Blog

« Späť

Francine Riversová: Vykúpená láska (recenzia)

Francine Riversová: Vykúpená láska (recenzia)

Skoro 400 strán. To snáď nemyslíte vážne. V Biblii taká krátka Kniha proroka Ozeáša a kniha ním inšpirovaná skoro 400 strán? No dobre, poďme do toho.

 

Príbeh krásneho dievčatka, malej Sarah, z ktorej vyrastie žena menom Anjela. Žena, ktorá neverí v lásku a lekcie, ktoré dostáva od života sú iba o zneužívaní, zrade, nezmyselnosti života a neprijatí. Nič jej nedáva zmysel. Kým nepríde lekcia o úplnom a o to nepochopiteľnejšom prijatí. Kým do jej života nevstúpi Michael Ozea. A z Anjely je pani Ozeová. Mara… Tersa… Amanda… Meniace sa mená vystihujú zmeny v jej vnútri. Naďalej nič nedáva zmysel, všetko ju presahuje. Navyše sa nepríjemne otvárajú staré rany. Je neschopná prijať lásku. Iba tak. Prijať a neriešiť.

Netrpezlivosť, s akou sa číta jej životný príbeh, ukazuje na netrpezlivosť, ktorú máme so sebou. Pri čítaní som celý čas čakala na strany 337-338. Rozuzlenie zvykne byť až na konci. Čiže pri náznakoch nejakého zlepšenia stavu hlavnej hrdinky a pri pohľade na to množstvo strán, ktoré mám pred sebou, som vedela, že to aj tak ešte potrvá. Že to nebude mať až také ľahké, kým do života pustí svojho manžela Michaela. Ešte dlhšie bude trvať, kým pustí Boha, ktorý je úplne iný, ako všetky jej predstavy z detstva a iný ako sklamania z neho a z toho, ako veci rieši a čo všetko dopúšťa, aby sa stalo. Trvalo to, bolelo to, ale pustila si ho k telu a do srdca. Boh je ten Trpezlivý, ktorý miluje Sarah, čaká na ňu a koná v jej prospech. Aj keď to tak nevyzerá.

Na záver: Michael Ozea povedal svojej manželke: „… len máločo na tomto svete môžeme mať pod kontrolou, Amanda. Neprináleží nám. Nie je v našich rukách. Nezávisí od teba, či sa narodíš alebo nie, ani to, či ťa osemročnú predajú do nevestinca. Môžeme zmeniť iba to, ako myslíme a ako žijeme.“ Náš život sa ani zďaleka nepodobá jej životu. Ale ani my nemôžeme zmeniť to, čím sme si prešli. Môžeme zmeniť to, ako sa k tomu postavíme.

 

ilustračný obrázok: kumran.sk

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vyzerá to zaujímavo! Prorok Ozeáš je jedným z tých, ktorí to naozaj nemali ľahké. Ale nikdy mi nezišlo na um rozmýšľať nad tým, čo prežívala jeho manželka...
Odoslané 9.7.2012 9:53.
Oz 14, 10 Kto je múdry, aby tieto veci pochopil a rozumný, aby ich porozumel? Lebo Pánove cesty sú priame a spravodliví po nich kráčajú, ale vzbúrenci na nich klesnú.

Áno, môžeme zmeniť seba v postojoch, v zmýšľaní, ale následky svojej netrpezlivosti samých so sebou nechajú jazvy, ktoré zase s trpezlivosťou musíme znášať a liečiť.
Odoslané 9.7.2012 10:57.
Krásna kniha. Čítala som ju dávno. Oplatí sa...
Odoslané 11.7.2012 20:18.
Presne tak. Má čo povedať v každej dobe. Roky som ju zháňala - túžila som ju mať vo svojej knižnici a konečne sa to podarilo. Škoda len, že toto vydanie je zbytočne hrubé (keby ste si ju chceli vziať na cesty), zaberie veľa miesta.
Tiež dávam do pozornosti celú chybnú stranu 274. (Ak ste to ešte nezistili a kúpili ste si túto knihu v niektorom z kníhkupectiev, treba to reklamovať. Vydavateľstvo v tomto prípade nemá šancu zistiť, komu treba poslať opravenú stránku - a tá existuje v pdf formáte). Ak máte niekto tento problém, dajte vedieť, pošlem Vám ju. Opravenú stránku som dostala mailom, keďže som si knihu objednávala priamo z vydavateľstva. Stačí ju vytlačiť, orezať a vlepiť na miesto, kam pôvodne mala byť. Zapasuje ako uliata emoticon
Odoslané 17.8.2012 20:37 ako reakcia na Anna Bartková.