Blog

« Späť

Trojboj sv. Kláry

Trojboj sv. Kláry

Pod Františkovým vedením v trojboji ťažkom bojuješ, nad telom stále víťazíš, zlý svet a diabla premáhaš. (z hymnu na sviatok sv. Kláry - 11.august, ranné chvály)

V trojboji je dôležité byť dosť dobrý vo všetkých troch disciplínach. Jedna nestačí.

Vo svojom trojboji sa sv. Klára z Assisi asi najviac tešila, keď prišlo na jej obľúbenú disiplínu, CHUDOBU. Vynikala však aj v zvyšných dvoch: ČISTOTE a POSLUŠNOSTI.

Disciplíny, ktorým sa venovala, mali len jeden cieľ: JEŽIŠ.

Pripodobniť sa mu a nasledovať ho.

Byť učeníkom (discipulus) zaváňa aj disciplínou - mať poriadok vo vzťahoch, v živote, vo všetkom. Nerobiť niečo, len keď sa mi chce a nevyhovárať sa, že si slobodný, preto nemusíš byť poriadny.

Disciplína nie je v rozpore so srdcom slobodným milovať a užívať si život s Pánom.

Nech sloboda, ktorú ti ponúka tento svet, nie je pre teba prekážkou nasledovať Krista a byť disciplinovaný.

 

Sv. Klára, disciplinovaná nasledovníčka Pána - oroduj za nás!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
„Byť učeníkom (discipulus) zaváňa aj disciplínou - mať poriadok vo vzťahoch, v živote, vo všetkom.“
Sv. Klára nám môže slúžiť ako vzor nášho kresťanského života v chudobe, čistote a poslušnosti. Na sviatok sv. Kláry som si pripomenula jej meno a pripájam sa k jej spomienke. Sv. Klára, oroduj za nás!
Odoslané 11.8.2013 13:40.
Vďaka!!! "Sv. Klára, disciplinovaná nasledovníčka Pána - oroduj za nás!"
Odoslané 11.8.2013 13:48.
Spomenuli sme vzor chudoby sv. Kláry. Neviem, či ešte chceme mať taký vzor v živote, hoci je to podľa náboženstva správne. Pozorujem to aj v rodine, že ľudia túžia po bohatstve. Tí , čo majú viac a sú úspešnejší z nás, sa oddeľujú. Nevedia sa podeliť so svojím bohatstvom. V dnešnej rozhlasovej kázni som si konečne vypočula konečne aj niečo z nášho bežného života, že ľudia si stavajú vysoké ploty, že tak si chránia svoje bohatstvo. A môžu si dovoliť všetko , aj kamerový systém, strážnych psov, ochranku, drahé veci, lietadlo, lode ... majú všetko, plné nákupné košíky a všetky zákony na svojej strane. Možno ešte niečo svätého chcú mať v živote, možno nejakú sviatosť, ktorá im vyhovuje. A vzťahy? Nepotrebujú.
Napriek tomu považujem VZOR CHUDOBY za aktuálny príklad pre túto dobu. V matke Tereze máme tiež ten správny príklad chudoby, ako aj lásky k blížnemu.
Odoslané 11.8.2013 15:54.
Tento článok mi pohladil srdiečko emoticon a krásny obrázok, ešte som na taký aby Klára so San Damiánskym krížom bola nezazrela emoticon
Odoslané 12.8.2013 10:38.
Krásny článok. Vďaka za toto pripomenutie duchovného bohatstva a odkazu sv. Kláry. :-)
Odoslané 12.8.2013 15:56.
Odoslané 13.8.2013 13:44.