« Späť

Životopisy svätých

Svätý Adolf z Cambrai, biskup - 31. 8. 2015

SV. ADOLF Z CAMBRAI
biskup
(zomr. r. 728)

 

Tento sv. Adolf bol synom mučeníka sv. Ranulfa. Narodil sa v Arrase v severozápadnom Francúzsku. V rodnom meste vstúpil do kláštora Saint-Vaast, kde bol aj opátom v rokoch 710-711.
V r. 711 zomrel biskup v Cambrai, do ktorého diecézy patril aj Arras. Klérus i ľud so súhlasom kráľa Chilperika si zvolil za nového biskupa opáta Adolfa. Ten viedol cambraiské biskupstvo až do svojej smrti v r. 728. Pochovali ho v arraskom kostole sv. Petra.
Keďže pri jeho hrobe sa diali mnohé zázraky, biskup Engran (bol biskupom v rokoch 957-960) sa rozhodol vyhlásiť ho za svätého obradom slávnostného vyzdvihnutia ("elevatio") telesných ostatkov, ako sa to vtedy robilo v Cirkvi. Odvtedy Adolfovo meno zaradili do mnohých martyrológií (zoznamov svätých). V r. 1030 preniesli jeho telesné pozostatky do katedrály v Cambrai, kde ich uložili pri ostatkoch ostatných svätých biskupov tohto mesta.
Podľa starých martyrológií deň smrti sv. Adolfa bol 19. máj, ale jeho sviatok sa oddávna svätil aj 31. augusta, čo bol pravdepodobne deň jeho "vyzdvihnutia" alebo prenesenia ostatkov.

Literatúra:
ONDRUŠ, R.: Blízki Bohu i ľuďom 5. Dobrá kniha Trnava 1995