Blog

« Späť

Dnešná oslávenkyňa - Eva, mučenica

Dnešná oslávenkyňa - Eva, mučenica

Venované všetkým Evám, ktoré si možno mysleli, že nemajú kanonizovanú sv. patrónku.

Už sme si zvykli, že ľudia v našich končinách oslavujú okrem narodením aj meniny. V tento deň majú sviatok všetci nositelia toho istého mena. Najčastejšie je to deň oslavy ich svätého patróna - menovca, podľa ktorého dostali meno pri svojom krste. A ku ktorému sa obracajú ako k svojmu zvláštnemu patrónovi. Niekedy máme viacero svätých, ktorí nosia to isté meno. Potom sa stáva, že niekto uctieva ako patróna toho, ktorý má sviatok v iný deň, než nám predpisuje menný kalendár. Napríklad poznám Terezky, ktoré neoslavujú 15. ale 1. októbra. Alebo Jánov, či Tomášov...

Evy (podobne ako Adamovia) už tradične "oslavujú" svoje meniny na Vianoce. Nuž, aká to oslava, keď sa všetci sústreďujú na narodenie Ježiša (prípadne na stromček a darčeky)? Navyše si nie som istá, či naši prarodičia (Adam a Eva) môžu byť orodovníkmi v pravom zmysle slova. Aký príklad si môžem vziať od niekoho, o kom viem v podstate len to, že porušil Boží príkaz? Skôr som sa vždy sústredila na význam môjho mena: Matka živých. Na odkaz tohto významu a paralelu s "novou Evou" - našou matkou Máriou. Však som si ju aj zvolila za svoju birmovnú patrónku.

Ale aj tak - stále mi bolo ľúto, že nemám takého "skutočného" krstného patróna. Až kým som neobjavila stránku http://www.zivotopisysvatych.sk/ a na nej aj dve sväté Evy. Presnejšie - jednu svätú, druhú blahoslavenú.
A keďže jedna z nich má zajtra sviatok, chcem sa o toto poznanie podeliť aj s vami.

Takže všetkým Evám, ktoré chcú nasledovať sv. Evu mučenicu, želám radostné meniny. Nezabudnite to pekne osláviť! :)
My, ktoré sme si zvolili blahoslavvenú Evu z Liege, si budeme musieť počkať až do marca. ;)

...............................

Sviatok: 6. september

1. storočie

Význam mena: matka žijúcich; tá, ktorá dáva život (hebr.)

Sv. Eva sa uctieva v Dreux v severnom Francúzsku ako patrónka tohto mesta. Vieme o nej len to, čo hovorí tradícia. Podľa nej bola obeťou prenasledovania kresťanov v prvom storočí, keď bolo kresťanstvo len v začiatkoch. Nevieme, odkiaľ pochádzala ani čím bola. Je isté, že bola hlboko veriacou kresťankou, ktorá volila radšej smrť ako zradiť vieru. Počas francúzskej revolúcie na konci 18. storočia bola zničená kaplnka, ktorá bola zasvätená sv. Eve. Takisto zničili aj starý kríž, na ktorom podľa tradície zomrela. Kostol sv. Petra, ktorý sa nachádza v Dreux, uchováva niekoľko relikvií sv. Evy doteraz.

http://www.zivotopisysvatych.sk/eva-mucenica/

 

...............................

 

A aby som nezabudla - všetkým Terezkám a Agneškám, ktoré majú za patrónku matku Terezu z Kalkaty, želám tiež radostné meniny. Aspoň dodatočne. :)

 

Obrázok: Môj vlastný výtvor

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Evička, ďakujem za pripomenutie, že aj Eva je svätá a môže byť svätá emoticon
Nuž, vyprosujem od svätej patrónky našej, aby nám vyprosila od Pána svätý život a po smrti Kráľovstvo nebeské.
Ešte raz, veľká vďaka!
Odoslané 6.9.2012 7:23.