« Späť

Z dnešného evanjelia

"Poslal ma hlásať evanjelium chudobným. Ani jeden prorok nie je vzácny vo svojej vlasti" - 31. 8. 2015


Každý rok nás o tomto čase upozorňujú, aby sme sa chránili pred chrípkovým vírusom. Radia nám užívať vitamíny, zaočkovať sa, dostatočne odpočívať a poriadne si umývať ruky. Len si predstav, že ak sa máš takto usilovne starať o posilňovanie svojho telesného imunitného systému, ako naliehavo ti treba posilňovať aj duchovnú imunitu!
Predstav si, čo by sa stalo, keby si Nazaretčania v čase Ježišovho príchodu lepšie chránili svoje vnútro pred útokmi zla. Možno by neboli voči nemu takí skeptickí, keď potom kázal v ich synagóge. A zrejme by aj ochotnejšie prijali, keď im Ježiš rozprával o Božích prísľuboch, ktoré sa práve plnili na ňom - Mesiášovi. Väčšmi by sa asi otvorili posolstvu, ktoré Ježiš vložil do každého svojho zázraku, a zbúrali by obranné valy okolo svojho srdca, aby sa doň dostal nový život, ktorý im Ježiš prinášal.
A ako je to s tebou? Dávaš si pozor na svoju "duchovnú imunitu"? Predstav si, ako sa snaží diabol, rozličné ideológie a tvoja vlastná hriešna prirodzenosť nainfikovať tvoje myslenie a konanie. Pokúšajú sa šíriť pochybnosti o Božej láske, sile a moci. V pokušeniach ti vysávajú energiu, napĺňajú ťa strachom z toho, čo príde, a gniavia ťa pocitom viny z toho, čo sa už stalo.
Duchovný imunitný systém si posilníš dvoma rozhodujúcimi spôsobmi. Drž sa pravdy o tom, kto je Boh. Každý deň vo svojej modlitbe zvelebuj jeho lásku. Raduj sa z jeho milosrdenstva. Ver a dôveruj jeho moci uzdravovať a premieňať. Vyznávaj, že Ježiš vstal z mŕtvych a zvíťazil nad hriechom. Zostaň po celý deň spojený s Pánom. Aj ratolesť čerpá všetku svoju životodarnú energiu z viniča, z ktorého vyrastá. Prekvitá a prináša ovocie iba vtedy, keď zostáva spojená s kmeňom, z ktorého vypučala. Ak aj ty zostaneš spojený s Ježišom, nájdeš vždy všetko potrebné pre svoje duchovné zdravie.
Sýť svoju myseľ jeho pravdou. Sýť svoje srdce jeho láskou. Tieto dva obranné valy neprekoná nijaký duchovný vírus!

  


Ježišu, ty si prisľúbený Mesiáš. Ty si dobrota a láska sama. Ochráň ma, Pane, pred mojimi nepriateľmi.