Blog

« Späť

Ako intímny vzťah môže byť tvoj, "Tajomstvo milovania"

Ako intímny vzťah môže byť tvoj,

Zhrnutie knihy „The Secret of Loving“ (Tajomstvo milovania) Kniha je rozdelená na dve časti, prvá je o vzťahoch a manželstve všeobecne, druhá je o zrelej láske. V Prvej časti rozoberal niekoľko zaujímavých tém, medzi ktorými bol: stres vo vzťahu, riešenie konfliktov, odpúšťanie, sebectvo, zdravá seba-tolerancia, autority, Dôvera atď. Niekoľko by som chcel rozobrať

 

 

  1. Seba tolerancia, Čo si mám o sebe myslieť?

  Rieši otázky: Akú máš hodnotu? Si spokojný kým si, cítiš sa dobre, keď si sám sebou?

V Biblii Boh vraví, že máš veľkú hodnotu.

  • Stvoril ťa na svoj obraz (Genesis 1)

  • Si cenný Bohu: 1. Korinťanom 6, Pavol vraví, že ťa Ježiš kúpil za nejakú cenu

  • Nikto ti nie je podobný: je 4,5 miliarda ľudí na svete, práve teraz. A ani jeden ti nie je podobný. Boh ťa spravil výnimočným

  • Boh ťa miluje: Jeremiáš 31:3; Ján 3:16; Rimanom 8:38,39; hĺbku jeho lásky môžeme vidieť v Jánovi 15:9

  Vyzýva nás, aby sme si o sebe nemysleli o nič viac, ani menej ako máme. Galaťanom 6:4 , neporovnávaj sa s nikým. Boh ťa už v lone matky poznal, vedel aký budeš a vedel, že máš byť výnimočným.

„Ak idem na konferenciu a využil som dary, ktoré mi dal Boh cez Ducha Svätého, tak mi je jedno ako rozprávalo ďalších 50 rečníkov. Môžem ísť naspäť do svojej izby v hoteli, pozrieť sa do zrkadla a povedať si: „McDowell, si dobrý! Mám ťa rád! Zobral si to čo ti bolo dané a využil si to na slávu Bohu.“ Keď človek má vybudovaný zdravý obraz o sebe, môže to spraviť. Keď nespravím to najlepšie s tým čo mi Boh dal, tak som nespokojný so sebou.“

„Daj všetko čo máš, do vecí, ktoré to naozaj potrebujú.“ (str. 30-54)

 

Ak chceš byť správnym človekom vo vzťahu, musíš spĺňať niekoľko princípov.

  1. Vybudovať si medzi hlavné priority čas s Bohom, súkormný.

  2. Rozprávať voľne o tvojom vzťahu s Ježišom.

  3. Byť citlivým na hriech v tvojom živote a riešiť to.

  4. Rásť v poslušnosti k Božiemu slovu. (str. 198-199)

    Zákon: „Budem sa správať k žene alebo k mužovi, tak ako chcem, aby sa oni správali ku mne." V celej knihe rozvíja túto myšlienku, že ak chceš nájsť „skvelého“ partnera, tak sa ním musíš stať najprv ty. A nie snažiť sa nájsť si skvelého partnera, partnerku. O to sa postará Boh, ako to Miloš Masarik (kazateľ, učiteľ a otec) povedal pred nedávnom: „keď som miloval Ježiša celým svojim srdcom, mysľou a dušou, tak vtedy som si našiel svoju ženu a nie, keď som sa ju snažil nájsť sám.“ (parafráza)

  1. Stres

  Druhá, v celku, zaujímavá téma bola stres. Udal niekoľko dôvodov prečo sa stres nachádza vo vzťahoch. Napríklad: Nesplnené ambície, financie, nesprávne správanie partnera, nečakaná zmena, pokazené vzťahy, Zlá pracovitosť (únava). A dáva niekoľko spôsobov ako ich riešiť.

a) Nauč sa odkladať si svoje momentálne problémy- keď si v stresujúcej situácii zastav sa a stráv niekoľko minút rozmýšľaním o svojich problémoch, aby si sa potom mohol sústrediť na to čo je dôležité. Dôveruj Bohu (Príslovia 3:5)

b) Sprav si rozvrh- Pracuj na svojich najťažších povinnostiach ráno. Nauč sa modliť sa ráno a vybudovať si zdravý modlitebný život.

c) Píš „správy“ Bohu- keď ťa niečo trápi odovzdaj do Bohu na papieri, aby ťa to už nejakým spôsobom netrápilo.

d) Zmeň prostredie- stráv 20 minút behaním (John Piper vravel, že pre neho ideálne je tri krát týždenne chodiť behávať.), po ktorom stráviš niekoľko minút v teplej sprche alebo plávaním.

e) Povedz o tom blízkemu

(str. 208-210)

Duchovnosť a sexualita

  Dal kus svojej knihy aj tejto téme. Udával niekoľko štatistík, ktoré boli príjemne prekvapujúce. Určite by som ich nechcel vynechať z tohto článku.

  Dr. Herbert J. Miles „Sexual Understanding Before Marriage“

„naše výskumy indikujú, že kresťania sú spokojní vo svojich manželských vzťahoch so svojim sexuálnym životom. Zo 151 párov, 98% boli kresťanov. 83% mužov a 96% žien sa zúčastnili nedeľných besiedok. 76% mužov a 79% žien boli učiteľmi besiedok. 73% pravidelne dávali svojmu kostolu, zboru. 86% z nich si čítali Bibliu a modlili spoločne na svojej svadobnej noci. 90% praktizovalo pravidelné rodinné chvály a 96% mužov a 93% žien viedlo viditeľný, slúžiaci život v cirkvy. 78% párov mali pohlavný styk v priebehu týždňa, 12% v priebehu mesiaca a 6% v priebehu troch mesiacov. 96% žien udalo, že ich pokusy o zažitie orgazmu boli úspešné väčšina ráz. 41% párov tvrdilo, že zažívali orgazmus takmer vždy a 38% iba niekedy. Ak kresťanský život nejakým spôsobom blokuje sexuálnemu spolunažívaniu, ako potom vysvetlíš naše štúdium?“ (str. 175-178)

  McCall´s magazine písal: „veriace ženy, tie ktoré sú si vedomé prítomnosťou Boha vo svojich životoch, často vplývajú príjemnejšie a viac otvorené ako iné (ženy) (str. 173)

Drs. Lorna a Philip Sarrel, (Yale University School of Medicine) robili prieskum medzi 26 000 mužov a žien. Výsledky ukázali paralelu medzi „silou ženských náboženských myšlienok a jej schopnosťou užívať si sexuálne skúsenosti.“ (str. 172-173)

  Dr. Robert B. Taylor povedal: „páry, ktoré sú aktívne duchovne, zvyknú mať viac stále manželstvá.“ (str. 173)

  Chicago Tribune robil priezkum medzi 100 000 čitateľov magazínu „Redbook“, magazín tvrdí, že „čím vyššie sú pocity žien v náboženstve, tým ľahšie je uspokojená so sexuálnym spolunažívaním v manželstve.“

 

  Druhá časť knihy sa zaoberala zrelou láskou. Čo to je, aké má vlastnosti a ako vyzerá.

„Puberťácke pocity lásky sú takisto krásne. Sú veľmi skutočné pre mladého človeka, ktorý ich zažíva.

Problém nie je, či si zamilovaný alebo nie, ale skôr: „Je moja láska dosť zrelá na to, aby som išiel do manželstva?“ (str. 241)

Zrelá láska je:

  • v každom čase, keď sme boli spolu, radosť sa znásobovala, a keď sme boli oddelení od seba, mali sme túžbu byť spolu. Milosťou Božou som mohol žiť bez Dottie (jeho manželky), ale pravdupovediac, nechcel som. Myslím, že toto je znak zrelej lásky. (str. 282)

  • charakterizovaná realistickou, nepodmienečnou láskou a prijatím. Nie je len centrovaná na ľudí, ale je aj sústredená na prijatie človeka takého akého je.

  • neverí nezmyslom (nemysli si, že ho, ju zmeníš nejakým spôsobom) -str. (278-292)

  • ochotná obetovať. Ak ti naozaj záleží na druhom človekovi, na jeho šťastí, bezpečí, vyvíjaní budeš ochotný svoju lásku preukázať skutkami. Jedným modelom zrelej lásky je Ježiš Kristus. Jeho ochota sa obetovať- Ján 15:14. (str. 260)

  • keď ti viac záleží na človeku, vzťahu ako na svojich vlastných potrebách (str. 260)

  • Zrelá láska môže urobiť rozhodnutie byť vzdialení. Aj keď to nemusí byť ľahké. (str. 284)

     

Svedectvo Josh McDowell:

  Pre mňa veľmi silná, vďaka luďom, ktorí sú v mojom okolí. Svedčí to o tom, že kresťanstvo, ako také, je aj na intelektuálnej rovine racionálna a nie iracionálna ako tvrdí mnoho ateistov.

 

„Bol som druhák na univerzite, keď som sa rozhodol napísať svoju prvú knihu „Evidence That Demands a Verdict“, aby som si spravil intelektuálny vtip z kresťanov. Pomyslel som si, každý hlupák by to dokázal spraviť, prečo nie ja? Mojim cieľom bol ponížiť niekoľko profesorov, ktorí ma iritovali ich vierou v Ježiša Krista. Po dvoch rokoch štúdia som si uvedomil, že Ježiš Kristus je naozaj tým, ktorým tvrdí, že je, teda Bohom. A nie som si viac istý o tom ako práve teraz.“

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Len som to preletela, ale neviem kto to písal, rada by sm si našla kompletne a prečítala ...vďaka
Odoslané 18.5.2013 14:35.