« Späť

Pokoj v búrke

Pokoj v búrke

Jeden kráľ raz ponúkol cenu pre umelca, ktorý namaľuje najlepší obraz pokoja. Pokúsili sa o to mnohí maliari, ale len dva obrazy sa kráľovi naozaj páčili. Na jednom bolo ustálené pokojné jazero. Bolo dokonalým zrkadlom pre okolité pokojné vrchy so zelenými stromami. Nad ním bola modrá obloha s krásnymi bielymi oblakmi.

Na druhom obraze boli tiež hory. Ale tie boli skalisté a holé. Nad nimi bola zachmúrená obloha, na ktorej sa pohrávali blesky a padal hustý dážď. Dolu jednou stranou hôr sa valil divoký vodopád. Tento obraz vôbec nevyzeral pokojne. Ale keď sa kráľ prizrel bližšie, za vodopádom uvidel maličký ker, ktorý rástol v skalnej trhline. V tomto kríku si vybudovala hniezdo vtáčia mať. A tam, aj napriek hukotu prudkej vody, sedela vo svojom hniezde v dokonalom pokoji.

Čo myslíte, ktorý obraz získal cenu? Kráľ si vybral druhý obraz. Prečo? "Pretože", vysvetlil kráľ, "pokoj neznamená byť tam, kde nie je hluk, problémy a tvrdá práca. Pokoj znamená byť uprostred všetkých týchto vecí a napriek tomu zostať v srdci uvoľnený a neznepokojený".
Zistíme, že pokoj nie je neprítomnosť búrok, ale:

dostali sme veľa uistení o ochrane uprostred nich;

búrky napomáhajú rastu nášho charakteru;

z búrok môžeme vyjsť silnejší a múdrejší.