domov”, ktorá vraví, že z čoho nemáš radosť, to môžeš vrátiť a vymeniť za nové.
Nie, pravé manželstvo (a skutočná láska) nikdy nie je o tebe. Je o človeku, ktorého miluješ – o jeho potrebách, túžbach a snoch. Sebec sa pýta: „A čo z toho mám ja?“, kým Láska sa pýta: „Čo ti môžem dať?“
Pred nejakým časom mi moja žena ukázala, čo to vlastne znamená nezištne niekoho milovať. Niekoľko mesiacov som kvôli strachu a roztrpčeniu voči nej chladol. Napätie sa hromadilo a keď to už ani jeden z nás nemohol vydržať, vybuchol som. Bol som bezcitný. Bol som sebecký.
No miesto toho, aby Kim reagovala rovnako sebecky ako ja, ona urobila niečo absolútne úžasné – zaliala ma svojou nekonečnou láskou. Bez ohľadu na všetku tú bolesť a utrpenie, čo som jej spôsobil, ma objala a upokojila moju dušu.
Uvedomil som si, že som zabudol na radu môjho otca. Kým z Kiminej strany bolo manželstvo o láske ku mne, z mojej strany v ňom šlo len a len o mňa. Toto trpké precitnutie ma rozplakalo. Sľúbil som svojej žene, že sa budem snažiť byť lepším.
Všetci, ktorí čítate tento článok – ženatí a vydaté, či takmer ženatí a vydaté a dokonca aj tí, ktorí chcú navždy ostať slobodní – chcem, aby ste vedeli, že manželstvo nie je pre vás. Žiadny skutočný vzťah o láske nie je pre vás. Láska je o človeku, ktorého milujete.
A, paradoxne, čím viac toho človeka milujete, tým viac lásky sa vám dostane. A nie len od vašej drahej polovičky, ale aj od jej či jeho priateľov a rodiny a tisícok ďalších ľudí, ktorých by ste nikdy nestretli, ak by vaša láska ostala egocentrická.
Manželstvo a láska skutočne nie sú pre vás. Sú pre ostatných.

Preklad Ester Demjanová, Košice.
 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ste zlodeji, neuverejnili ste meno prekladateľa, ktorý to prekladal. Je to moja známa. Hanbite sa! Hanbite sa viac,ak zmažete môj komentár. Seth Adam Smith to určite nepreložil do slovenčiny!!! Sta plagiátori! Na univerzite by vás za toto vyhodili zo štúdia. Ak ste kresťania, uverejnite aj meno prekladateľa. Je to Ester Demjanová z Košíc.
Odoslané 3.1.2014 22:25.
Mirec, myslím, že veci sa dajú povedať aj miernejším tónom vyjadrujúc tú istú požiadavku. Nie každý je oboznámený s postupom preberania externého obsahu. Ešteže to v Božom kráľovstve funguje ináč.
Odoslané 4.1.2014 8:17 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Milačku Mirko, autorku prekladu som doplnil aby si mohol kľudne spávať. Cieľom článkov na našej stránke nie je to či je to originál alebo to napísal alebo preložil niekto iný ale to, aby sa dobrá, zaujímavá, povzbudivá myšlienka šírila ďalej. Myslím si, ýe aj Pánovi Ježišovi by bolo jedno kto je autor ale podstata je aby si to prečítalo čo najviac ľudí a čo najviac ľudí si z článku alebo svedectva zobrala príklad.
....potrebuješ ešte dozrieť. Keď budeš otcom vlastnej rodiny a mať po 40-ke tak ťa budú trápiť úplne iné veci a možno pochopíš zmysel života. Budeme sa za Teba modliť.
Prajem pekný deň
Odoslané 4.1.2014 14:07.
A ešte jedná vec, článok sme dostali mailom a veľmi nás zaujal. V maily nebolo uvedené, kto to preložil ale už sme to napravili takže sa Ti chceme poďakovať za Tvoj postreh, Pán Boh Zaplať.
Odoslané 4.1.2014 14:09.
Milý Miro, tak ako už manžel odpísal, nemali sme tú česť poznať meno Tvojej známej, ktorá ho prekladala. Ver tomu, že keby sme ho mali, určite by sme ho uverejnili. Nemáme v záujme nikomu nič "kradnúť" a v tomto máme čisté svedomie. Dokonca sa Ti môj manžel aj ospravedlnil (hoci nemal vinu) a meno prekladateľky dopísal. Myslím, že si teraz aj Ty na rade, aby si sa ako správny kresťan ospravedlnil za krivé obviňovanie a osočovanie, čo je v Božích očiach hriech. Ale to už nechávam na Tvojom svedomí. Už vopred Ti odpúšťame emoticon Prajeme požehnaný celý nový rok!
Odoslané 4.1.2014 14:57.
„ Neoženil si sa, aby si bol šťastný ty, ale aby si urobil šťastným niekoho iného. Manželstvo navyše vôbec nie je pre teba. Ženíš sa pre rodinu.“

Článok je poučný, našla som si jeho peknú myšlienku.
Odoslané 4.1.2014 16:43.