« Späť

Nie ako ľuďom...

Prečo robiť dobré veci?

 

Poďme hlbšie. Sme povolaní činiť dobre všetkým, najmä členom rodiny veriach. Všetko toto robiť ako Pánovi, nie ako ľuďom. Boh pred nás kladie ešte jednu podmienku. Robte to, aby ľudia oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach. O tom všetkom sme už hovorili.

Boh hovorí: Svoju slávu inému nedám. Diabol sa postavil pred Ježiša a pokúšal ho: Ak si Boží syn, vrhni sa stadeto dolu,veď je napísané: “Svojim anjelom dá príkaz o tebe, aby ťa chránili,” a “vezmú ťa na ruky, aby si si neuderil nohu o kameň.” Inými slovami: Skoč a ukáž všetkým, aký si frajer. Získaj slávu pre svoje meno. Sťan sa hrdinom dňa. Ukáž všetkým, že si výnimočný. Ježiš odpovedal veľmi múdro: Je povedané: “Nebudeš pokúšať Pána, svojho Boha.” Pretože túžba získať slávu pre seba a stať sa exkluzívnou osobnosťou je pokúšaním Boha. Ak to chceš, neuspeješ. Dopadneš ako Mojžiš a vypočuješ si slová: Pretože ste mi neverili a neoslávili ste ma pred očami Izraelitov, nevovediete tento ľud do krajiny, ktorú im dám. Uvidíš ju, ale nevôjdeš do nej. Pretože si ho neoslávil pred očami ľudí.

Všetko, čo Ježiš robil, malo jedného spoločného menovateľa. Otcovu slávu. Ak pšeničné zrno nepadne do zeme a neodumrie, ostane samo. Ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu., povedal zástupu. Naše umieranie samým sebe pre druhých je základom pre to, aby sa na našom živote zjavila Božia sláva. Otče, osláv svoje meno!, to bol Ježišov výkrik, keď pomyslel na svoju smrť za nás.

Je veľa dôvodov, prečo dobrý ľudia robia dobré veci. Túžba získať lásku, dobrú povesť, odmenu, pochvalu, niečo dobré pre seba. Božie kráľovstvo však prichádza vtedy, keď hovoríš: Otče, osláv svoje meno!, som v tvojej ruke, ty sa postaráš o mňaPozri na Ježiša. Čo z toho, čo my hľadáme, získal? Dostal lásku ľudí? Odmietli ho. Dostal odmenu? Bičovali ho a ukrižovali, hoci ich uzdravoval. Získal z ľudského pohľadu pre seba niečo dobré? Nič. A predsa – poslušnosťou splatil náš dlh, aby sme my mohli prísť k Otcovi. Ježiš naozaj chcel naše dobro. A naozaj ho získal. Ty si jeho nasledovník! Nečakaj, že dopadneš inak. Ale – na tvojom živote sa zjaví Božia sláva.

Môj Otec je oslávený tým, že prinášate veľa ovocia a stanete sa mojimi učeníkmi.

Je len jeden správny motív, ktorý by mal hýbať tvojím životom. Aby Jeho sláva bola zjavná skrze teba. Už si začul Božie povolanie? Prežil si chvíľu, kedy si Boh vylial svoje srdce pred tebou, aby ťa povolal? Kedy ti zjavil kus svojho vnútra, aby si mohol zahorieť pre tú istú vec, pre ktorú je zapálený On? Alebo robíš dobre len preto, že sa to patrí, či dokonca nerobíš nič? Nechaj Boha, aby k tebe hovoril o tom, čo máš robiť. On ti povie, z čoho má bolesť v srdci a zármutok a pošle ťa, aby si na tom mieste zjavil Jeho slávu. Prizná sa k tebe, doplní svojou milosťou všetko potrebné a ty sa len budeš prizerať, ako sa Otec oslávi skrze svoje dieťa, skrze teba.