Blog

« Späť

Ako spoznám, že je to ten pravý/ tá pravá ?

Ako spoznám, že je to ten pravý/ tá pravá ?

Manželstvo je mimoriadna misia- niekedy sa podobá mission impossible, jeho úloha je náročná, jedinečná a okolnosti nepredvídateľné.

Prvým a najdôležitejším predpokladom je ísť do nej s najlepším garantom na svete- s našim verným Bohom, druhým je vybrať si dobrého parťáka, ktorý nás visiacich na lane nepustí, lebo ... Ako to vedieť ? Myslím, že je zopár tipov, ktoré nám o tom niečo môžu napovedať.

Všimne si Ťa

Mnoho ľudí môže prejsť okolo pokladu a nevšimnú si ho- ten pravý a pravá si všimnú na Tebe niečo zvláštne a nájdu v Tebe svoj poklad.

Vidí v Tebe TEBA !

On vidí princeznú v rifliach a ona rytiera v montérkach, on vidí tvoje vnútro a nielen tvoju postavu, ona vidí tvoje srdce a nie tvoje auto, biznis a sľubné vyhliadky, on vidí v jej problémoch svoje poslanie ju zachrániť a bojovať na jej strane, ona vidí v jeho ťažkostiach príležitosť pomôcť, rozveseliť a obrátiť všetko na dobré J

Mení Ťa k lepšiemu

Pravá láska má vždy vplyv. Provokuje a pozýva k lepšiemu. Naučí milovať a vážiť si rodinu akákoľvek je, naučí a rozhodne sa odpúšťať, privádza bližšie k Bohu.

Váži si, že ŤA má

Neváži si, že niekoho má- ale že má TEBA. To, ako sa k Tebe správa a ako sa o Tebe vyjadruje, hovorí o tom, že vie, že si vzácnym Božím darom a nie samozrejmosťou. Pozor ! Daný človek môže urobiť chybu, dostať sa o rutiny, byť po tlakom okolností, školy či práce- neposudzujte jeho správanie sa jednorázovo ale globálne- záleží mu na Tebe ?

Chráni Ťa

Často aj pred nami samými, často pred inými, najčastejšie pred zlým- je ochotný/á priniesť obetu- a byť pri Tebe v ťažkých časoch.

Verí Ti a verí v Teba

Dôvera je podmienečným prvkom pevného vzťahu. Veriť si navzájom a veriť v toho druhého vyžaduje oddanosť, poznanie slabých i silných stránok a množstvo lásky ochotnej vykročiť zo seba, spoľahnúť sa jeden na druhého. Vzťah vyžaduje spoločný „tanečný“ krok- no na začiatku stojí prijatie a rozhodnutie spolu „tancovať“.

Dáva

Pravý vzťah ťa musí obohacovať natoľko, že je to zjavné- musíš vidieť, že tento vzťah Ti veľa dáva nehľadiac na to- koľko vyžaduje. Môže mať ťažké obdobia, ťažké skúšky- ale to čo Ti prináša ich prevyšuje.

Spája vás podstatné

Krása, imidž, šport, zdravie, peniaze, záľuby, inteligencia a mnoho ďalších pominuteľných vecí sa zdá byť dôležitými aspektmi- ale ak tým „pravým“ a „pravou“ myslíme človeka s ktorým chceme „Žiť šťastne až kým nepomrieme“, musíme mať spoločné- nie približne podobné odpovede na otázky: „Chceš, aby Pánom nášho vzťahu bol Boh ?“ „Je pre Teba manželstvo nerozlučiteľné ?“  „Je Tvojou víziou pre manželstvo vzájomne si pomáhať na ceste k Bohu, starať sa jeden o druhého a pomáhať si v dobrom aj v zlom ?“ „ Chceš prijať deti a vychovávať ich vo viere ?“  

Na koniec mi ostáva len doplniť jednu podstatnú vec- otázku či Ty chceš byť tým pravým/ tou pravou práve pre tohto človeka- či v ňom/ v nej chceš vidieť vzácny Boží dar, princeznú /rytiera, či ho/ju svojou láskou chceš meniť, chrániť a dávať a či chceš zmeniť úprimne svoje hodnoty, aby Vaše odpovede na každú z tých podstatných otázok boli „ÁNO !“

 

 

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
[...] Ako spoznám, že je to ten pravý / tá pravá ? [...] Čítať viac
Odoslané 31.12.2014 0:38.