Blogy (Fwd: moje obľúbené neoriginály:))

« Späť

Päť rád pre život v komunite

Päť rád pre život v komunite

1.      Ďakuj za komunitu.

Nelamentujme nad tým, čo nám Boh nedal, ale ďakujme za to všetko, čo nám každý deň štedro dáva. Postoj vďačnosti otvára naše srdce pre prijatie každej sestry, či brata v komunite, bez rozdielu. Postoj vďačnosti nás vnútorne disponuje pre budovanie komunity.

2.      Miluj komunitu.

Láska ku komunite nemôže byť ani abstraktná, ani všeobecná. Miluj každú sestru, každého brata, ktorí patria do komunity. Miluj tou láskou, ktorou Boh miluje teba.

3.      Hovor dobre o komunite.

Je to pekné svedectvo, hovoriť dobre o komunite. Hovor dobre o komunite vo vnútri komunity, ale aj mimo nej. Kto zle hovorí o komunite, rúca komunitu, vytvára v nej atmosféru nedôvery a napätia. Je znakom múdrosti vidieť pozitíva svojej komunity.

4.      Vernosť komunite.

Snúbencom sa často pripomína táto pravda: „Je ľahké zamilovať sa, ale je ťažké vytrvať v tejto láske až do konca“. Je ľahké zamilovať sa do novej komunity, ale je náročné vytrvať v tejto láske dva, tri, alebo viac rokov. Je znakom ľudskej zrelosti byť verný svojej komunite.

5.      Pozeraj sa na komunitu očami viery.

Ak sa pozeráš na komunitu len ľudským pohľadom, po nejakom čase ťa život v komunite môže znechutiť, stane sa pre teba neznesiteľným bremenom. Kto sa pozerá na komunitu očami viery, dokáže hodnotiť všetky vzniknuté situácie pavlovským spôsobom: Tým, čo milujú Boha, všetko slúži na dobré (Rim 8,28).

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Aj rodina je " komunitou". Je tou prvou komunitou, a je tou, ktorú si človek nevyberá na základe toho, že mu imponuje, alebo, že ho do komunity ťahá ničo, alebo niekto.
Tých 5 rád je veľmi dobrých pre život v rodine. Je potrebné ich prepísať do jazyka rodiny a pricapiť na chladničku.
Ďakujem, Františka
Odoslané 8.11.2011 9:35.