« Späť

Možno ani neviete, že...

...Prvá písomná pamiatka o liečebnej vode v Turčianskych Tepliciach je z r. 1281, teda už spred 733 rokov.

 

...Žena v domácnosti 4-člennej rodiny za dobu 40 rokov, teda asi medzi 25. a 65. rokom, ustelie viac než 50 000 ráz, uvarí asi 150 000 obedov, umyje a očistí vyše 15 000 ton zeleniny, jej práčka vyperie vyše 200 000 m2 bielizne a prejde vo svojej domácnosti približne 60 000 km, čo znamená poldruharáz okolo Zeme.

 

...Pred 143 rokmi, v lete 1871, t. j. druhý rok po otvorení Dobšinskej ľadovej jaskyne, 300 návštevníkov si pozrelo pri petrolejových lampách fantastické krásy tohto ľadového podzemia.

 

...Najhustejšiu sieť hostincov v Európe má Francúzsko: priemerne jeden hostinec na 140 obyvateľov.

 

...Ľudské pľúca sa skladajú z 300 miliónov pľúcnych buniek.

 

...Prvú súťaž cigánskych kapiel usporiadal r. 1737 kardinál Imrich Csáky v Spišskej Kapitule.

 

...Zlato vytepané na tenučký plátok je proti svetlu zelené.

 

...Kvasnice upotrebovali Egypťania v lekárstve už v XV. storočí pred Kristom.

 

...Podvojné účtovníctvo sa v ucelenejšej úprave vyskytovalo už v druhej polovici XlV. storočia v Benátkach.

 

...Farbenie vlasov bolo módou už v staroveku. Staroveké Číňanky a Egypťanky si farbili vlasy atramentovým čínskym lotionom a ružovou vodou, Židovky tzv. zlatým púdrom, kým Rimanky používali farbív zelených a modrých.

 

 

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Možno ani neviete, že slovo advent znamená príchod, že to slovo pochádza z latinčiny.
Odoslané 8.12.2014 13:08.
Je to veľmi pekné slovo, okrem toho, že pekne znie aj veľa znamená. A nie len pre mňa, ale samozrejme pre celý kresťanský svet. Ale Zitka, pekné od vás, že ste na to upozornili, lebo mnoho ľudí o tom ani nevie.
Odoslané 8.12.2014 13:15 ako reakcia na Zita Podhradská.
Čo možno ešte nevieme a potrebujeme si zopakovať.
Dnes som v rozhovore s českou herečkou Táňou Fischerovou počula niekoľko pekných myšlienok ktoré stoja za pozornosť, že duchovné hodnoty by mali určovať náš život a mali by sme ísť za hlasom svojho svedomia, náš svet máme zlepšovať, nie mu slúžiť, keď je svet špatný, žijeme v mocenskom svete, kde vždy nevládnu duchovné hodnoty, ale človek si ich musí byť vždy vedomý. Páčil sa mi aj záver jednej svätej omše, kde kazateľ na záver kázne citoval báseň. Mám rada básne a páčilo sa mi to.
Odoslané 8.12.2014 17:58.
Takže, aby sa azda nikto nestal obeťou mimo adventného behu predvianočného času, stačilo by človeku otvoriť srdce a hoci by aj bolo nebezpečie vsugerovať človeku, napríklad v reklamnom spote, že vianoce bez posledného x-tého modelu nebudú, tak sa tomu môžme ešte vždy zasmiať ako uletenému žartu. Oni všetky tie deti na vianočných besiedkach, ak hovoríme o advente, majú v očkách hviezdičky šťastia. Keď však opona spadne a svetielka zhasnú kráčajú všetky deti domov držiac za ruku ocka a mamičku? Kto z nás počul zvonček šťastia, aby nepocítil v predvianočnej príprave rutinu? Možno okrem otvoreného srdca, by bolo fantastické, keby v ňom Boh zasial čo len nepatrnú túžbu, aby bol advent zavŕšený radosťou. No a to vytúžené dieťa v jasličkách ľahko rozozná, či sú naše básne, alebo koledy úprimnou oslavou, alebo len pozlátkovou kulisou.
Odoslané 9.12.2014 1:47 ako reakcia na Zita Podhradská.